Criteriul National

Un al doilea medic din spitalul rusesc în care a fost tratat Navalnîi a murit / El a decedat în urma unui atac cerebral – International

Un al doilea medic din spitalul rusesc în care a fost tratat Navalnîi a murit / El a decedat în urma unui atac cerebral – International
aprilie 01
03:13 2021
Şeful secţiei de traumatologie şi ortopedie de la spitalul din Omsk a decedat „prematur” vineri, în urma unui AVC. La începutul lui februarie, un alt medic din acest spital, în care a fost tratatopozantul Alexei Navlanîi după otrăvirea sa, a murit „subit”, relatează Le Figaro, citat de Rador.

Într-un interval de câteva săptămâni, decesul unui al doilea medic de la spitalul unde a fost internat opozantul rus după otrăvire ridică întrebări. La Omsk, în Rusia, şeful secţiei de traumatologie şi ortopedie a spitalului în care a fost tratat Alexei Navalnîi pentru otrăvire în august 2020 a decedat vineri, 26 martie, relatează RadioFreeLiberty/RadioEurope. „Ajişev Rustam Gabbasovici a decedat prematur”, a declarat conducerea spitalului. Or, la începutul lui februarie, un alt medic al lui Alexei Navalvîi a murit de asemenea „subit” în acest centru medical din Siberia. Serghei Maximişin, în vârstă de 55 de ani, era adjunctul medicului şef de 28 de ani în acest spital din Omsk.

Ca şi la primul deces, spitalul din Omsk a anunţat într-un comunicat că Ajişev Rustam a decedat „brusc”. Medicul „a fost victima unui AVC în decembrie şi a decedat vineri”. El lucra de 30 de ani în acest spital. Pe site-ul său de internet, directorul i-a adus un omagiu: „Era un medic talentat, un conducător responsabil, un om cu înalte calităţi morale şi etice”, a subliniat el, precizând „un devotament fără limite pentru profesie, compasiune şi înţelepiune”.

Aceste două decese survin când cazul Alexei Navalnîi a devenit foarte politic. Medicii care s-au apropiat de opozantul rus par a fi supravegheaţi îndeaproape de autorităţi. Dispariţia a doi dintre medicii săi în decurs de câteva luni ridică de altfel întrebări în anturajul opozantului lui Putin. După decesul lui Serghei Maximişin în februarie, Leonid Volkov, şeful statului major al opozantului, a declarat la CNN că medicul „ştia mai multe ca oricine despre starea lui Alexei”. „Deci nu pot înlătura posibilitatea unui act criminal”, a adăugat el.

Miercuri, 3 martie, Rusia a afirmat că un sindicat al medicilor este considerat „agent al străinătăţii”. Anterior, în noiembrie 2020, medicul şef al spitalului din Omsk, Alexandr Murahovski, a fost promovat ministru regional al sănătăţii, după ce şi-a dat sprijinul Moscovei.

Acest medic a susţinut că nu a găsit nicio urmă de otravă în organismul lui Alexei Navalnîi şi s-a opus transferului lui la Berlin.

Pe Twitter, opozantul rus de 44 de ani a reacţionat violent la această promovare a lui Alexandr Murahovski. „Ascensorul social al lui Putin. Minţi, falsifici rezultatele analizelor, eşti gata să serveşti şefii în orice fel şi obţii o recompensă, o promovare”. Încarcerat de la începutul lui martie într-o colonie penitenciară, la Pokrov, la 100 km de capitala rusă, apropiaţii săi sunt îngrijoraţi acum pentru sănătatea sa, neputând să-l viziteze.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul