Criteriul National

Un colonel rus a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru luare de mită în valoare de 1,4 miliarde de ruble

Un colonel rus a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru luare de mită în valoare de 1,4 miliarde de ruble
mai 18
11:44 2022

O instanță din Moscova l-a condamnat pe Dmitri Zaharcenko, un fost colonel din cadrul ministerului rus de Interne, la 16 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru luare de mită în valoare de 1,4 miliarde de ruble, anunță TASS.

Colonelul Dmitri ZaharcenkoFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Zaharcenko, fost șef al Direcției Principale pentru Securitate Economică și Anticorupție de la Moscova, a fost arestat în 2016 pentru primirea unor mite „deosebit de mari” după ce poliția a găsit la locuința sa din capitala Rusiei milioane de dolari ținuți în cutii și pungi de plastic.

El a fost condamnat la 13 ani de închisoare într-o colonie penală de maximă securitate. Marți, o instanță din Moscova a anunțat un nou verdict, condamnându-l pe fostul colonel rus ka 16 ani de închisoare și plata unei amenzi de 500 de milioane de ruble (în jur de 7,5 milioane de dolari).

„Pe baza contopirii a două pedepse, Zaharcenko ar trebui condamnat la 16 ani într-o colonie cu regim strict și o amendă de 500 de milioane de ruble”, a anunțat judecătorul de caz în decizia sa.

Acuzațiile aduse fostului colonel de procurorii ruși

Pe lângă Zaharchenko au mai fost puși sub acuzare doi foști avocați, condamnați fiecare la șapte ani de închisoare într-o colonie cu regim strict, și un om de afaceri, condamnat la 8 ani de detenție și plata unei amenzi de 500 de milioane de ruble.

Procurorii ruși l-au acuzat pe fostul colonel că între 2007 și 2016 a primit în mod sistematic mită de la un grup infracțional organizat care controla o serie de firme care nu desfășurau activități comerciale reale, dar dispuneau de fonduri obținute prin tranzacții bancare ilegale.

Zaharchenko i-a ajutat pe oamenii de afaceri să evite autoritățile de anchetă și să se sustragă răspunderii penale, avocații condamnați alături de el acționând ca intermediari în luarea de mită.

Procurorii de la Moscova afirmă că de-a lungul celor 9 ani Zaharchenko a primit în total 1,4 miliarde de ruble (în jur de 20,7 milioane de dolari) sub formă de mită.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul