Criteriul National

ULTIMA ORĂ!Cutremur de proporții în Ecuador!

ULTIMA ORĂ!Cutremur de proporții în Ecuador!
aprilie 17
07:55 2016

Cel puțin 77 de persoane au murit în cel mai puternic cutremur înregistrat în Ecuador în ultimele decenii, care a doborât clădiri, a avariat drumuri și a provocat pagube pe o rază de sute de kilometri de la epicentru, în capitală și alte orașe importante, relatează AP, citat de news.ro.

ecuador-a-fost-lovit-sambata-de-un-cutremur-cu-magnitudinea-78-465x390

Vicepreședintele ecuadorian Jorge Glas a anunțat duminică că cel puțin 77 de persoane au murit, iar alte 500 au fost rănite în acest cutremur, care a avut loc sâmbătă seara la ora locală 18.58 (duminică, 2.58, ora României) în apropiere de Muisne, un oraș de pe coasta de nord.
Vicepreședintele ecuadorian a adăugat că „toate forțele publice sunt în stare de alertă maximă pentru a proteja viața cetățenilor”.

Provinciile cele mai afectate sunt Manabi, Guayas și Esmeraldas.

„Toate protocoalele de urgență au fost activate din momentul mișcării telurice și ne aflăm în stare de urgență”, a subliniat Jorge Glas, care îndeplinește funcția de șef al statului, în absența președintelui Rafael Correa, aflat în vizită la Vatican.

Potrivit Institutul american de geofizică (USGS), seismul s-a produs la ora locală 18.52 (23,58 GMT), la o adâncime de 19,2 kilometri, la 173 de kilometri vest-nord-vest de capitala Ecuadorului, Quito.

„Pe baza caracteristicilor preliminare ale cutremurului, sunt posibile valuri periculoase de tsunami pe coastele situate pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului”, a avertizat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific.

Bilanțul urmează să crească, au avertizat autoritățile duminică, în timp ce echipe de salvatori căutau supraviețuitori în zona puțin populată a unor porturi pescărești și plaje turistice a epicentrului seismului, cu magnitudinea de 7,8.

„Încercăm să facem tot ceea ce putem, însă nu putem face aproape nimic”, a declarat Gabriel Alcivar, primarul din Pedernales, un oraș cu 40.000 de locuitori, situat în apropierea epicentrului.

El a cerut autorităților să trimită utilaje și să salvatori în localitate, în care zeci de clădiri au fost făcute una cu pământul, iar locuitori au fost prinși sub dărâmături.

Primarul a declarat că jafuri au loc în acest haos, dar că autoritățile locale sunt prea ocupate să salveze vieți ca să mai impună ordinea publică.

„Nu s-a surpat doar o casă, ci un întreg oraș”, a subliniat Alcivar.

 

Sursa foto: http://googleearth.com

 

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo