Criteriul National

Ucraina a câștigat ediția din acest an a concursului Eurovision

Ucraina a câștigat ediția din acest an a concursului Eurovision
mai 15
10:56 2016

Cântăreața Jamala din Ucraina a câștigat aseară cea de-a 61-a ediție a Eurovision Song Contest , care a avut loc la Stockholm, cu piesa intitulată 1944 .Aceasta are nenumărate trimiteri sociale, istorice și politice, deoarece amintește de nefericita  deportare a tătarilor din Crimeea realizată de către dictatorul sovietic Iosif Stalin . Piesa a fost inspirată din poveștile  stră- bunicii artistei , care a trăit acest episod tragic din istoria sovietică . Ucraina a terminat înainte de Australia ce s-a clasat pe poziția secundă cât și în fața Rusiei.

jamala

Ucraina- țară care e devastată de un conflict în est și de anexarea peninsulei Crimeea cu vecina sa Rusia încă din 2014, a realizat acest spectacol prin alegerea piesei Jamala ce reprezintă un adevărat manifest.

Cântăreața de 32 de ani, de origine tătară provenind din  Crimeea amintește în cântecul său „1944” despre deportarea în masă efectuată de către Armata Roșie  din același an. Aproximativ 240.000 de oameni din minoritatea musulmană de origine turcă  au fost acuzați de către Iosif Stalin de colaborare cu naziștii . Aproape toți tătarii din Crimeea au fost înghesuiți în vagoane de marfă și trimiși în afara țării , cel mai mult în Asia Centrală , unde jumătate dintre ei au murit din cauza condițiilor grele de trai .

Teoretic , în cadrul acestei ediții s-a spulberat un mit deoarece este interzis să se prezinte cântece de protest în cadrul concursului Eurovision . Dar, organizatorul evenimentului , Uniunea Europeană de Radiodifuziune  a declarat că propunerea ucraineană nu conținea niciun fel de mesaj politic . ” Mi-ar place foarte mult să cânt un cântec despre pace și iubire . Dar aceasta este ceea ce îmi doresc pentru toată lumea: pace și iubire „, a spus Jamala , pe scenă imediat ce i-a fost înmânat trofeul .

Juriul profesionist a aclamat-o pe prima australiancă Dami Im născută în Coreea de Sud ce a creat senzație, prin calitățile vocale etalate. Menționez faptul că Australia a condus clasamentul până aproape de final. Dar spectatorii au oferit un final dramatic prin acordarea celor mai multe puncte, din cele două țări rivale pe scena diplomatică . Ucraina a ridicat mai întâi  totalul său la 534 de puncte , mai mult decât cele 511 puncte pentru Australia . Numai că, suspansul a rămas până la final.Astfel că, ultima țară prin telespectatorii care au votat au pecetluit soarta oferind laurii Ucrainei. Nimeni nu a putut anticipa această victorie neașteptată deoarece o lume întreagă s-a convins și a văzut cum reprezentantul Rusiei nu a colectat suficiente puncte ca să o depășească pe Jamala.Așadar, Serghei Lazarev nu a reușit , iar totalul său cu 491 de puncte a încheiat acest podium.

jamala 2

Comentatorii televiziunii publice ruse Rossia 1 au felicitat-o pe Jamala „cu amabilitate”, fără să spună un cuvânt despre tătarii din Crimeea. Au spus doar că melodia vorbește despre „rudele sale”, fără a da detalii. Cei de la Rossia 24 au spus că melodia este de fapt o rugăciune închinată celor care cu voia sau împotriva voinței lor își părăsesc casele în căutarea unei vieți mai bune.  

„Dreptatea se va face dacă viitoarea ediție Eurovision va avea loc pe pământul strămoșesc al Jamalei – Crimeea ucraineană”, a scris pe Twitter Mustafa Nayyem, unul dintre liderii mișcării proeuropene Maidan din februarie 2014.

„Dacă Dumnezeu va vrea, într-o zi, o zi minunată, ne vom regăsi cu toții în Crimeea, eliberată de cotropitorul rus”, a scris pe Facebook Refat Ciubarov, liderul Adunării tătarilor din Crimeea.

Ediția din 2016 a avut probabil un record de audiență, odată cu transmiterea ei în direct în Statele Unite, dar și pe canalul de YouTube al concursului. La Stockhom, circa 10.000 de spectatori au urmărit în direct evoluțiile concurenților pe scenă.

Melodia câștigătoare  :

 Sursa foto : www.stuff.co.nz , 112.international

Relatare prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo