Criteriul National

ULUITOR!Revoluția fiscală e rentabilă pentru parlamentari, nu și pentru restul lumii

ULUITOR!Revoluția fiscală e rentabilă pentru parlamentari, nu și pentru restul lumii
februarie 06
12:15 2018

s

În timp ce deputații vor avea lefuri cu 800 de lei mai mari, urmând să primească „în mână” 10.000 de lei lunar, zeci de mii de funcționari din ministere au salarii mai mici după trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.De asemenea, în mediul privat, salariile a peste două milioane de angajați ar putea scădea, a susținut preşedintele Blocului Naţional Sindical, domnul Dumitru Costin.

Ce se va întâmpla cu salariile românilor

Sindicaliştii amintesc despre cazuri dramatice, cu scăderi de 40 de procente şi ameninţă cu proteste. Cu atât mai mult cu cât nu toţi cei plătiţi din bani publici au motive să plângă. Parlamentarii au avut grijă ca revoluţia fiscală a guvernului să le aducă bani în plus.

În timp ce parlamentarii câştigă la final de lună şi cu 800 de lei în plus, aproximativ douăzeci și două de mii de angajaţi din ministere şi din instituţiile din subordine pot avea salarii reduse cu până la 40 la sută.

Conform unor calcule și estimări realizate de către  televiziunea Digi24, prin vocea preşedintelui Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici- Sebastian Oprescu,veniturile funcţionarilor publici din ministere şi a celor din deconcentrate vor scădea cu până la 40 la sută. Tăierea salariilor vine ca urmare a trecerii contribuţiei de la angajator la angajat, dar şi ca urmare a aplicării noii legi a salarizării.

Nemulțumirea sindicatelor se reflectă prin modul în care se operează calculul ce se regăsețte pe ”fluturașii” ce arată salariul oricărui angajat. De aceea, sindicatele din administraţie susţin că 22 de mii de funcţionari publici au salarii mai mici de la 1 ianuarie.

Datele anunţate de Ministerul Muncii arată că ar fi cam 40 de mii de bugetari care pierd. Sunt oameni care au lefuri tăiate, alţii, supăraţi că noua lege nu le-a adus mai mulți bani, ameninţă cu greva. Educaţia deja cere negocieri. Grefierii sunt în grevă japoneză de câteva zile. În sistemul public s-a amorsat o bombă cu ceas.

Alte exemple edificatoare

Spre exemplu, un director general la Ministerul de Externe cu gradul al doilea va pierde aproape 3.500 de lei faţă de luna decembrie. Înseamnă că venitul său din luna ianuarie va ajunge la 9.411 lei.

Iar situaţia se repetă şi la alte ministere, de exemplu la Finanțe şi Transporturi.

„Nici pe departe o creştere salarială substanţială, aşa cum au anunţat în decursul timpului partidele de la guvernare. (…) Cu siguranţă această nemulţumire va fi exprimată prin acţiuni de protest. Lucrurile nu pot rămâne aşa”, a declarat pentru televiziunea Digi24 Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.

De asemenea, nu numai lefurile bugetarilor sunt micşorate de revoluţia fiscală a Guvernului.

„Avem peste 2 milione de salariați din mediul economic concurențial pentru care angajatorii nu au făcut prin acte adiționale această majorare a salariului brut de încadrare”, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

11

De asemenea, sindicatele din educaţie ameninţă cu protestele, după ce noile măsuri din domeniul fiscal au redus salariile, în loc să le crească, aşa cum promiseseră guvernanţii. Profesorii susțin că, după transferul contribuțiilor de la angajat la angajator, creșterea cu 25% la salariu nu se va resimți. Asta în condițiile în care un profesor debutant, care avea în luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, de la 1 ianuarie 2018 a primit o majorare de doar 55 de lei.

De asemenea,cei care alcătuiesc și profesează spun că au rămas fără mai multe sporuri din acest an. Unul dintre ele se referă sporul pentru calculator, care nu se va mai acorda decât profesorilor de informatică ori informaticienilor care își desfășoară activitatea într-o sală cu cel puțin douăsprezece computere.

O altă nemulțumire are legătură cu reducerea posturilor din mai multe unități școlare.Sindicaliștii amenință cu proteste dacă aceste nemulțumiri nu vor fi rezolvate.

Rentabilitatea parlamentarilor

În toată această starte de fapt a lucrurilor,  veniturile parlamentarilor au crescut.Senatorii şi deputaţii au avut grijă să îşi crească leafa brută astfel încât să acopere transferul contribuţiilor şi să rămână cu peste 800 de lei în plus pe lună.

Spre exemplu, la nivel comparativ între lunile Decembrie 2017 și Ianuarie 2018, salariul brut de la 13.050 lei va crește la 17.100 lei, iar
salariul net de la 9.153 lei va crește la 9.993 lei.

În concluzie, se poate spune că nemulțumirile multora pe care le vor avea în ziua de salariu vor fi îndreptățite în a se exprima.Ținând cont de faptul că, pragul salarial va fi nesemnificativ crescut, în condițiile în care, conform legilor în vigoare, contribuţiile sociale au trecut din sarcina angajatorului la cea a salariatului.

Sursa foto :Calculator Venituri,Mesagerul de Alba

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro