Criteriul National

Un copil de un an a traversat singur Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia, la Lampedusa – International

Un copil de un an a traversat singur Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia, la Lampedusa – International
decembrie 21
05:32 2021
Un copil de numai un an a traversat Marea Mediterană înainte de a învăța să meargă. Singur a înfruntat valurile, probabil fără să înțeleagă cât de periculos era. Este prea mic chiar și pentru a-și dezvălui numele și povestea, cel mai tânăr dintre cei peste 500 de naufragiați sosiți cu șapte debarcări diferite în ultimele două zile în insula Lampedusa. Are abia un an, sau cel puțin aceasta este vârsta estimată de medici. Nu era nimeni cu el, care putea să spună mai multe, potrivit Rador care citează La Repubblica.

Uimiți, polițiștii l-au remarcat în mijlocul celor 70 de bărbați sosiți cu o bărcuță, care a ajuns vineri după-amiaza pe insula iepurilor. Şocați, au descoperit că nu era copilul niciunuia dintre ei. „Nu îl cunoaștem, doar l-am însoțit”, le-au explicat migranții salvatorilor. Au fost implorați să o facă de către părinții lui, care trebuiau să urce pe barcă, dar în ultimul moment nu au reușit, sau poate au fost împiedicați. Totuși, martorii au păreri împărțite. Ceea ce confirmă cu toții este că au preferat să-l încredințeze pe micuț unor străini, în speranța de a-i oferi un viitor dincolo de mare. „O poveste ciudată, totul trebuie verificat”, spun responsabilii din hotspotul de la Lampedusa, unde acel copil a devenit puțin fiul tuturor. Îi este frică, explică dar este bine. Până când tribunalul pentru minori îi va decide soarta, o educatoare va avea grijă de el.

Dar nu este singurul de care trebuie să se ocupe judecătorii pentru minori. La Lampedusa se află și un băiat de 14 ani care avea mamă, se urcase cu ea pe acea bărcuță care urma să-i ducă în Europa și sub ochii lui a văzut-o murind. La aproximativ 15 mile de insulă, barca pe care călătoreau împreună cu alte 25 de persoane s-a răsturnat. Motivul va trebui clarificat de ancheta deschisă de procurorul Luigi Patronaggio din Agrigento. Când au sosit polițiștii, toți erau în apă, inclusiv o fetiță de puțin peste un an care călătorea cu părinții ei. „Avea hainele ude”, spun operatorii Mediterranean Hope, un program de migranți și refugiați al bisericilor evanghelice din Italia, care i-au primit.

Cu 24 de ore înainte, erau pe debarcaderul Favaloro, când o femeie a coborât dintr-o barcă de patrulare a Căpităniei portului cu mănunchiul de pături roz în brațe, care îi proteja nou-născuta. La puțin peste o lună după ce a născut-o, ea a decis să plece împreună cu celelalte două fiice ale sale și cu soțul ei, deoarece considera Libia mai periculoasă decât Marea Mediterană, care iarna iese din matcă.

Aceeași evaluare a fost făcută și de cele două femei pe care Ocean Viking le-a interceptat joi împreună cu alți migranți pe o barcă care se dezumfla în mijlocul mării. Una născuse în urmă cu câteva zile, cealaltă cu câteva săptămâni în urmă. Deși foarte slăbite fizic, au preferat să se îmbarce și acum luptă să supraviețuiască împreună cu copiii lor, o fetiță de 11 zile care nu ajunge la două kilograme și o fetiță de trei săptămâni, care abia depășește două kilograme.

„Aceasta demonstrează ce este Libia, un loc din care femeile trecute printr-o naștere foarte recentă, preferă să evadeze, pentru că au suferit acolo abuzuri și torturi care, în ochii lor, fac din moarte o preferință”, spune Valeria Taurino, directorul general al Sos Mediterranée Italia.

Violențe pe care trebuie să le înfrunte tineri precum Asante, un adolescent din Eritreea astăzi pe Ocean Viking, care în câțiva ani de viață a experimentat emigrarea, închisoarea și sclavia, frica de a muri. Plecat în căutarea unui loc de muncă, a ajuns în Libia, unde a fost capturat. „Am protestat și ne-au împușcat. Ne-au bătut fără motiv. Nu reușesc să număr nopțile în care mi-au trecut un cuțit pe la gât, amenințându-mă că mă omoară”, povestește. Când a reușit să fugă, să plece pentru el a fost singura opțiune. Chiar și cu prețul morții.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul