Criteriul National

Totul despre reciclarea deseurilor din sticla

Totul despre reciclarea deseurilor din sticla
aprilie 13
19:46 2020

Inca mai exista oameni pentru care termenii de reciclare si colectare selectiva sunt inca necunoscuti sau pur si simplu refuza sa contribuie la protejarea mediului din cauza nepasarii sau a altor factori care sunt total necunoscuti. Sticla, spre deosebire de restul deseurilor reciclabile, este unul dintre cele mai regasite si utilizate produse in casa. Sticla este realizata din nisip de quartz, soda calcinata si calcar, fara proprietati de descompunere.

Care sunt motivele pentru care ar trebui sa colectam deseurile din sticla

  • Romania este tara ce se afla pe penultimul loc in clasamentul tarilor civilizate care obisnuiesc sa recicleze periodic. Pentru ca nu sunt produse biodegradabile, odata ajunse la groapa de gunoi, sticlele nu se vor descompune.
  • Sticlele sunt vinovate de emisiile de CO2 din atmosfera. Fabricarea sticlei genereaza 156.000 de tone de CO2 intr-un singur an.
  • Pentru fabricarea sticlei, este nevoie de mai multe resurse, precum energie, generatoare de gaze cu efect de sera si resurse naturale. Intregul proces este de lunga durata si foarte dificil de realizat in comparatie cu reciclarea propriu-zisa.
  • Prin reciclarea deseurilor din sticla vom contribui la economisirea combustibililor fosili.

Gestionarea corecta a deseurilor din sticla

Inainte de a preda deseurile din sticla unui centru de colectare si reciclare, goliti si clatiti recipientele, aruncati capacele din plastic sau metal si predati sticlele intregi, fara sa le transformati in cioburi.

Exista deseuri din sticla nereciclabile?

Da, sunt cateva tipuri de deseuri din sticla ce nu se pot recicla, precum vesela, becurile, oglinzile si obiectele din ceramica. Pentru a afla exact daca obiectele de sticla pe care le detii pot fi sau nu reciclate, contacteaza cel mai apropiat centru de colectare si reciclare si solicitati informatiile necesare.

Procesul de reciclare a sticlei

Cioburile obtinute din spargerea sticlei sunt refolosite pentru producerea de sticla noua. Cioburile sunt utile pentru producatorii de sticla, deoarece:

  • Punctul de topire este mai scazut decat in cazul sticlei obisnuite, iar cuptoarele nu vor fi nevoite sa functioneze la capacitate maxima.
  • Cioburile de sticla au un cost mai redus decat materiile prime alternative.
  • Reducerea consumului conduce la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Concluzia este reprezentata de faptul ca reciclarea sticlei conduce la obtinerea unor produse finite mult mai ieftine si mai benefice pentru mediu.

Care sunt tipurile de sticla ce se pot recicla

Spre deosebire de hartie sau alte materiale, deseurile din sticla nu sunt la fel de usor de reciclat. De obicei, reciclarea sticlei se realizeaza in functie de culoare. Astfel, deseurile sunt impartite in doua categorii: sticla clara si sticla colora.

Sticla clara predomina pe piata de sticla si se regaseste in proportie de 60%.

Sticla colora presupune un proces de reciclare mai dificil si mai laborios, in comparatie cu cea clara. Sticlele in nuanta chihlimbarului ocupa aproximativ 31% din piata si pot fi reutilizate doar pentru obtinerea obiectelor sau produselor din sticla ce au aceeasi culoare.

Asadar, renunta la obiceiul de a arunca deseurile din sticla la gunoi si alege sa reciclezi inteligent. Contacteaza cel mai apropiat centru de colectare si reciclare care sa-ti preia produsele din sticla si nu doar ca vei avea satisfactia ca ai contribuit la protejarea mediului si la dezvoltarea economiei, dar vei putea primi si o suma de bani in schimbul produselor reciclate.

Articolul Totul despre reciclarea deseurilor din sticla apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul