Criteriul National

UE avertizează Serbia împotriva mutării ambasadei la Ierusalim / Situația sârbilor din Kosovo, subiectul fierbinte al negocierilor – International

UE avertizează Serbia împotriva mutării ambasadei la Ierusalim / Situația sârbilor din Kosovo, subiectul fierbinte al negocierilor – International
septembrie 07
20:24 2020

Uniunea Europeană și-a exprimat luni „îngrijorarea gravă” și „regretul” față de angajamentul Belgradului de a-și muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, după reluarea negocierilor dure la Bruxelles pe dialogul Serbia-Kosovo, potrivit AFP.

Președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul kosovar Avdullah Hoti au reluat discuțiile în vederea normalizării relațiilor dintre Belgrad și Pristina, la câteva zile după semnarea unui acord economic la Washington.

Cei doi lideri s-au angajat vineri la Casa Albă, în prezența lui Donald Trump, în favoarea „normalizării economice”, iar Serbia și-a anunțat decizia de a-și muta ambasada în Israel la Ierusalim până în iulie.

La rândul său, Kosovo a fost de acord să stabilească relații diplomatice cu statul evreu.

UE are propria sa misiune diplomatică la Tel Aviv și se așteaptă ca toți candidații la aderare, precum Serbia, să se alinieze la pozițiile sale cu privire la politica externă.

„În acest context, orice mișcare diplomatică care ar pune sub semnul întrebării poziția comună a UE cu privire la Ierusalim este o sursă de serioasă îngrijorare și regret”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe al UE, Josep Borrell.

Administrația Trump, care și-a iritat mulți dintre aliați recunoscând unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului și mutându-și ambasada acolo, încearcă să convingă și alte țări să facă același lucru.

Luni, după a doua întâlnire la Bruxelles între liderii sârbi și kosovari de la reluarea în iulie a dialogului sub egida UE, a intervenit reprezentantul special al Uniunii pentru Balcanii de Vest, Miroslav Lajcak care a salutat „marile progrese” în discuțiile privind cooperarea economică și problema persoanelor dispărute și strămutate.

„Negocierile noastre de astăzi au fost intense ca de obicei și nu întotdeauna ușoare, dar ceea ce a predominat este disponibilitatea ambelor părți de a avansa discuțiile în ciuda problemelor sensibile și complexe”, a spus el.

Liderul kosovar a mai spus că „s-au făcut progrese în elaborarea unui acord final” pentru normalizarea relațiilor.

Reuniunea a abordat, de asemenea, problema spinoasă a sârbilor din Kosovo.

Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la nivel de experți, iar cei doi lideri urmează să se întâlnească din nou la sfârșitul lunii septembrie.

Vechi de peste două decenii, radicalizat de la ultimul război care a sfâșiat fosta Iugoslavie (1998-99, 13.000 de morți), conflictul dintre sârbi și kosovari rămâne un pericol pentru stabilitatea Vechiului Continent.

Belgradul nu recunoaște independența proclamată în 2008 de fosta sa provincie din sud, populată în principal de albanezi. Acordurile de standardizare încheiate în 2013 au rămas în mare parte ignorate.

Kosovo este recunoscut ca stat independent de majoritatea occidentalilor, dar cinci dintre cei 27 de membri ai UE (Spania, România, Grecia, Cipru și Slovacia) refuză această recunoaștere și nici Rusia, nici China nu au acceptat-o. Acest fapt închide de facto ușile ONU către acest teritoriu de 2 milioane de locuitori.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul