Criteriul National

Tratament pentru diferite tipuri de cicatrici

octombrie 15
09:30 2018

De fapt, cicatricile, semnele si vergeturile sunt o consecinta a aceleiasi probleme. Toate acestea apar, de obicei, dupa afectarea mecanica a pielii (rani, taieturi, arsuri, microtraume sau urme de interventie chirurgicala) si sunt rezultatul inchiderii tesutului tisular cu tesutul conjunctiv nou format. In prezent a fost dezvoltat un tratament piele care ajuta la eliminarea unor astfel de semne profunde. De obicei, daca daunele afecteaza numai epiderma, atunci nu exista urme, deoarece celulele stratului bazal al epidermei isi pastreaza capacitatea de a se regenera pe deplin pe tot parcursul vietii. Daca straturile mai profunde ale pielii (dermului) sunt ranite, defectele tisulare sunt umplute cu tesut de granulatie, care mai tarziu se transforma in cicatrice.

Cicatrizarea fiziologica este atunci cand, dupa o leziune, cicatricea devine incet compacta, iar uneori creste, devine rosie sau se transforma in albastru si se dezvolta cicatrizarea patologica. In acest caz, este necesar procesul de corectie medicala. Cicatrizarea fiziologica trece prin trei etape (de la 30 la 50 de zile), iar succesul tratamentului pentru piele, in acest caz conteaza in fiecare zi. Perioada de tratament determina alegerea terapiei, dar cu atat mai repede cu atat mai bine. Din pacate, este imposibil sa scapi de anumite cicatrici pentru totdeauna, dar este posibil sa se imbunatateasca semnificativ calitatea si aspectul lor pe piele. Intrucat cicatricile sunt impartite in mai multe subspecii si grupuri, pentru tratamentul cu succes este foarte important sa se determine tipul de cicatrice.

Tipuri de cicatrici

Cicatricile normotrofice au o culoare palida si o elasticitate aproape de tesuturile normale. Ele nu necesita terapie radicala si, cu ajutorul unor tratamente pentru piele, pot deveni aproape invizibile. Cicatricile atrofice sunt situate sub nivelul pielii inconjuratoare si sunt caracterizate de tesuturi friabile. Apare pe piele din cauza acneei sau a operatiilor slab realizate pe fata (indepartarea moleselor sau a papilomilor). Unul dintre exemplele de cicatrici atrofice sunt striurile sau vergeturile. Pe locul atrofiei tesuturilor, formarea colagenului este foarte proasta, nu este suficient, asa ca se recomanda  mai intai, sa umple acestui spatiu cu ajutorul tratamentelor pentru piele pe baza de acid  hialuronic.  

Cicatricile hipertrofice  se extind deasupra suprafetei pielii, au o culoare roz si  regreseaza spontan dupa mai multi ani. Acest tip de cicatrizare este perfect tratabil, mai ales daca defectul este mic. Printre cele mai eficiente metode de tratare a cicatricilor hipertrofice sunt tratamentele pentru piele pe baza de crema.

Cicatricile keloide sunt cele mai tradatoare, au aspectul de cordoane lineare si de obicei se extind deasupra pielii. Dupa ranire, aceste cicatrici continua sa se dezvolte intr-o perioada lunga de timp sau pot sa apara la locul unui prejudiciu mic si sa depaseasca suprafata primara de mai multe ori. Adesea sunt insotite de mancarime, durere, senzatie de arsura. Tratamentul cicatricelor keloide este inca una dintre cele mai dificile sarcini. Stiinta constata ca este dificil sa se formuleze in mod clar factorii initiali de aparitie a acestora, dar un lucru este clar – cu cat cicatricea este mai mica, cu atat mai eficient va fi tratamentul. 

Resursa: www.medicalia.ro/

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Ionut Barbieri

Ionut Barbieri

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul