Criteriul National

Ultima ora: Daca depui 5000 de euro la banca vei fi parat Fiscului!

Ultima ora: Daca depui 5000 de euro la banca vei fi parat Fiscului!
martie 27
07:22 2015

Băncile, cazinourile, avocații, notarii și agenții imobiliari vor raporta zilnic la Fisc toate tranzacțiile mai mari de 5.000 euro

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va primi zilnic de la bănci informații despre operațiunile cu numerar, în lei sau în valută, mai mari de 5.000 euro, potrivit noului Cod de Procedură Fiscală, care a fost aprobat miercuri de Guvern. În prezent, bancherii transmit astfel de informații la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, însă, în clasicul stil românesc, Oficiul nu poate transmite mai departe datele către Fisc, pentru că nu i se permite… prin lege. Noul Cod forțează băncile să transmită periodic date către Fisc (nu la cerere, ca acum). Și, în caz că vă întrebați, este vorba despre TOATE datele, adică rulajele și soldurile conturilor deschise, datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură și numărul casetelor de valori închiriate de debitori. Pe românește: adio, secret bancar! Și nu doar bancar. Pe lângă bănci, noul Cod de Procedură Fiscală impune raportarea zilnică de informații și cazinourilor, notarilor, avocaților și agenților imobiliari. Măsura cu ample ecouri securiste se aliniază practicilor europene de gen, din păcate. Recent, și mama băncilor, Elveția, a renunțat la vestitul secret de profesie, semnalând moartea ideii de paradis fiscal. Și să nu uităm că, în octombrie 2014, Ministerul Finanțelor a semnat, la Berlin, celebra Declarație de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informații financiare. Altfel spus, țara noastră va face schimb de informații cu statele din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pentru a-i identifica și-n gaură de șarpe pe cei care încearcă să fenteze Fiscul, transferându-și banii în conturi din străinătate. Ce înseamnă noile reguli? Pentru românii obișnuiți, care nu fac tranzacții de 5.000 euro într-un an, darămite în 24 de ore – nimic; pentru bănci și restul „suflătorilor“ – o mare bătaie de cap (zilnică!), pentru cei care fac astfel de tranzacții (corecte) – nimic, iar pentru evazioniști – tot nimic, că d-aia sunt numiți „băieți deștepți“. Controalele serioase vor bloca fraudele, nu tabelele în Excel încropite în scârbă de funcționarii băncilor. Puteți să transmiteți asta Finanțelor!

sursa: telegraf.ro

Comentarii

Comentarii

Tags

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul