Criteriul National

Turcia anunță suspendarea activităților de explorare a gazelor naturale din estul Mediteranei – International

Turcia anunță suspendarea activităților de explorare a gazelor naturale din estul Mediteranei – International
iulie 28
17:33 2020
Turcia a anunțat marți că își suspendă proiectul de explorare a gazelor naturale în zona disputată cu Grecia din estul Mediteranei, o măsură menită să reducă tensiunile cu Atena, relatează AFP.

Ankara a anunțat săptămâna trecută trimiterea navei de explorare Oruç Reis în apropierea insulei grecești Kastellorizo din apropierea coastei Turciei.

„Președintele a declarat că atât timp cât negocierile sunt în desfășurare vom aștepta o perioadă pentru a adopta o atitudine constructivă”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al lui Recep Erdogan.

„Grecia este un vecin important pentru noi (…). Suntem pregătiți să avem discuții cu Grecia”, a adăugat acesta într-un interviu acordat canalului de știri CNN-Türk

Anunțul vine pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două țări săptămâna trecută, Atena punându-și marina în stare de alertă și trimițând nave în sud-estul Mării Egee.

Ministrul de Externe grec Nikos Dendias a salutat decizia Turciei drept „un pas înainte înspre detensionarea situației”, subliniind că disputa dintre cele două țări „privește delimitarea platoului continental și zonele maritime exclusive”.

Descoperirea în ultimii ani a unor zăcăminte substanțiale de gaze naturale în estul Mediteranei a provocat interesul țărilor din zonă, printre acestea numărându-se Grecia, Cipru, Turcia, Egiptul și Israel.

Ankara și-a intensificat sondajele de explorare în largul coastei cipriote, provocând furia majorității țărilor din regiune și a Uniunii Europene care a denunțat activitățile „ilegale” ale Turciei.

Săptămâna trecută președintele francez Emmanuel Macron a denunțat la rândul său încălcarea suveranității Greciei și a Ciprului în estul Mediteranei, cerând ca UE să aplice sancțiuni asupra Ankarei.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul