Criteriul National

Ultima ora: Daca depui 5000 de euro la banca vei fi parat Fiscului!

Ultima ora: Daca depui 5000 de euro la banca vei fi parat Fiscului!
martie 27
07:22 2015

Băncile, cazinourile, avocații, notarii și agenții imobiliari vor raporta zilnic la Fisc toate tranzacțiile mai mari de 5.000 euro

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va primi zilnic de la bănci informații despre operațiunile cu numerar, în lei sau în valută, mai mari de 5.000 euro, potrivit noului Cod de Procedură Fiscală, care a fost aprobat miercuri de Guvern. În prezent, bancherii transmit astfel de informații la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, însă, în clasicul stil românesc, Oficiul nu poate transmite mai departe datele către Fisc, pentru că nu i se permite… prin lege. Noul Cod forțează băncile să transmită periodic date către Fisc (nu la cerere, ca acum). Și, în caz că vă întrebați, este vorba despre TOATE datele, adică rulajele și soldurile conturilor deschise, datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură și numărul casetelor de valori închiriate de debitori. Pe românește: adio, secret bancar! Și nu doar bancar. Pe lângă bănci, noul Cod de Procedură Fiscală impune raportarea zilnică de informații și cazinourilor, notarilor, avocaților și agenților imobiliari. Măsura cu ample ecouri securiste se aliniază practicilor europene de gen, din păcate. Recent, și mama băncilor, Elveția, a renunțat la vestitul secret de profesie, semnalând moartea ideii de paradis fiscal. Și să nu uităm că, în octombrie 2014, Ministerul Finanțelor a semnat, la Berlin, celebra Declarație de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informații financiare. Altfel spus, țara noastră va face schimb de informații cu statele din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pentru a-i identifica și-n gaură de șarpe pe cei care încearcă să fenteze Fiscul, transferându-și banii în conturi din străinătate. Ce înseamnă noile reguli? Pentru românii obișnuiți, care nu fac tranzacții de 5.000 euro într-un an, darămite în 24 de ore – nimic; pentru bănci și restul „suflătorilor“ – o mare bătaie de cap (zilnică!), pentru cei care fac astfel de tranzacții (corecte) – nimic, iar pentru evazioniști – tot nimic, că d-aia sunt numiți „băieți deștepți“. Controalele serioase vor bloca fraudele, nu tabelele în Excel încropite în scârbă de funcționarii băncilor. Puteți să transmiteți asta Finanțelor!

sursa: telegraf.ro

Comentarii

Comentarii

Tags

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo