Criteriul National

Ucrainenii, șocați de „nebunia” soldaților ruși de la Cernobîl care s-au contaminat singuri

Ucrainenii, șocați de „nebunia” soldaților ruși de la Cernobîl care s-au contaminat singuri
aprilie 09
03:00 2022

Bipul brusc și asurzitor al unui aparat de măsurare a radiațiilor umple încăperea în momentul în care un soldat ucrainean intră. Aici locuiau soldații ruși de la centrala nucleară de la Cernobîl, iar nivelurile de radiații sunt acum mai mari decât în mod normal, scrie CNN.

Avertisment privind radiațiile din Pădurea Roșie de lângă CernobîlFoto: Dreamstime

Nu există o prezență vizibilă a sursei de material radioactiv în cameră, dar oficialii ucraineni spun că acesta provine de la particule mici și praf pe care soldații le-au adus în clădire.

„Au mers în Pădurea Roșie și au adus cu ei material radioactiv pe pantofi”, explică soldatul Ihor Ugolkov. „În alte locuri este bine, dar radiațiile au crescut aici, pentru că ei locuiau aici”, spune el.

CNN a avut acces exclusiv la centrala electrică pentru prima dată de când aceasta a revenit sub control ucrainean.

Oficialii de la centrală explică faptul că nivelurile din interiorul camerei folosite de soldații ruși sunt doar puțin peste ceea ce Asociația Mondială Nucleară descrie ca fiind radiații naturale. Un contact punctual nu ar fi periculos, dar expunerea continuă ar reprezenta un pericol pentru sănătate.

„S-au dus peste tot și au luat și ceva praf radioactiv asupra lor [când au plecat]”, adaugă Ugolkov.

Este un exemplu al comportamentului neglijent al soldaților ruși în timp ce ocupau locul dezastrului nuclear din 1986, spun oficialii ucraineni.

Zona din jurul Cernobîlului, și anume Pădurea Roșie, este încă cea mai contaminată nuclear de pe planetă, majoritatea particulelor radioactive fiind prezente în sol.

Zeci de soldați ruși ar fi suferit „simptome acute de expunere la material radioactiv” după ce ar fi săpat tranșee în Pădurea Roșie, zona extrem de radioactivă de la Cernobîl. După ce știrea s-a răspândit prin presa internațională, ucrainenii vin acum și publică imagini video cu tranșeeleîn care militarii armatei roșii s-au „adăpostit”.

În imagini se văd urmele unor tranșee săpate, urmele unor vehicule grele sau șenilate, precum și rămășițe de uniforme, gunoaie și resturi de focuri făcute din copacii doborâți, copaci și ei la rândul lor radioactivi.

Ştirea răspândită în urmă cu câteva zile de presa internațională relata că soldații ruși s-au îmbolnăvit după ce au fost expuși la radiații. Rușii ar fi prezentat ”simptome acute de expunere la material radioactiv”, în special după ce ar fi săpat tranșee în pământul radioactiv din zona Pădurii Roșii.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că va demara o anchetă.

Soldații ar fi fost transportați apoi în Belarus cu autobuze și internați într-un centru medical specializat. Mulți ar fi în stare foarte gravă, prezentând „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

Pe lângă tranșeele săpate în solul radioactiv, rușii ar fi ridicat mult praf în aer când au trecut prin zonă cu blindatele grele.

Pericolele Pădurii Roșii

Zona împădurită a fost numită Pădurea Roșie după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la catastrofa nucleară din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredințată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea Roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani.

Astăzi, în zonă se fac tururi turistice, însă doar după obţinerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare și care știu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive în zonă.

___

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul