Criteriul National

Turcia schimbă din temelii Constituţia şi desfiinţează înaltele curţi militare

Turcia schimbă din temelii Constituţia şi desfiinţează înaltele curţi militare
august 05
21:49 2016

Turcia intenţionează să desfiinţeze înaltele curţi militare prin modificarea Constituţiei, a declarat vineri un parlamentar de vârf al partidului de guvernământ AKP, ca parte a eforturilor guvernului de a întări controlul civil asupra forţelor armate şi a sistemului judiciar după lovitura de stat eşuată de la 15 iulie.

turcia

Reformele vor avea de asemenea ca scop unificarea tuturor înaltele instanţe din Turcia sub o singură instituţie a afirmat, într-un interviu pentru Reuters, Ahmet Iyimaya, preşedintele Comisiei Juridice din Parlament.

Proiectul nu va include şi măsuri controversate precum introducerea unei preşedinţii executive, a mai spus oficialul.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, de organizarea puciului, în care au fost ucise circa 240 de persoane. El a iniţiat măsuri de represiune împotriva adepţilor lui Gulen din sistemul judiciar, din armată şi din restul administraţiei pentru presupuse legături cu tentativa de lovitură de stat.

„Măsurile de curăţare a sistemului judiciar de membrii care şi-au vândut sufletele grupării teroriste guleniste au fost o obligaţie”, a spus Iyimaya. „Vom lua măsuri pentru a uni înaltele curţi într-una singură. După aceasta, înalta curte militară şi curtea militară administrativă vor fi de asemenea desfiinţate”, a mai declarat el. Instanţele militare au jurisdicţie în privinţa inculpării soldaţilor.

Înaltele instanţe militare sunt, de fapt, curţi de apel pentru aceste cazuri. Revizuirea sistemului judiciar vine după modificările fără precedent în structura armatei, care includ închiderea academiilor militare, trecerea armatei sub controlul deplin al Ministerului Apărării şi eliminarea din posturi a peste 3.000 de militari, potrivit Agerpres. Premierul Binali Yildirim a anunţat luna trecută planuri de schimbare a Constituţiei, profitând de ceea ce el a numit terenul comun între partidele politice după tentativa de puci. „Cred că schimbările constituţionale pot fi făcute în august, înaintea începerii vacanţei parlamentare”, a precizat Iyimaya.

Sursa foto  http ://www.gsp.ro/

Redacţia ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro