Criteriul National

Turcia: Erdogan demite din nou guvernatorul băncii centrale – Finante

Turcia: Erdogan demite din nou guvernatorul băncii centrale – Finante
noiembrie 07
11:25 2020
Guvernatorul băncii centrale a Turciei, Murat Uysal, a fost demis și înlocuit cu fostul ministru de Finanțe Naci Agbal, potrivit unui decret prezidențial publicat sâmbătă, în condițiile în care lira se confruntă cu o puternică devalorizare, scrie AFP.

Uysal ocupa acest post din iulie 2019 după demiterea predecesorului său, tot prin decret.

Președinția nu a oferit niciun motiv pentru demiterea lui Uysal, care a moștenit acest post în urma dezacordurilor dintre guvernatorul precedent Murat Cetinkaya, și președintele turc Recep Tayyip Erdogan legate de reducerea dobânzilor de intervenție.

Președintele Erdogan se opune ferm oricărei majorări de dobânzi, pe care a calificat-o în trecut drept „mama și tatăl tuturor relelor”.

Sâmbăta trecut, acesta a declarat că Turcia luptă împotriva „triunghiului diabolic al dobânzii de intervenție, al ratei de schimb și inflației”.

În cursul ultimelor luni, lira turcească a atins un nou minim istoric în raport cu dolarul și era cotată vineri seara la 8,52 în raport cu valuta americană.

În acest an, lira s-a devalorizat cu aproape 30% în raport cu dolarul.

Bursele sunt îngrijorate de persistența unei inflații ridicate, în continuare la două cifre, și de scăderea puternică a rezervelor valutare.

Banca centrală a surprins investitorii în septembrie când a majorat dobânda de intervenție de la 8,25 la 10,25 %, pentru prima oară din 2018.

Următoarea decizie a comitetului de politică monetară al Băncii privind dobânda de intervenție va fi luată în 19 noiembrie.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul