Criteriul National

Trei scenarii ale alegerilor din SUA ar putea conduce la o dispută îndelungată și periculoasă – Alegeri SUA 2020

Trei scenarii ale alegerilor din SUA ar putea conduce la o dispută îndelungată și periculoasă – Alegeri SUA 2020
noiembrie 03
00:39 2020
În ajunul celor mai importante alegeri prezidențiale din lume, există pericolul unei grave crize instituționale în Statele Unite. Totul va depinde de natura rezultatului urnelor.

În ciuda suspiciunilor lăsate de alegerile din 2016 cu privire la sondajele de opinie, datele referitoare la intenția de vot arată cu tărie că Donald Trump va pierde din nou la votul popular.

Republicanul va avea nevoie de Colegiul Electoral pentru a rămâne la putere. Chiar și așa, cu excepția unei răsturnări istorice, este mai probabil să piardă și acolo. Aspectul crucial este să se ştie în ce fel.

Dacă Joe Biden va câştiga lejer la Colegiul Electoral, pe baza unei marje ample în mai multe state-pendul, nu ar trebui să existe vreo problemă. Trump va pretinde că s-a produs o fraudă și nu va recunoaște rezultatul, dar nu poate face prea mult împotriva democrației americane.

O victorie strânsă a lui Biden schimbă povestea. Aceasta presupune nu numai scenariul catastrofal din 2000, când rezultatul a depins de sute de voturi în Florida, ci și posibilitatea unui triumf serios la Colegiul Electoral – susținut doar de mici marje în state, ca în 2016 – sau ceva cumva apropiat de realegerea lui George Bush în 2004, decisă cu 118.000 de voturi în Ohio.

În cele trei scenarii, există șansa unei dispute îndelungi și periculoase, purtate în instanțele și legislativele din cadrul statelor, care va ajunge la o Curte Supremă hegemonizată recent de republicani, după numirea judecătoarei desemnate de Trump, Amy Coney Barrett.

Mai multe pot fi obiectele acestui război, dar nimic nu tinde să depășească votul prin poștă. Potrivit US Election Project al Universității din Florida, peste 91 de milioane de cetățeni au solicitat buletinele de vot în acest an, 66,7% din totalul voturilor din 2016.

Chiar dacă mulți dintre acești alegători votează personal anticipat, așa cum o fac deja, numărul de voturi prin poștă va fi inedit, de ordinul a câtorva zeci de milioane, și va atârna serios în favoarea lui Biden.
Disperat să rămână la președinție, Trump va lupta cu înverșunare pentru a anula cât mai multe voturi de acest fel, pe baza unor teorii absurde ale conspirației.

În termeni practici, campania sa se va folosi de aspectele tehnice – diferențe minime la semnături și adrese, probleme cu martorii, erori la plicuri și trimiterile poştale – ajutată de reguli confuze care pot fi încă modificate de justiţie.

Rămâne de văzut cum va reacționa Biden dacă Trump va merge până la capăt. În 2000, criza s-a încheiat nu atunci când Curtea Supremă a ordonat oprirea numărătorii în Florida, ci în clipa în care Al Gore i-a acordat victoria lui Bush, renunţând la transferarea disputei în Congres, arbitrul final al alegerilor prezidențiale.

Acum vremurile sunt diferite, începând cu metodele Partidului Republican al lui Trump, la ani-lumină de cel al lui Bush. Într-un context atât de polarizat, este greu de închipuit că democrații ar fi de acord cu anularea a sute de mii de voturi.

Un scenariu dramatic ca acesta va reprezenta un adevărat test de foc pentru anacronismul instituțional american, căruia îi lipsesc încă organisme nepolitizate și specializate în judecarea disputelor electorale la nivel federal și al fiecărui stat.

Rămâne să ţinem pumnii pentru ca SUA nu fie nevoite să cadă din prăpastie pentru ca reformele urgente ale sistemului său politic să aibă loc, protejând țara și lumea de un abis asemănător lui Trump în viitor. Folha Online, (preluare Rador).

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul