Criteriul National

UE va lua măsuri împotriva știrilor false și a interferențelor electorale străine – Media & Publicitate

UE va lua măsuri împotriva știrilor false și a interferențelor electorale străine – Media & Publicitate
octombrie 15
01:21 2019
Eurodeputații au avertizat că imixtiunea electorală străină amenință serios societățile democratice europene în beneficiul forțelor anti-UE, de extremă dreapta și populiste. Încercările de a influența procesul decizional în UE vor pune în pericol societățile democratice europene, a declarat Parlamentul European, într-o rezoluție adoptată la 10 octombrie. Parlamentul subliniază că interferența străină are un model sistematic, fie prin campanii pe social media, atacuri cibernetice asupra infrastructurii legate de alegeri sau sprijin financiar acordat partidelor politice pentru toate alegerile naționale și europene majore, potrivit Emerging Europe, citat de Rador.

O mare parte din această ingerință avantajează candidații anti-UE, extremiştii și populiştii. În ciuda faptului că statele membre interzic total sau parțial donațiile străine către partidele sau candidați, actorii străini găsesc modalități de a eluda aceste reguli, spun europarlamentarii, semnalând cazurile Frontului Național din Franța și acuzațiile raportate de mass-media despre Partidul Libertății din Austria, Liga din Italia și Leave.eu din Marea Britanie.

Eurodeputații sunt profund îngrijorați de „natura extrem de periculoasă a propagandei rusești”, care este principala sursă de dezinformare în Europa și care s-a dublat din ianuarie 2019 (998 cazuri) față de 2018 (434 de cazuri). Deputații condamnă, de asemenea, cu tărie „acțiunile agresive” din partea țărilor non-europene care încearcă să submineze suveranitatea țărilor candidate la aderarea la UE, din Balcanii de Vest și din țările Parteneriatului Estic. Prin urmare, Parlamentul European a solicitat o actualizare a grupului operativ al UE East StratCom Task Force într-o structură permanentă, cu o finanțare semnificativ mai mare.

Invită companiile de internet și rețele de socializare să coopereze pentru combaterea dezinformării, fără a submina libertatea de exprimare, și pentru a crea un cadru legal pentru a combate amenințările hibride. Înainte de sfârșitul anului 2020, peste 50 de alegeri prezidențiale, naționale, locale sau regionale urmează să aibă loc în statele membre ale UE.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul