Criteriul National

Un diamant care a aparținut regilor francezi va fi licitat la Geneva

Un diamant care a aparținut regilor francezi va fi licitat la Geneva
octombrie 18
11:13 2017

Un diamant de 19.07 carate roz care aparținea Casei Regale franceze, supranumit „Le Grand Mazarin” va avea parte de un alt destin. Deja a fost scos la licitația tradițională de la Geneva și se speră să fie vândut, au declarat oficiali ai celebrei case de licitații Christie’s.

20171018PHOWWW00089

„Le Grand Mazarin” este legendarul diamant roz de 19 carate, care a fost martorul unic al istoriei Franței ultimelor patru secole. În timpul celor 250 de ani petrecuți în Trezoreria franceză, el a luminat bijuteriile a 4 regi, 4 regine, 2 împărați și 2 împărați, începând cu regele Soarelui, Louis XIV „, a declarat președintele Christie pentru Europa și Asia, François Curiel, într-o conferință prilejuită de acest viitor eveniment.

”Le Grand Mazarin”-file de istorie

El a fost listat mai întâi ca fiind parte a cardinalului Mazarin, un influent cardinal italian, diplomat și om politic, care a condus Franța în calitatea sa de prim-ministru sub domnia lui Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV.

 Istoria a consemnat acest amănunt deosebit de important, deoarece la moartea sa în anul 1661, cardinalul a transmis diamantul regei Ludovic al XIV-lea. Ca și amănunt ”de culoare”, consemnat de cronicarii vremii, acesta a fost transmis dimpreună cu alte celebre diamante ce i-au aparținut temutului dar și intrigantului Mazarin.

Diamantul roz va fi apoi menținut timp de 225 de ani, în bijuteriile coroanei, inclusiv va fi purtat  pe mâinile împăratului Napoleon, ale lui Ludovic al XVIII-lea, ale lui Napoleon al III-lea dar și împărătesei Eugenie. A fost apoi licitat și a aparținut celebrului bijutier francez Frédéric Boucheron și apoi baronului von Derwies.

În prezent aparține unui colector privat, al cărui nume nu este dezvăluit. Piatra, care vine din minele Golconde situate în sudul Indiei, va intra în vânzare pe 14 noiembrie la Geneva. Prețul său se așteaptă să fluctueze între 6 și 9 milioane de dolari (de la 5,1 până la 7,7 milioane de euro), potrivit previziunilor casei Christie’s.

„Prezent pe coroanele aproape tuturor regilor și împăraților Franței de la Ludovic al XV- Le Grand Mazarin Diamond este fără îndoială una dintre bijuteriile coroanei regale franceze“, a declarat directorul departamentului International Jewellery la Christie Rahul Kadakia.

„Este o mare onoare să îl prezentăm pe piață de când a apărut pentru prima oară la licitație, acum 130 de ani”, a spus domnia sa. Este într-adevăr pentru a doua oară când diamantul roz este propus și scos la licitație de la celebra vânzare a Bijuteriilor Coroanei, din anul 1887. În 1870, atunci când s-a produs căderea celui de-al doilea Imperiu, împărăteasa Eugenie a urmat lui Napoleon, deoarece soțul ei a fost exilat în Anglia, lăsând la Paris cele mai multe dintre colecția ei de bijuterii. Șaptesprezece ani mai târziu, în 1887, guvernul francez a vândut la licitație articole care aparțineau Coroanei Franței, inclusiv bijuteriile.

Sursa foto : AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro