Criteriul National

Ucraina a ajuns în pragul falimentului şi dependentă de ajutor extern

aprilie 06
20:10 2015

Ucraina faliment

Motto  „Doar un război este deschis omenirii, iar acesta este războiul împotriva dispariţiei noastre.” Isaac Asimov

Deja se va implini in scurt timp un an de război în regiunea industrială a Ucrainei ce a adus inerent la o criză valutară, bugetară, industrială şi financiară ce-i va nimici economia atat de fragilă şi totdata căpuşată de oligarhi. Fără ajutor extern, economia va intra în colaps financiar.

Orice fel de război aduce mari deservicii oricaror fel de investitori.Este lucru bine stiut din istorie, probat „cu sfintenie” si de alte popoare ce si-au disputat suprematii, bogatii si influente.

Ca urmare a acestei nedorite stari de fapt moneda ucraineană- hrivna a reusit contra-performanta de a se prăbuşi cu jumatate din cotatia initiala, inca de la începutul acestui an. Mai mult decat atat deprecierea a fost atât de gravă încât guvernul a introdus controale privind importurile şi a majorat dobânzile la 30%. PIB-ul s-a contractat cu aproape 7% în 2014, iar în 2015 declinul ar putea accelera la 7,5%, conform estimărilor oficiale.

 In aceste conditii FMI se aşteaptă ca datoria ucraineană să explodeze pana la un maxim de 94% din PIB anul acesta, de la o cifrta initiala ce nu depasea 40% în 2013, un nivel considerat cat de cat sustenabil, ceea ce înseamnă automat că Ucraina are în faţă o criză a datoriilor. „Avem o criză bancară, una valutară şi una economică. Anul acesta va fi probabil şi o criză energetică“, apreciază Francis Malige, director de top la BERD.

Ucraina se împrumută cu foarte mare dificultate de pe pieţe, neputând atrage decât sume mici şi pe termen scurt, în condiţiile în care creditorii se tem de un alt crah important. Agenţia de rating Moody’s estimează probabilitatea intrării în incapacitate de plată la 100%. Principalul investitor este concernul BERD, care se plânge că sistemul bancar este controlat de o mână de oameni şi tinde să finanţeze companiile aceloraşi personaje.

Sursa foto : http://www.dw.de/

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo