Criteriul National

Trei pași simpli pentru a ne recupera in mia putin de 24 de ore permisul retinut

Trei pași simpli pentru a ne recupera in mia putin de 24 de ore permisul retinut
august 06
18:46 2016

Cauzele pentru care ni se ridică permisul de conducere sunt multiple. Uneori ni se ridică din motive întemeiate, alteori ca urmare a slabei aprecieri a agentului constatator sau din reaua credință a acestuia. Din acest motiv, legiuitorul i-a lăsat ultimul cuvânt judecătorului, care dacă i se va cere să se pronunțe asupra speței va trebui să o facă.

Până în momentul în care dreptul de contestare a procesului verbal de contraventie expiră, șoferul sancționat poate oricând să își ia inapoi permisul de conducere în mai puțin de 24 de ore, printr-o metodă simplă și absolut legală.

Trei pași simpli pentru a iți recupera permisul de conducere

Pasul 1. În primul rând trebuie contestat procesul verbal de contravenție. Acest lucru se poate face prin întocmirea unei plângeri contravenționale care ulterior trebuie depusă la registratura instanței competente.

Instanța competentă în cazul nostru este judecătoria din circumscripția localității în care este ridicat permisul de conducere. Trebuie însă ținut cont de termenul în care procesul verbal poate fi contestat. Contestarea acestuia se poate face în 15 zile de la semnarea lui sau de la primirea prin poștă.

Plângerii contravenționale îi trebuiesc atașate mai multe documente, cum ar fi copia după actul de identitate, dovada plății taxei judiciare de timbru în valoare de 20 de lei și procesul verbal de contravenție.

Pasul 2. Trebuie mers apoi la arhiva instanței pentru obținerea certificatului de grefă. Acesta atestă faptul că speța se află pe rol și până când judecătorul nu se pronunță asupra ei se presupune că șoferul nu a săvârșit nici o contravenție. E ceva asemănător prezumției de nevinovăție din procesul penal.

Pasul 3. Cu certificatul de grefă trebuie mers apoi la Poliția din raza localității în care a fost ridicat permisul. Aceasta este obligată să îl înapoieze pe loc.

Mențiune. La această procedură trebuie apelat cu mare grijă. Până la o hotărâre definitivă a instanței permisul va rămâne la șofer dacă nu va săvârși o altă contravenție în viitor.

Dacă va pierde procesul, șoferului i se va reține din nou permisul și sancțiunea contravențională își va relua cursul de la momentul ridicării lui de la Poliție cu ajutorul certificatului de grefă. Eventual poate suporta și anumite cheltuieli de judecată. În caz contrar, dacă șoferul câștigă procesul va rămâne cu permisul și va putea cere cheltuieli de judecată.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo