Criteriul National

Trecerea la ora de iarna ne afecteaza sanatatea

Trecerea la ora de iarna ne afecteaza sanatatea
noiembrie 17
10:09 2017

Ziua de 29 octombrie a fost cea mai lunga zi din an, avand 25 de ore, si cei mai multi oameni s-au bucurat sa doarma cu o ora in plus. Asta pentru ca, in noaptea de 28 spre 29 octombrie, s-a trecut la ora de iarna, adica ora 04:00 a devenit ora 03:00. Astfel, ca sa tinem pasul cu ora exacta a Romaniei in timpul iernii, cu totii ne-am dat ceasurile cu o ora in urma. Insa aceasta modificare orara ne afecteaza sanatatea si iti vom spune cum.

Modificarea orei ne afecteaza atat sanatatea fizica, dar si pe cea psihica. Inseamna schimbarea orarului zilnic cu care eram obisnuiti si presupune reglarea ceasului biologic. Din acest motiv, aceasta schimbare poate provoca dereglari hormonale, senzatii de oboseala sau tulburari comportamentale.

Daca, in urma schimbarii orei, ai resimtit stari neplacute precum insomnie, lipsa de energie, anxietate, dureri de cap sau irascibilitate, sa stii ca acestea sunt, de asemenea, efecte des intalnite cauzate de modificarea orara. In plus, specialistii spun ca si performanta la locul de munca scade pentru o scurta perioada de timp dupa trecerea la ora de iarna (aceleasi efecte apar si in cazul orei de vara).

In cazul celor aflati in depresie sau care au probleme cardiace, urmarile pot fi chiar si mai grave: creste riscul unui atac de cord (cu pana la 10% in primele trei zile dupa modificarea orei), pot aparea schimbari spontane de dispozitie sau se poate ajunge chiar si la suicid. Acomodarea organismului uman la noul orar dureaza in jur de doua saptamani. Dupa acest interval, orice disconfort psihic sau fizic survenit in urma schimbarii de ora trebuie sa dispara.

Ca sa te adaptezi cat mai usor la schimbarea orei, medicii recomanda respectarea unui program stabil de somn, exercitii fizice regulate si o alimentatie sanatoasa bazata pe fructe si legume.

Cele mai interesante lucruri se petrec in Antarctica unde nu exista un guvern si nici fus orar. Practic aici soarele rasare si apune o data la 6 luni, iar ora in general este preluata din Noua Zeelanda. O noapte polara dureaza fix 187 de zile, in timp ce o zi polara doar 178 de zile.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo