Criteriul National

Tudorel Chesoi în război total cu RADET

Tudorel Chesoi în război total cu RADET
mai 23
11:43 2016

Consilierul local Tudorel Chesoi a început de acum câteva luni un război total cu RADET, război care poate duce până la desființarea regiei autonome din subordinea Primăriei Constanța.Consilierul se declară profund nemulțumit de modul în care RADET îi tratează pe constănțeni, dar și de modul în care este condusă instituția.

chesoi-780x350

”Am citit raportul de activitate al RADET și am observat că a investit circa 70 de milioane de lei, în ultimii ani, în modernizare, în automatizarea punctelor termice. Este o cheltuiată fără noimă. A câștigat câteva salarii, prin această automatizare, dar nu a rezolvat problema de fond.RADET trebuie să aibă ca prioritate alimentarea cu gaz metan a punctelor termice, pentru a nu se trezi că nu mai are cui să furnizeze căldură, întrucât toți cetățenii se vor debranșa și vor alege o altă sursă de energie termică. Numai montând centrale de gaze în puncte termice se va putea reduce de aproape trei ori gigacaloria, iar constănțenii vor putea plăti o gigacalorie decentă, de 140-150 de lei, după calcule făcute de mine și de specialiști”, a declarat Tudorel Chesoi.

În mod aproape inexplicabil, energia termică vândută de RADET care este produsă în centrale termice pe gaz a scăzut în ultimii 10 ani, de la 18.886 de gigacalorii în 2005 la 15.726 de gigacalorii în 2015, deși în mod ar fi trebuit să crească. RADET a dat prioritate enegiei termice mai scumpe cumpărată de la CET, în detrimentul ceătățenilor.

”O altă problemă pe care am observat-o este numărul mare de procese pe care RADET le are. Are în prezent 832 de procese, majoritate cu cetățenii Constanței care probabil nu au mai avut puterea financiară să plătească o gigacalorie atât de scumpă. Oamenii nu mai au bani. RADET se luptă cu cei care l-au plătit să funcționeze zeci de ani de zile. Ce dorește să facă? Se poate ajunge chiar la evacuarea datornicilor din apartamente, la adevărate tragedii. Soluția este ca punctele termice să funcționeze pe centrale pe gaz”, spune Tudorel Chesoi.

În opinia sa, constănțenii nu trebuie să fie ținuți captivi într-un sistem ineficient, care îi obligă să plătească sume exorbitante. Cetățenii trebuie să fie lăsați liberi, să aleagă ce sursă de energie termică este în avantajul lor. De altfel, oamenii vor găsi aceste metode de evadare, lucru demonstrat și de statisticile RADET. Potrivit acestora, numărul abonaților RADET s-a redus, din 2005 până în 2015, cu 20,8%, de la 89.971 la 71.247. Motivul principal este recunoscut în raportul de activitate chiar de conducerea RADET, negru pe alb: ”Preţul de facturare a energiei termice către populaţie a crescut în mod continuu în ultimii 10 ani.” Ba chiar s-a dublat din 2011 până azi.

Consilierul a depus un proiect de hotărâre de consiliu în sensul reducerii gigcaloriei. Dacă va fi aprobat, toate centrele termice vor fi trecute pe gaz, iar costurile de funcționare ale RADET vor fi controate strict de reprezentanții asociațiilor sau consumatorilor constănțeni ce vor face parte din consiliul de administrație al RADET.

”Trebuie să impunem niște limite, pentru că regia poate majora prețul gigacaloriei, justificând acest lucru prin tot felul de tertipuri. Noi, constănțenii, trebuie să avem un cuvânt de spus, chiar în consiliul de administrație al RADET”, a spus consilierul local.

Dacă aceste doleanțe ale constănțenilor nu vor fi ascultate, Tudorel Chesoi propune o soluție radicală: desființarea RADET. Este vorba despre montarea de centrale termice pe gaz la fiecare scară de bloc, ceea ce practic ar face ca rețeaua de distribuție a RADET să nu mai fie necesară și ca prețul gigacaloriei plătită de constănțeni să scadă de aproximativ trei ori.

Tudorel Chesoi a remarcat și situația financiară dezastruoasă a regiei, care se află practic în pragul falimentului. RADET a raportat, la 31 decembrie 2015, datorii către furnizori și bugetul de stat în sumă de 345.595.263 lei. O sumă imensă, mult mai mare decât ce are de primit: 49.658.231 lei.

”Trebuie să luăm măsuri urgent pentru a nu ajunge în situația în care constănțenii nu vor mai avea cu ce să se încălzească iarna viitoare. Îi rog pe colegii mei consilieri locali și pe domnul primar care candidează pentru un nou mandat să promită constănțenilor că va supune dezbaterii proiectul de hotărâre pe care l-am depus deja”, a conchis Tudorel Chesoi.

 

Sursa document : comunicat de presă din partea consilierului local Tudorel Chesoi

Sursa foto : tomisnews.ro

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro