Criteriul National

Un cutremur de 6,7 pe scara Richter a afectat unele staţiuni din Grecia şi Turcia

Un cutremur de 6,7 pe scara Richter a afectat unele staţiuni din Grecia şi Turcia
iulie 21
09:59 2017

Un cutremur cu o magnitudine de 6,7 a fost înregistrat în noaptea de joi spre vineri, în apropiere de Bodrum, în sud-vestul Turciei, a anunțat Institutul geologic american (USGS).

front

Cel puțin două persoane au fost ucise și mai mult de 150 au fost rănite după unul dintre cele mai puternice cutremure care a zguduit coasta turcă și insulele grecești, într-o zonă populară pentru turiștii britanici.Cutremurul, care a depășit magnitudinea de 6,5 pe scara Richter a lovit 6 mile sud de Bodrum, în sud-vestul Turciei și la 10 mile est-nord-est de Kos.

Pe insulele grecești din Arhipelagul Dodecanez în Marea Egee și mai ales în Kos și Rodos, cutremurul a fost puternic resimțit, relatează AGERPRES, citand prestigiosul The Guardian.
Potrivit Observatorului din Atena, seismul de „magnitudine 6 a fost foarte puternic”. Epicentrul său a fost situat la 20 km în largul Insulei Kos.

Cutremurul care a fost raportat inițial ca o magnitudine de 6,9 și a fost resimțit pe coasta Mării Egee, la o minimă adâncimeă de numai 6,2 mile sub fundul mării, a fost confirmat de surse geologice americane. Autoritățile turcești și elene au diminuat datele la 6,3 și 6,4.

În orașul turc Marmaris hotelurile de pe malul mării au fost inundate. În altă parte, turiștii s-au înghesuit pentru adăpost și, în unele stațiuni, și-au abandonat camerele de hotel, dunându-se în stradă pentru siguranță.In aceasta zona a Turciei au urmat două replici puternice. Oaspeții hotelului s-au întors în scurt timp în camerele lor pentru a-și aduna lucrurile.

 Mica insula grecească e cea mai afectata, cu doi oameni uciși. Un mic tsunami a inundat părți ale benzii turistice, iar bucăți mari de moloz au acoperit străzile. O barcă mică de pescuit a fost lăsată spălată pe un drum.
cutremur Kos

La capitolul daune se adauga si faptul ca un perete s-a prăbușit pe o clădire datând din anii 1930 și a zdrobit oamenii care se aflau la bar în nivelul inferior al clădirii, potrivit primarului Kos Giorgos Kyritsis. „Nu sunt multe clădiri vechi lăsate pe Kos. Aproape toate structurile de pe insulă au fost construite în conformitate cu noile coduri pentru a rezista la cutremure“, a spus primarul.

Spitalul din Kos a transmis faptul că au fost cel puțin 20 de răniți ce au prezentat multiple traumatisme ale membrelor inferioare si superioare.

Potrivit oficialilor turci în caz de dezastru, cutremurul a avut o magnitudine de 6,3 și s-au înregistrat mai mult de 20 de replici.

Esengul Civelek, guvernator al provinciei Mugla, a declarat că nu au existat victime în conformitate cu evaluările inițiale. Ea a spus că „au existat răni minore din cauza fricii și a panicii”.În Bitez, un oraș stațiune de aproximativ 6 kilometri la vest de Bodrum, cutremurul a surprins locuitorii înspăimântați care au alergat pe străzi.

Oaspeții hotelului s-au întors scurt în camerele lor pentru a-și ridica bunurile, dar au ales să-și petreacă restul nopții în afară, cu niște foi și perne împrumutate de la șezlongurile din apropiere pentru a construi paturi improvizate, potrivit unui reporter AP aflat in acea zona.

Grecia și Turcia se află într-o zonă predispusă în special la cutremure.

Sursa foto : Digi24Mediafax

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo