Criteriul National

UE vrea să stabilească valabilitatea certificatului verde Covid la nouă luni fără doza de rapel / Noua regulă urmează să fie adoptată săptămâna viitoare – Coronavirus

UE vrea să stabilească valabilitatea certificatului verde Covid la nouă luni fără doza de rapel / Noua regulă urmează să fie adoptată săptămâna viitoare – Coronavirus
decembrie 16
21:20 2021

UE se pregătește să stabilească la nouă luni, după o primă vaccinare completă, perioada de valabilitate a certificatului de vaccinare anti-Covid pentru călătoriile intra-europene, pentru a încuraja rapelurile, scrie joi AFP.

La un summit la Bruxelles, liderii au subliniat „importanța unei abordări coordonate cu privire la valabilitatea certificatului UE de vaccinare anti-Covid și au luat act de faptul că Comisia va adopta un act delegat pe această problemă”, potrivit constatărilor publicate joi.

Acest act delegat, care are valoare obligatorie, urmează să fie adoptat săptămâna viitoare de executivul european și ar trebui să intre în vigoare în februarie, scrie AFP citând din surse europene.

În timp ce UE reglementează utilizarea acestui certificat Covid în contextul călătoriilor intra-europene, utilizarea lui de către statele membre în alte scopuri (acces la restaurante, concerte sau alte evenimente) este supusă legislației naționale.

Comisia a recomandat, într-o propunere din 25 noiembrie, ca statele să accepte certificatele de vaccinare emise în termen de nouă luni de la primirea celei de-a doua doze sau a unei singure doze în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Această durată de nouă luni ia în considerare liniile directoare ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) privind administrarea de doze de rapel după o perioadă de șase luni, din cauza scăderii eficacității vaccinului. Acesta prevede o perioadă suplimentară de trei luni pentru a permite statelor să își adapteze campania de vaccinare, a spus Bruxellesul.

Cu toate acestea, durata valabilității vaccinării după o doză de rapel nu este determinată în această etapă.

Uniunea Europeană a pus în aplicare vara trecută un certificat verde Covid comun care atestă o vaccinare, trecerea prin boală de mai puțin de șase luni sau un test negativ, pentru a le permite europenilor să călătorească între statele membre cât mai liber posibil, fără a fi supuși testării sau carantinării.

Însă acest certificat verde este periclitat de apariția variantei Omicron, care a determinat mai multe state membre să introducă noi restricții, în special să solicite călătorilor europeni, chiar vaccinați, să prezinte un test negativ pentru a intra pe teritoriul lor.

Comisia a reamintit recent că aceste măsuri suplimentare ar trebui să rămână proporționale și temporare și să facă obiectul unei notificări prealabile către Bruxelles și celelalte state membre.


Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul