Criteriul National

Trei cutremure puternice au zguduit centrul Italiei

Trei cutremure puternice au zguduit centrul Italiei
octombrie 27
07:30 2016

Două cutremure au zguduit aseară centrul Italiei, aceeași zonă care a fost afectată de cutremurul puternic din luna august. Primul seism de ieri a avut magnitudinea de 5.4, iar cel de-al doilea de 6.1. Potrivit primelor informații, doar două persoane au fost rănite, în localitatea Visso.

cutremur

Cel puţin o persoană a murit şi mai mulţi oameni au fost răniţi, printre care un copil aflat în stare gravă, în urma a trei seisme care au afectat miercuri după-amiază şi în noaptea de miercuri spre joi centrul Italiei.

Desfășurarea evenimentelor

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs, în jurul orei locale 19:11, în centrul Italiei, în apropiere de Perugia şi s-a resimţit la Roma. În aceeaşi zonă, la ora locală 21:18, s-a produs un al doilea seism. Anunţată iniţial de 6,1-6,2, magnitudinea a fost revizuită la 5,9. Până acum se vorbeşte doar despre doi răniţi. Este aceeaşi zonă în care numeroase localităţi sunt evacuate după ce au fost distruse de cutremurul de 6,2 din luna august.

Cotidianul La Repubblica scrie că primul seism a fost urmat de alte două de intensitate mai mică, probabil replici. Este vorba de unul cu magnitudinea 3,0 la ora locală 19:55 şi altul de 3,4 la 20:39.

Două ore mai târziu, la 21:18, al doilea cutremur important care s-a produs în aceeaşi zonă a avut intensitatea de 5,9. Conform şefului Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio, două persoane au fost rănite la Visso.

Sute de locuinţe au rămas fără energie electrică după ce s-au prăbuşit mai mulţi stâlpi de reţea. Autorităţile au anunţat că şcolile din Macerata, L’Aquila, Camerino, Assisi, Bastia Umbra, Terni, Rieti, Ascoli Piceno, Perugia, Teramo şi Castelli vor fi închise joi, în timp ce localnicii spun că ar exista numeroase clădiri prăbuşite, dintre cele grav afectate de cutremurul din luna august.

Reacția autorităților italiene după evenimentele din septembrie

La o lună de la cutremurul devastator din Italia în care au murit şi 11 români, autorităţile din peninsulă anunţă că seismul a făcut pagube de patru miliarde de euro, pe lângă cele aproape 300 de suflete pe care le-a luat. Urmează o reconstrucţie lungă şi costisitoare, dar oficialii promit că italienii vor fi în siguranţă în noile clădiri.

amatrice

Matteo Renzi, premierul Italiei  declara următoarele : „Trebuie să facem toate planurile necesare pentru a consolida construcţiile împotriva cutremurelor cât mai curând posibil şi să investim bani în garantarea siguranţei copiilor în şcoli.”

Promisiunile vin la o lună după ce aproape 300 de clădiri din centrul Italiei au fost puse la pământ de cutremurul de 6,2 pe Richeter. Cele mai multe erau imobile de patrimoniu, construite între secolele al XIII-lea şi al XIV-lea.

 Amatrice, supranumit „oraşul celor 100 de biserici”, a fost ras de pe faţa pământului. O bazilică s-a prăbușit aproape complet, o biserică din 1428 nu mai există, iar singura şcoală din localitate a cedat şi ea, chiar dacă a fost consolidată de curând. Specialişti şi localnici arată acum cu degetul spre autorităţi locale şi constructori, iar mai multe rapoarte oficiale arată că au motive să fie furioşi. S-a lucrat scump şi de mântuială. Refacerea şcolii, plătită cu 700.000 de euro, s-a făcut cu materiale care nu rezistau la cutremur.
 Bilanț provizoriu

Autoritățile nu au anunțat până la acest moment pagube sau victime, dar, conform agenției ANSA, serviciul de ambulanță a primit foarte multe apeluri telefonice pentru intervenție.

 

Sursa foto Capital,Periodico El Rumano EspañaClick

 

Sinteză știre a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo