Fostul președinte al României- Traian Băsescu- acum senator PMP a depus o serie de amendamente la Legea grațierii. Domnia sa încearcă să obțină clemența Justiției, iar în acest scop a elaborat aceste lucruri. Totodată se vor reduce la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violență, inclusiv pentru corupție, arată surse ce citează News.ro
Drept urmare, domnul Traian Băsescu a cerut reducerea la  jumătate a pedepselor pentru femeile „care au fost condamnate pentru infracțiuni care nu au fost săvârșite cu violență, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupție”, precum și a persoanelor de peste 60 de ani.
În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era grațiată doar în cazul femeilor însărcinate și al celor care sunt unic întreținător de familie și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani.

Amendamentele prevăd și mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu cauzat de vreun act de corupție (dovedit sau instrumentat) de la un an la trei ani.
Dornic de a ieși în evidență, într-o intervenție telefonică, preluată de televiziunile centrale, a mai afirmat că a fost motivat în demersul său de faptul că forma aflată în dezbaterea Parlamentului „are elemente de neconstituţionalitate” şi de „laşitatea clasei politice”.