Criteriul National

Turcia schimbă din temelii Constituţia şi desfiinţează înaltele curţi militare

Turcia schimbă din temelii Constituţia şi desfiinţează înaltele curţi militare
august 05
21:49 2016

Turcia intenţionează să desfiinţeze înaltele curţi militare prin modificarea Constituţiei, a declarat vineri un parlamentar de vârf al partidului de guvernământ AKP, ca parte a eforturilor guvernului de a întări controlul civil asupra forţelor armate şi a sistemului judiciar după lovitura de stat eşuată de la 15 iulie.

turcia

Reformele vor avea de asemenea ca scop unificarea tuturor înaltele instanţe din Turcia sub o singură instituţie a afirmat, într-un interviu pentru Reuters, Ahmet Iyimaya, preşedintele Comisiei Juridice din Parlament.

Proiectul nu va include şi măsuri controversate precum introducerea unei preşedinţii executive, a mai spus oficialul.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, de organizarea puciului, în care au fost ucise circa 240 de persoane. El a iniţiat măsuri de represiune împotriva adepţilor lui Gulen din sistemul judiciar, din armată şi din restul administraţiei pentru presupuse legături cu tentativa de lovitură de stat.

„Măsurile de curăţare a sistemului judiciar de membrii care şi-au vândut sufletele grupării teroriste guleniste au fost o obligaţie”, a spus Iyimaya. „Vom lua măsuri pentru a uni înaltele curţi într-una singură. După aceasta, înalta curte militară şi curtea militară administrativă vor fi de asemenea desfiinţate”, a mai declarat el. Instanţele militare au jurisdicţie în privinţa inculpării soldaţilor.

Înaltele instanţe militare sunt, de fapt, curţi de apel pentru aceste cazuri. Revizuirea sistemului judiciar vine după modificările fără precedent în structura armatei, care includ închiderea academiilor militare, trecerea armatei sub controlul deplin al Ministerului Apărării şi eliminarea din posturi a peste 3.000 de militari, potrivit Agerpres. Premierul Binali Yildirim a anunţat luna trecută planuri de schimbare a Constituţiei, profitând de ceea ce el a numit terenul comun între partidele politice după tentativa de puci. „Cred că schimbările constituţionale pot fi făcute în august, înaintea începerii vacanţei parlamentare”, a precizat Iyimaya.

Sursa foto  http ://www.gsp.ro/

Redacţia ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo