Criteriul National

ULTIMA ORĂ!Cutremur de proporții în Ecuador!

ULTIMA ORĂ!Cutremur de proporții în Ecuador!
aprilie 17
07:55 2016

Cel puțin 77 de persoane au murit în cel mai puternic cutremur înregistrat în Ecuador în ultimele decenii, care a doborât clădiri, a avariat drumuri și a provocat pagube pe o rază de sute de kilometri de la epicentru, în capitală și alte orașe importante, relatează AP, citat de news.ro.

ecuador-a-fost-lovit-sambata-de-un-cutremur-cu-magnitudinea-78-465x390

Vicepreședintele ecuadorian Jorge Glas a anunțat duminică că cel puțin 77 de persoane au murit, iar alte 500 au fost rănite în acest cutremur, care a avut loc sâmbătă seara la ora locală 18.58 (duminică, 2.58, ora României) în apropiere de Muisne, un oraș de pe coasta de nord.
Vicepreședintele ecuadorian a adăugat că „toate forțele publice sunt în stare de alertă maximă pentru a proteja viața cetățenilor”.

Provinciile cele mai afectate sunt Manabi, Guayas și Esmeraldas.

„Toate protocoalele de urgență au fost activate din momentul mișcării telurice și ne aflăm în stare de urgență”, a subliniat Jorge Glas, care îndeplinește funcția de șef al statului, în absența președintelui Rafael Correa, aflat în vizită la Vatican.

Potrivit Institutul american de geofizică (USGS), seismul s-a produs la ora locală 18.52 (23,58 GMT), la o adâncime de 19,2 kilometri, la 173 de kilometri vest-nord-vest de capitala Ecuadorului, Quito.

„Pe baza caracteristicilor preliminare ale cutremurului, sunt posibile valuri periculoase de tsunami pe coastele situate pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului”, a avertizat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific.

Bilanțul urmează să crească, au avertizat autoritățile duminică, în timp ce echipe de salvatori căutau supraviețuitori în zona puțin populată a unor porturi pescărești și plaje turistice a epicentrului seismului, cu magnitudinea de 7,8.

„Încercăm să facem tot ceea ce putem, însă nu putem face aproape nimic”, a declarat Gabriel Alcivar, primarul din Pedernales, un oraș cu 40.000 de locuitori, situat în apropierea epicentrului.

El a cerut autorităților să trimită utilaje și să salvatori în localitate, în care zeci de clădiri au fost făcute una cu pământul, iar locuitori au fost prinși sub dărâmături.

Primarul a declarat că jafuri au loc în acest haos, dar că autoritățile locale sunt prea ocupate să salveze vieți ca să mai impună ordinea publică.

„Nu s-a surpat doar o casă, ci un întreg oraș”, a subliniat Alcivar.

 

Sursa foto: http://googleearth.com

 

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo