Criteriul National

Tudorel Chesoi în război total cu RADET

Tudorel Chesoi în război total cu RADET
mai 23
11:43 2016

Consilierul local Tudorel Chesoi a început de acum câteva luni un război total cu RADET, război care poate duce până la desființarea regiei autonome din subordinea Primăriei Constanța.Consilierul se declară profund nemulțumit de modul în care RADET îi tratează pe constănțeni, dar și de modul în care este condusă instituția.

chesoi-780x350

”Am citit raportul de activitate al RADET și am observat că a investit circa 70 de milioane de lei, în ultimii ani, în modernizare, în automatizarea punctelor termice. Este o cheltuiată fără noimă. A câștigat câteva salarii, prin această automatizare, dar nu a rezolvat problema de fond.RADET trebuie să aibă ca prioritate alimentarea cu gaz metan a punctelor termice, pentru a nu se trezi că nu mai are cui să furnizeze căldură, întrucât toți cetățenii se vor debranșa și vor alege o altă sursă de energie termică. Numai montând centrale de gaze în puncte termice se va putea reduce de aproape trei ori gigacaloria, iar constănțenii vor putea plăti o gigacalorie decentă, de 140-150 de lei, după calcule făcute de mine și de specialiști”, a declarat Tudorel Chesoi.

În mod aproape inexplicabil, energia termică vândută de RADET care este produsă în centrale termice pe gaz a scăzut în ultimii 10 ani, de la 18.886 de gigacalorii în 2005 la 15.726 de gigacalorii în 2015, deși în mod ar fi trebuit să crească. RADET a dat prioritate enegiei termice mai scumpe cumpărată de la CET, în detrimentul ceătățenilor.

”O altă problemă pe care am observat-o este numărul mare de procese pe care RADET le are. Are în prezent 832 de procese, majoritate cu cetățenii Constanței care probabil nu au mai avut puterea financiară să plătească o gigacalorie atât de scumpă. Oamenii nu mai au bani. RADET se luptă cu cei care l-au plătit să funcționeze zeci de ani de zile. Ce dorește să facă? Se poate ajunge chiar la evacuarea datornicilor din apartamente, la adevărate tragedii. Soluția este ca punctele termice să funcționeze pe centrale pe gaz”, spune Tudorel Chesoi.

În opinia sa, constănțenii nu trebuie să fie ținuți captivi într-un sistem ineficient, care îi obligă să plătească sume exorbitante. Cetățenii trebuie să fie lăsați liberi, să aleagă ce sursă de energie termică este în avantajul lor. De altfel, oamenii vor găsi aceste metode de evadare, lucru demonstrat și de statisticile RADET. Potrivit acestora, numărul abonaților RADET s-a redus, din 2005 până în 2015, cu 20,8%, de la 89.971 la 71.247. Motivul principal este recunoscut în raportul de activitate chiar de conducerea RADET, negru pe alb: ”Preţul de facturare a energiei termice către populaţie a crescut în mod continuu în ultimii 10 ani.” Ba chiar s-a dublat din 2011 până azi.

Consilierul a depus un proiect de hotărâre de consiliu în sensul reducerii gigcaloriei. Dacă va fi aprobat, toate centrele termice vor fi trecute pe gaz, iar costurile de funcționare ale RADET vor fi controate strict de reprezentanții asociațiilor sau consumatorilor constănțeni ce vor face parte din consiliul de administrație al RADET.

”Trebuie să impunem niște limite, pentru că regia poate majora prețul gigacaloriei, justificând acest lucru prin tot felul de tertipuri. Noi, constănțenii, trebuie să avem un cuvânt de spus, chiar în consiliul de administrație al RADET”, a spus consilierul local.

Dacă aceste doleanțe ale constănțenilor nu vor fi ascultate, Tudorel Chesoi propune o soluție radicală: desființarea RADET. Este vorba despre montarea de centrale termice pe gaz la fiecare scară de bloc, ceea ce practic ar face ca rețeaua de distribuție a RADET să nu mai fie necesară și ca prețul gigacaloriei plătită de constănțeni să scadă de aproximativ trei ori.

Tudorel Chesoi a remarcat și situația financiară dezastruoasă a regiei, care se află practic în pragul falimentului. RADET a raportat, la 31 decembrie 2015, datorii către furnizori și bugetul de stat în sumă de 345.595.263 lei. O sumă imensă, mult mai mare decât ce are de primit: 49.658.231 lei.

”Trebuie să luăm măsuri urgent pentru a nu ajunge în situația în care constănțenii nu vor mai avea cu ce să se încălzească iarna viitoare. Îi rog pe colegii mei consilieri locali și pe domnul primar care candidează pentru un nou mandat să promită constănțenilor că va supune dezbaterii proiectul de hotărâre pe care l-am depus deja”, a conchis Tudorel Chesoi.

 

Sursa document : comunicat de presă din partea consilierului local Tudorel Chesoi

Sursa foto : tomisnews.ro

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo