Criteriul National

U.K este gata de a declanşa oficializarea Brexitului

U.K este gata de a declanşa oficializarea Brexitului
martie 11
10:47 2017

Theresa May- şefa guvernului britranic- ar putea iniţia Brexit-ul chiar de săptămâna viitoare, mai devreme decât era aşteptat. Cu acest punct de vedere prestigiosul cotidian britanic The Telegraph care a explicat succint viitorul proces.

br

Acest lucru este întărit şi de anumite declaraţii  le unor lideri europeni care arătat că sunt deja preocupaţi şi fa deja pregătiri pentru a oficializa acest eveniment.Miniștrii s-au arătat tot mai încrezători că Articolul 50 ar putea fi clarificat atât în Camera Lorzilor după ziua de luni 13  Martie.Trecerea rapidă a legislației ar crea cadrul optim şi totodată ar netezi calea pentru declanșarea negocierilor a ceea ce reprezintă Brexit-ul şi în Camera Comunelor .

Viitoarea decizie o va ajuta doamna pentru a ratifica ceea ce poporul englez a votat în cadrul referendumului de anul trecut. Se aşteaptă astfel ca oficialii din Downing Street să declare că intrarea în vigoare a articolului 50,care marchează procedural începutul ieşirii din blocul comunitar.

Este binecunoscut şi alt amănunt conform căruia conducerea guvernului de la Londra este supusă unor presiuni chiar din partea colegilor conservatori ce doresc să urgenteze declanşarea procesului care va dura doi ani.

 

Donald Tusk-liderul Consiliului European- a declarat că liderii UE sunt pregătiți să răspundă în termen de 48 de ore de la viitorul anunţ oficial al declanşării Brexitului.

Ca exemplu, Angela Merkel cancelarul german  a confirmat că, dacă doamna mai invocă articolul 50 săptămâna viitoare va cere o „reuniune extraordinară” a celor 27 de membri rămași ai UE.

Ce reprezintă  articolul 50?

Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona conferă oricărui membru al UE dreptul să renunțe unilateral și se descrie procedura pentru a face acest lucru.În trecut nu a existat nici o modalitate de a părăsi legal UE înainte de semnarea Tratatului din 2007. Ea va da țării – în speţă U.K- doi ani pentru a negocia un acord de ieșire. Odată ce va fi pus în practică, nu poate fi oprit decât prin acordul unanim al tuturor statelor membre. De asemenea, articolul acesta garantează că orice afacere trebuie sa fie aprobateăde o „majoritate calificată” a statelor membre ale Uniunii Europene și poate fi respinsă de Parlamentul European.

În luna noiembrie 2016, Înalta Curte a decis fără echivoc faptul că Guvernul nu poate declanșa articolul 50, fără ca parlamentarii să fi  votat în această privință. După cum se ştie, Curtea Supremă a confirmat hotărârea în luna ianuariea acestui an.

Rămânede urmărit şi alte aspecte importante. Unul dintre acestea ar fi legat de garantarea drepturilor migranților UE care trăiesc în Marea Britanie,acolo unde for decizional îl are Parlamentul, deoarece „votul semnificativ” în această situaţie va defini politica internă dar şi internaţională de acum înainte.Tot în ceea ce privește imigrația, după toate estimările şi cifele oficiale, cei mai mulți dintre străinii sosiți în Marea Britanie sunt din afara Uniunii Europene. În acest caz, cetățenilor din statele membre UE le va fi din ce în ce mai greu să călătorească, să se mute și să lucreze în Regat.

Totuşi, guvernanţii britanici vor fi obligaţi să publice în maximum trei luni de la declanşarea procedurii de ieşire o serie de propuneri pentru a proteja drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc deja în Regatul Unit. De asemenea, cetăţenii europeni vor trebui să beneficieze în continuare de dreptul de rezidenţă în Marea Britanie.

x

Sursa foto stiri,Economica.net

Sinteză articol realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro