Criteriul National

ULUITOR! Statul Islamic vrea sa distruga vestigiile antice de la Palmira…

mai 22
07:30 2015

 

 Gruparea extremista militara Statul Islamic a ocupat la inceputul acestei saptamani orasul antic Palmira, din Siria, introdus de UNESCO in patrimoniul universal. O lume intreaga este cu ochii pe cursul evenimentelor. Lumea se teme ca jihadistii vor distruge minunile lumii antice pastrate atatea secole la Palmira, asa cum au facut la Nimrud si in alte locuri ocupate cu forta in Irak si Siria.

grab-1-480x360

Devastarea vestigiilor din Siria aminteste de talibanii din Afganistan, care au distrus, in 2001, uriasele statui ale lui Buddha, de la Bamyan, vechi de 1.500 de ani.

Intr-un amplu interviu publicat in prestigiosul cotidian  britanic , in editia lor electronica de pe Sky News sunt aratate in detaliu „faptele de glorie” ale acestor salbatici, ale acestor monstrii si indeosebi motivele psihologie si religioase la care recurg fara vreuo retinere!
Expertii spun ca practica distrugerii asa-zisilor „falsi idoli” – iconoclasmul – este mai mult decat un exercitiu de imagine. Shiraz Maher, de la Centrul International pentru Studierea Radicalizarii, de la King’s College din Londra, arata ca distrugerile reprezinta un efort de combatere a politeismului, a credintei in mai multi zei, si incurajare a intoarcerii la monoteism, in care o singura divinitate este slavita.

„Totul a pornit de la traditia profetica inceputa de Avraam, sau Ibrahim, cum e cunoscut musulmanilor, de a distruge idolii politeisti. Se considera ca asa se impiedica proslavirea idolilor si se incepea o era a monoteismului, proslavirea unui singur zeu. Insa lumea, in cele din urma, s-a intors la politeism, inainte de venirea profetului Mahomed, si s-au distrus din nou idolii, din nou in numele monoteismului”, explica acesta.

Practica este centrala salafismului, doctrina din interiorul islamului sunnit, caruia ii apartine Statul islamic, ce insista pentru respectarea la litera a Coranului.

„Am vazut talibanii in 2001 si acum vedem cum acest grup face acelasi lucru. Este si o modalitate de a-si expune autoritatea si de a spune: Suntem la conducere, facem ce vrem si nu ne pasa cata indignare starnim!”.

Militantii Statului Islamic din Siria au ocupat joi orasul antic Palmira si au patruns in situl care contine faimoasele ruine.

Presa de stat siriana a aratat ca fortele pro-guvernamentale au fost retrase din Tadmur, asezarea moderna de la Palmira.

Sursa foto : http://news.sky.com/

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro