Criteriul National

Tradițiile populare de Sânziene

Tradițiile populare de Sânziene
iunie 24
08:08 2016

Creștinii de rit ortodox din România sărbătoresc în fiecare an pe 24 iunie Sânzienele. În credința populară se credea că noaptea care precede ziua de Sânziene este una specială, chiar fermecată, în care toate minunile sunt posibile. Tot in această noapte atât fortțele Luminii cât și cele ale întunericului se desfășoară și ating modul maxim de manifestare.

s 1

 

Sânzienele sunt în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele.Uneori Sânzienele sunt sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua sf.Ioan Botezătorul.

Creștinii din Moldova se roagă și fac pelerinaj în această zi la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, pentru a fi feriți de necazuri, suferinte dar si de boli.

Numele de Sânziene provine de la zeița romana Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Sanzienele sunt cunoscute și sub alte nume precum: Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele (aceasta denumire fiind folosită în special în sudul țării). Semnificația acestei sărbători este una a iubirii și a fertilității.

În noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid iar Sânzienele încep să danseze. Această sărbătoare este una a Soarelui, a dragostei dar și a poftei de viață.

Dacă ar fi să dăm crezare legendelor, sânzienele sunt niște ființe foarte frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri. Acestea se prind în horă și conferă florilor sau buruienilor întrebuințări deosebite. Plantele au leac care ajută oamenii să amelioreze sau să vindece toate bolile. Mai mult, iâîn noaptea aceasta, Zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ, cântă și împart rod holdelor, femeilor căsătorite și contribuie la înmulțirea animalelor și a păsărilor. Mai mult decât atât, Sânzienele tămăduiesc bolnavii și apăra semănăturile de grindină.
s 3

Există unele superstiții conform cărora persoanele care nu le sărbătoresc această zi vor ajunge să le supere pe Sânziene. Acestea se răzbună pe femeile care nu sărbătoresc această celebrare, pocindu-le gura. Nici bărbații nu scapă deloc usor. Cei care au jurat strâmb sau au facut unele fapte rele vor suferi pedepse îngrozitoare.

 

 

 

s 2

În unele regiuni din țară se păstrează tradiția, aceea când fetele mari culeg flori de sânziene de pe câmp și le împletesc cununi. După aceea fetele le aruncă peste case coronitele. Iar daca acestea se lovesc sau ajung să se agațe de horn, acest lucru înseamnă că va urmea o cununie în cel mai scurt timp.

În zorii zilei de 24 iulie băieții se adună în cete și bat satele în lung și în lat cu flori de sânziene la pălarii. Tot astăzi se alege Drăgaica. Aceasta este aleasă dintr-un grup de șapte fete. Aleasa trebuie să fie cea mai cuminte, cea mai frumoasă, dar și cu inima cea mai bună dintre toate. După ce fata este aleasă va fi împodobită cu spice de grâu în timp ce restul tinerelor se îmbracă în alb. Mai apoi, alaiul pornește prin sat. La răscruri de drumuri fetele fac o horă și încep să cânte voioase.

Una dintre cele mai cunoscute datini ale locului se referă la roua din noaptea de Sânziene. Despre aceasta se crede ca ar avea proprietăți miraculoase. În multe alte regiuni ale globului credincioșii cred ca daca se stropește cu aceasta pe trup, acesta va deveni frumos si suplu. Iar daca se spală cu roua pe față cei care vor face acestea vor deveni chipeși. Dacă cineva se va aventura si se va decide să culegă în dimineața sărbătorii roua de pe frunze de sânziene aceasta va vindeca artroza și durerile osoase.

sanziene

Pentru a alunga spiritele rele oamenii aprindeau focuri peste care se aruncau substanțe foarte puternic mirositoare. Mai mult se buciuma si se striga în jurul focurilor pentru a ține la distanță spiritele malefice.

În unele sate din partea de sud-vest a Bucovinei se ținea și obiceiul boului înstruțat. În cadrul ceremoniei, masca taurină murea și renăștea simbolic la acest început de timp calendaristic.

Tot de Sanziene au loc și bine cunoscutele balciuri. Acestea reprezentau un prilej ideal pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Cele mai cunoscute targuri aveau loc la Focșani, Buzău, Câmpulung Muscel, Pitești.

 

Sursa foto : www.efemeride.ro

Sursa documentare : Tradiții și obiceiuri populare

Prof. Dr. Daniel Mihai, Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo