Criteriul National

ULUITOR! Statul Islamic vrea sa distruga vestigiile antice de la Palmira…

mai 22
07:30 2015

 

 Gruparea extremista militara Statul Islamic a ocupat la inceputul acestei saptamani orasul antic Palmira, din Siria, introdus de UNESCO in patrimoniul universal. O lume intreaga este cu ochii pe cursul evenimentelor. Lumea se teme ca jihadistii vor distruge minunile lumii antice pastrate atatea secole la Palmira, asa cum au facut la Nimrud si in alte locuri ocupate cu forta in Irak si Siria.

grab-1-480x360

Devastarea vestigiilor din Siria aminteste de talibanii din Afganistan, care au distrus, in 2001, uriasele statui ale lui Buddha, de la Bamyan, vechi de 1.500 de ani.

Intr-un amplu interviu publicat in prestigiosul cotidian  britanic , in editia lor electronica de pe Sky News sunt aratate in detaliu „faptele de glorie” ale acestor salbatici, ale acestor monstrii si indeosebi motivele psihologie si religioase la care recurg fara vreuo retinere!
Expertii spun ca practica distrugerii asa-zisilor „falsi idoli” – iconoclasmul – este mai mult decat un exercitiu de imagine. Shiraz Maher, de la Centrul International pentru Studierea Radicalizarii, de la King’s College din Londra, arata ca distrugerile reprezinta un efort de combatere a politeismului, a credintei in mai multi zei, si incurajare a intoarcerii la monoteism, in care o singura divinitate este slavita.

„Totul a pornit de la traditia profetica inceputa de Avraam, sau Ibrahim, cum e cunoscut musulmanilor, de a distruge idolii politeisti. Se considera ca asa se impiedica proslavirea idolilor si se incepea o era a monoteismului, proslavirea unui singur zeu. Insa lumea, in cele din urma, s-a intors la politeism, inainte de venirea profetului Mahomed, si s-au distrus din nou idolii, din nou in numele monoteismului”, explica acesta.

Practica este centrala salafismului, doctrina din interiorul islamului sunnit, caruia ii apartine Statul islamic, ce insista pentru respectarea la litera a Coranului.

„Am vazut talibanii in 2001 si acum vedem cum acest grup face acelasi lucru. Este si o modalitate de a-si expune autoritatea si de a spune: Suntem la conducere, facem ce vrem si nu ne pasa cata indignare starnim!”.

Militantii Statului Islamic din Siria au ocupat joi orasul antic Palmira si au patruns in situl care contine faimoasele ruine.

Presa de stat siriana a aratat ca fortele pro-guvernamentale au fost retrase din Tadmur, asezarea moderna de la Palmira.

Sursa foto : http://news.sky.com/

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo