Criteriul National

Un îndemn de mult uitat…

Un îndemn de mult uitat…
aprilie 04
12:14 2017
cumpatare
Să  fim  cumpătați !
 
 
   Nu știu câți dintre părinți mai îndeamnă astăzi copiii să fie cu măsură în ceea ce fac. Știu însă că acest îndemn „Să fi cumpătat, mamă ! „ spus de când am plecat ” În Lume” , adică la oraș, la liceu, l-am reauzit permanent ca un light-motiv călăuzitor.
   În limbajul comun uzual actual se spune despre unii semeni că ” este un om echilibrat ” .
 
    Despre ce ECHILIBRU e vorba ?
 
În primul rând de echilibrul sufletesc. A ajuns la stadiul ca nu se mai războiește cu SINE și îi înțelege și pe ceilalți . Pacea lui interioară a condus la pacea exterioară. Nu-i vorba de non-combat. E vorba de a găsi măsura potrivită pentru fiecare situație prezența în viața sa.
 
  ” Cel cumpătat” caută chiar la „el „explicații despre ceea ce n-a mers bine, corectează și este gata să reia totul atunci când vremea va fi  prielnică, dacă obiectivul mai este de actualitate.
   Așa gestionăm EMOȚIILE , intermediarul dintre lumea exterioară și Suflet, nu le lăsăm să pună stăpânirea pe deciziile noastre și, în caz de eșec,  să ne îmbolnăvim de supărare.
Agitația exterioară continuă, însoțită de neliniștea interioară, afectează grav imunitatea și deschide calea spre îmbolnăvire.
    Bine, bine, ne spui din cărți, cum să ajungem ECHILIBRAȚI sufletește într-o lume „nebună, nebună…” în care trăim ?
 
   Lipsa de măsură, de echilibru în viața fiecăruia este cauza dezechilibrului din Lumea în care trăim. Starea sufletească a noastră „radiază ” într-un mod invizibil asupra celorlalți ; sunt eu supărat, n-am sa mai văd lângă mine oameni cu bucuria de a trăi și munci , și tot așa, de la unul la altul, la nivel de colectivități și mai departe.
    Stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne echilibrăm sufletește, prin a înțelege ceea ce putem și ceea ce nu , să nu mai vedem inamici în ceilalți care nu sunt asemenea nouă, fiindcă fiecare este ca el .
 
 Lumea va fi mai bună  în măsură în care CUMPĂTAREA va fi prezentă în viața fiecăruia !
cumpatare
Sursa foto Zece In Top
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo