Criteriul National

Ultima găselniță a executivului tehnocrat…

Ultima găselniță a executivului tehnocrat…
septembrie 22
12:03 2016

dacian-ciolos

Memento

După ce preşedintele Klaus Iohannis declara prin luna aprilie în cadrul unei vizite oficiale la Timişoara, că „guvernul Cioloş nu este al său”, lucrurile au cam început să se precipite.

Astfel că realizatorul Rareş Bogdan, considerat un apropiat al PNL și-a schimbat punctul de vedere și trend-ul celor de la Realitatea Tv a gravitat în jurul ideii conform căreia executivul performează prost.

Să ne aducem aminte și de anumite declarații ale celor doi care au fost emise  în ziua în care premierul Dacian Cioloş i-a cerut ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, să demisioneze.

„Unii au vorbit despre acest guvern ca şi cum ar fi ‘al meu’. Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o soluţie până la alegerile din toamna acestui an, generată de o situaţie de criză şi la care au subscris cele mai importante partide politice. Deci este Guvernul României”, a declarat Klaus Iohannis, la Timişoara.

images-2

Improvizații și găselnițe

Aflați oficial pe ultima sută de metri la guvernare, tehnocraţii premierului Dacian Cioloş pregătesc înfiinţarea unei autorităţi ce va „evolua” sub apanajul Ministerului Trasporturilor, unde cea mai mică leafă începe de la peste 1.000 euro/lună, notează site-ul de specialitate capital.ro.

Având în vedere faptul că principalul motiv pentru care guvernul a aprobat pe repede-înainte Master Planul ca şi condiţionalitate pentru a beneficia de fonduri din bugetul de stat, improvizația și inventivitatea tehnocrată în a căpușa și ostoi bugetul nu cunosc limite.

La aceste dovezi imbatabile se adaugă faptul că România riscă suspendarea/întreruperea sumelor structurale alocate în valoare de circa 2,48 miliarde euro pentru infrastructura feroviară.

De aceea, guvernul are o „nouă” și inedită găselniță și dă impresia că vrea să aprobe înfiinţarea Autorităţii de Reformă Feroviară.

De trei zile,specialiștii tehnocrați au lucrat non stop.De aceea,se explică modul în care,conform unei note de fundamentare privind înfiinţarea acestei agenţii, cheltuielile de personal pentru cei 50 de angajaţi sunt de aproximativ 4,8 milioane lei/an.

Mai exact, cei 50 de specialişti ce urmează a fi angajaţi la Autoritatea de Reformă Feroviară vor avea un venit minim de 8.000 lei-brut/lună. Pe lângă cei aproximativ 4,8 milioane lei, bani numai pentru salariile minime ale salariaţilor AFR, specialiştii feroviari vor avea la dispoziţie 1,5 milioane lei/an pentru cheltuielile de funcţionare, plus încă 1 milion de lei bani decontaţi cu dotările.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Reformă Feroviară se precizează că 7 milioane de lei se vor suporta din fonduri structural pentru lefurile, funcţionarea şi dotările noii agenţii care va avea sediul în cadrul Ministerului Transporturilor, mai arată capital.ro.

dan-diaconu-guvern-tehnocrat

În loc de concluzie

Ministerul Transporturilor a propus înfiinţarea Autorităţii de Reformă Feroviară care va restructura reţeaua de transport astfel încât alocarea de fonduri pentru întreţinere, mentenanţă şi reparaţii curente să fie orientată pentru o reţea de transport feroviar sustenabilă din punct de vedere economic.
În cazul în care nu îndeplineşte aceste condiţii, România riscă întreruperea fondurilor alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru sectorul feroviar în valoare de aproximativ 1,280 mld. euro şi a sumei de 1,200 mld. euro în cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei.

Actul normativ va prevede faptul că subvenţiile alocate anual operatorilor de transport feroviar de călători din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor pentru serviciile de transport feroviar de călători se prevăd în bugetul A.R.F.

Respectând și consultând Comisiei Europene am aflat că sursele de finanţare ale A.R.F. ar trebui să cuprindă venituri proprii; alocaţii de la bugetul de stat; fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2014-2020; credite interne şi externe contractate conform legii; alte surse legal constituite.
În categoria veniturilor proprii,în legislația actuală sunt cuprinse sumele rezultate din taxele de administrare a contractelor de servicii, precum şi cele rezultate din recuperarea materialului rulant.
În categoria sumelor alocate din bugetul de stat sunt cuprinse sumele, necesare pentru subvenţionarea serviciilor publice de transport feroviar de călători, facilităţilor acordate unor categorii sociale pentru transportul public feroviar de călători, precum şi creditele interne şi externe contractate de stat pentru achiziţia de material rulant.

279442maxim
În categoria alocaţiilor din fonduri externe nerambursabile pentru perioada 2014-2020 sunt cuprinse sume alocate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor titlul 58 „Fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2014 – 2020”.
În categoria creditelor interne şi externe sunt cuprinse credite destinate investiţiilor în materialul rulant, garantate cu active proprii şi/sau venituri proprii în limita unui procent de maxim 30% din valoarea veniturilor proprii prevăzute la aliniatul doi

Creditele interne şi externe ale A.R.F. au fost deja aprobate prin memorandum de către Guvernul României.

Sursa foto : http://google.ro

Sinteza oferită se către Prof.Dr.Daniel Mihai,CNA Regina Maria Constanța,redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro