Criteriul National

Un diamant care a aparținut regilor francezi va fi licitat la Geneva

Un diamant care a aparținut regilor francezi va fi licitat la Geneva
octombrie 18
11:13 2017

Un diamant de 19.07 carate roz care aparținea Casei Regale franceze, supranumit „Le Grand Mazarin” va avea parte de un alt destin. Deja a fost scos la licitația tradițională de la Geneva și se speră să fie vândut, au declarat oficiali ai celebrei case de licitații Christie’s.

20171018PHOWWW00089

„Le Grand Mazarin” este legendarul diamant roz de 19 carate, care a fost martorul unic al istoriei Franței ultimelor patru secole. În timpul celor 250 de ani petrecuți în Trezoreria franceză, el a luminat bijuteriile a 4 regi, 4 regine, 2 împărați și 2 împărați, începând cu regele Soarelui, Louis XIV „, a declarat președintele Christie pentru Europa și Asia, François Curiel, într-o conferință prilejuită de acest viitor eveniment.

”Le Grand Mazarin”-file de istorie

El a fost listat mai întâi ca fiind parte a cardinalului Mazarin, un influent cardinal italian, diplomat și om politic, care a condus Franța în calitatea sa de prim-ministru sub domnia lui Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV.

 Istoria a consemnat acest amănunt deosebit de important, deoarece la moartea sa în anul 1661, cardinalul a transmis diamantul regei Ludovic al XIV-lea. Ca și amănunt ”de culoare”, consemnat de cronicarii vremii, acesta a fost transmis dimpreună cu alte celebre diamante ce i-au aparținut temutului dar și intrigantului Mazarin.

Diamantul roz va fi apoi menținut timp de 225 de ani, în bijuteriile coroanei, inclusiv va fi purtat  pe mâinile împăratului Napoleon, ale lui Ludovic al XVIII-lea, ale lui Napoleon al III-lea dar și împărătesei Eugenie. A fost apoi licitat și a aparținut celebrului bijutier francez Frédéric Boucheron și apoi baronului von Derwies.

În prezent aparține unui colector privat, al cărui nume nu este dezvăluit. Piatra, care vine din minele Golconde situate în sudul Indiei, va intra în vânzare pe 14 noiembrie la Geneva. Prețul său se așteaptă să fluctueze între 6 și 9 milioane de dolari (de la 5,1 până la 7,7 milioane de euro), potrivit previziunilor casei Christie’s.

„Prezent pe coroanele aproape tuturor regilor și împăraților Franței de la Ludovic al XV- Le Grand Mazarin Diamond este fără îndoială una dintre bijuteriile coroanei regale franceze“, a declarat directorul departamentului International Jewellery la Christie Rahul Kadakia.

„Este o mare onoare să îl prezentăm pe piață de când a apărut pentru prima oară la licitație, acum 130 de ani”, a spus domnia sa. Este într-adevăr pentru a doua oară când diamantul roz este propus și scos la licitație de la celebra vânzare a Bijuteriilor Coroanei, din anul 1887. În 1870, atunci când s-a produs căderea celui de-al doilea Imperiu, împărăteasa Eugenie a urmat lui Napoleon, deoarece soțul ei a fost exilat în Anglia, lăsând la Paris cele mai multe dintre colecția ei de bijuterii. Șaptesprezece ani mai târziu, în 1887, guvernul francez a vândut la licitație articole care aparțineau Coroanei Franței, inclusiv bijuteriile.

Sursa foto : AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo