Criteriul National

Un îndemn de mult uitat…

Un îndemn de mult uitat…
aprilie 04
12:14 2017
cumpatare
Să  fim  cumpătați !
 
 
   Nu știu câți dintre părinți mai îndeamnă astăzi copiii să fie cu măsură în ceea ce fac. Știu însă că acest îndemn „Să fi cumpătat, mamă ! „ spus de când am plecat ” În Lume” , adică la oraș, la liceu, l-am reauzit permanent ca un light-motiv călăuzitor.
   În limbajul comun uzual actual se spune despre unii semeni că ” este un om echilibrat ” .
 
    Despre ce ECHILIBRU e vorba ?
 
În primul rând de echilibrul sufletesc. A ajuns la stadiul ca nu se mai războiește cu SINE și îi înțelege și pe ceilalți . Pacea lui interioară a condus la pacea exterioară. Nu-i vorba de non-combat. E vorba de a găsi măsura potrivită pentru fiecare situație prezența în viața sa.
 
  ” Cel cumpătat” caută chiar la „el „explicații despre ceea ce n-a mers bine, corectează și este gata să reia totul atunci când vremea va fi  prielnică, dacă obiectivul mai este de actualitate.
   Așa gestionăm EMOȚIILE , intermediarul dintre lumea exterioară și Suflet, nu le lăsăm să pună stăpânirea pe deciziile noastre și, în caz de eșec,  să ne îmbolnăvim de supărare.
Agitația exterioară continuă, însoțită de neliniștea interioară, afectează grav imunitatea și deschide calea spre îmbolnăvire.
    Bine, bine, ne spui din cărți, cum să ajungem ECHILIBRAȚI sufletește într-o lume „nebună, nebună…” în care trăim ?
 
   Lipsa de măsură, de echilibru în viața fiecăruia este cauza dezechilibrului din Lumea în care trăim. Starea sufletească a noastră „radiază ” într-un mod invizibil asupra celorlalți ; sunt eu supărat, n-am sa mai văd lângă mine oameni cu bucuria de a trăi și munci , și tot așa, de la unul la altul, la nivel de colectivități și mai departe.
    Stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne echilibrăm sufletește, prin a înțelege ceea ce putem și ceea ce nu , să nu mai vedem inamici în ceilalți care nu sunt asemenea nouă, fiindcă fiecare este ca el .
 
 Lumea va fi mai bună  în măsură în care CUMPĂTAREA va fi prezentă în viața fiecăruia !
cumpatare
Sursa foto Zece In Top
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro