Criteriul National

Ucraina a ajuns în pragul falimentului şi dependentă de ajutor extern

aprilie 06
20:10 2015

Ucraina faliment

Motto  „Doar un război este deschis omenirii, iar acesta este războiul împotriva dispariţiei noastre.” Isaac Asimov

Deja se va implini in scurt timp un an de război în regiunea industrială a Ucrainei ce a adus inerent la o criză valutară, bugetară, industrială şi financiară ce-i va nimici economia atat de fragilă şi totdata căpuşată de oligarhi. Fără ajutor extern, economia va intra în colaps financiar.

Orice fel de război aduce mari deservicii oricaror fel de investitori.Este lucru bine stiut din istorie, probat „cu sfintenie” si de alte popoare ce si-au disputat suprematii, bogatii si influente.

Ca urmare a acestei nedorite stari de fapt moneda ucraineană- hrivna a reusit contra-performanta de a se prăbuşi cu jumatate din cotatia initiala, inca de la începutul acestui an. Mai mult decat atat deprecierea a fost atât de gravă încât guvernul a introdus controale privind importurile şi a majorat dobânzile la 30%. PIB-ul s-a contractat cu aproape 7% în 2014, iar în 2015 declinul ar putea accelera la 7,5%, conform estimărilor oficiale.

 In aceste conditii FMI se aşteaptă ca datoria ucraineană să explodeze pana la un maxim de 94% din PIB anul acesta, de la o cifrta initiala ce nu depasea 40% în 2013, un nivel considerat cat de cat sustenabil, ceea ce înseamnă automat că Ucraina are în faţă o criză a datoriilor. „Avem o criză bancară, una valutară şi una economică. Anul acesta va fi probabil şi o criză energetică“, apreciază Francis Malige, director de top la BERD.

Ucraina se împrumută cu foarte mare dificultate de pe pieţe, neputând atrage decât sume mici şi pe termen scurt, în condiţiile în care creditorii se tem de un alt crah important. Agenţia de rating Moody’s estimează probabilitatea intrării în incapacitate de plată la 100%. Principalul investitor este concernul BERD, care se plânge că sistemul bancar este controlat de o mână de oameni şi tinde să finanţeze companiile aceloraşi personaje.

Sursa foto : http://www.dw.de/

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo