Criteriul National

Un interviu in premiera, cu președintele ZIVAC ROMANIA, Dr. Leliana Pârvulescu/Există trăsături specifice ale criminalului din Caracal care se regăsesc în profilul unui criminal în serie?

Un interviu in premiera, cu președintele ZIVAC ROMANIA, Dr. Leliana Pârvulescu/Există trăsături specifice ale criminalului din Caracal care se regăsesc în profilul unui criminal în serie?
august 06
14:44 2019

Interviu obtinut in exclusivitate de Directorul General al ziarului Incisiv de Prahova:

In primul rând dorim să vă mulțumim pentru disponibilitatea de a ne acorda acest interviu, în actualul context, marcat de tabloul general al cazuisticii aferente domeniului psihologiei aplicate, din România.

Dr. Leliana Pârvulescu:

Sa facem o scurta prezentare: ZIVAC este un centru internațional de excelență, cu sediul în România, al cărui laborator, specializat în training, consultanță, analiza și evaluarea comportamentală, coaching și efectuarea de studii bazate pe cercetări riguroase, legate de multitudinea de feluri în care emoțiile și percepțiile au impact asupra comportamentului uman, asupra luării deciziilor și asupra performanței activităților umane, furnizează soluții globale și integrale,  riguros fundamentate științific, pentru identificarea și dezvoltarea abilităților necesare înțelegerii emoțiilor și comportamentului uman, cu aplicabilitate și rezultate remarcabile.

Modul în care îi percepem pe ceilalți și modul în care suntem percepuți influențează enorm succesul indivizilor și organizațiilor. Comportamentul uman este condus de emoții, care generează gândurile, iar emoțiile sunt sursa fericirii oamenilor, a conflictelor din interiorul și exteriorul lor.

Grupul Dvs de specialiști români și străini, care proiectează, simulează, modelează, operează și livrează programele în speță și care asigură sistemele complexe solicitate de diferiți beneficiari interni și, în special, externi, din România și din străinătate, este constituit dintr-un spectru de experți de înaltă ținută, expertiză și reputație, care oferă soluții exclusive, inclusiv pentru guverne.

Gestionăm, în portofoliu, situații și cazuistici complexe, pendinte unor parteneri și clienți, din diferite zone.

Descrierea generală a echipei ZIVAC, poate fi accesată și observată în portalul nostru: http://zivac.ro/despre-zivac/

Echipa noastră internațională este formată din anumiți specialiști, care acoperă diverse și multiple cazuistici și sectoare: administrație, comunicare & PR, politic, relații internaționale, guvernamental, financiar, social media, cercetare medicală, universitar, guvernanta corporativă, business intelligence, educație, bioterorism, servicii de securitate și probleme speciale etc. În esență, suntem un centru specializat, care proiectează soluțiile în speța, pentru partenerii și clienții noștri, încadrați pe 3 dimensiuni de acces: o listă de clienți publică, care poate fi accesată de orice subiect, o listă al cărui acces este delimitat de calitatea actului și intervalul de cooperare și o matrice marcată de nume, mărci și soluții, care nu are caracter public și este restricționată, neputând fi relevată, sub nicio formă și în nicio împrejurare.

Dimensiunea externă ZIVAC, aferentă curriculei NATO CAGE LOAD 1 – DEFENCE UNLIMITED este asigurată de Dr. Sorin Dobîrcianu.

 

Întrebare: Profilul psihologic și comportamental este util în munca pe care o faceți?

R: Ca și expert în analiza comportamentală și profiling, consider că este un instrument esențial care ghidează cercetarea în aflarea adevărului și pe care l-am folosit în majoritatea cazurilor la care am lucrat. Profilul comportamental în ceea ce privește un infractor, reprezintă un set de tehnici psihologice care servesc la identificarea făptuitorului unei infracțiuni, bazat pe natura infracțiunii în sine și metodele de executare ale acesteia sau servesc la identificarea tiparului comportamental al infractorului. De câte ori este comisă o crimă, criminalul face alegeri înainte, în timpul și după săvârșirea crimei sau crimelor, care sunt legate în primul rând de personalitatea criminalului. Analizând, de exemplu, probele locului crimei, dar și declarațiile victimelor, ale martorilor, ale persoanelor din anturajul unui suspect este posibil să se elaboreze o descriere a individului în cauză, atunci când ne confruntăm cu o crimă cu autor necunoscut.

În cazul criminalului din Caracal, profilul și analiza comportamentală servește la identificarea unui tipar comportamental care poate arăta cum a făcut crimele, unde ar putea fi cadavrele, câte crime a făcut, de când a început să facă crime, etc. Conceptul de bază este întotdeauna același, încercăm să aflăm mai multe despre un criminal în serie sau un criminal necunoscut prin analiza comportamentului său.

Profilul lui Dincă poate fi încadrat în profilul standard al unui psihopat sexual, criminal în serie, adică, o persoană mobilă, care are mașină, dinamic, care premeditează crima, intrând astfel în tipologia criminalului organizat. Chiar dacă în jurul lui poate exista o dezordine de neconceput, face parte din premeditare, pentru a ascunde victimele și trofeele obținute de la victime, pe care le păstrează pentru a continua starea de plăcere imensă pe care a simțit-o când a vorbit despre sex sau a făcut sex cu victima. Își caută victimele potrivite, care să fie  vulnerabile și ușor de controlat. Este deosebit de abil, viclean, persuasiv, cu o inteligență peste medie.

 

Întrebare : există trăsături specifice ale criminalului din Caracal care se regăsesc în profilul unui criminal în serie?

 

R: Da, există specificitate în profilul psihologic al criminalilor care comit abuzuri sexuale și care pot fi observate și la Dincă. În marea majoritate a cazurilor, victimele sunt femei. Principalele trăsături care definesc profilul psihologic ale acestui tip de criminal în serie sunt:

Distorsiuni cognitive

Au gânduri distorsionate despre rolurile sexuale. Consideră celălalt gen inferior și justifică acest lucru cu violență. Sunt oameni plini de prejudecăți, ceea ce îi determină să acționeze violent. Intoleranța lor îi transformă în tirani. Rigiditatea gândirii îi determină să-și impună mereu și întotdeauna judecata personală. Nu acceptă punctele de vedere contrare cu ale lor.

Incapacitatea de a se poziționa echilibrat față de realitatea externă

Inflexibilitatea cognitivă tipică profilului psihologic unui astfel de individ îl împiedică să aibă un comportament sau o poziție de rutină față de oamenii sau evenimentele din viața lui.

Pentru că are o gândire polară sau dihotomică se poziționează într-una din cele două extreme, drept sau greșit. Nu are în vedere jumătate de măsură, de aceea comportamentul lui poate fi inexplicabil, foarte violent pentru unii, liniștit sau absent pentru alții.

Copilăria unui astfel de individ a marcat cursul dezvoltării emoționale. Din acest motiv, profilul psihologic al celor care comit abuzuri arată o lipsă clară a respectului față de viața celorlalți. Manifestă lipsa remușcărilor, a vinovăției. Poate fi încadrat într-o psihopatie sau tulburare de personalitate antisocială. De multe ori, în timpul anchetei, Dincă a manifestat o detașare emoțională și comportamentală marcantă.

Comunicare distorsionată

Lipsa asertivității este una dintre caracteristicile profilului psihologic al celor înscriși în tipologia criminalului în serie abuzator sexual. Nu respectă drepturile celorlalți, nu ascultă părerea altora, viața sau existența celorlalți este nesemnificativă.

Dependență emoțională

Deteriorarea relației cu ceilalți duce la o izolare socială progresivă ca rezultat principal.  În lipsa vreunui tip de prietenie, atenția subiectului se concentrează asupra partenerei de viață.
Treptat, relația devine o obsesie. Generează dependență emoțională, deoarece partenera este văzută ca singurul punct de sprijin și sursă de intimitate. El cere din ce în ce mai mult, iar relația devine nesănătoasă. De cele mai multe ori partenerul ajunge să iasă din relație. Rămas singur, individul manifestă toată furia și cruzimea pe care o direcționează către o anumită tipologie de femei, la care se regăsesc trăsături comune, fizice, comportamentale. De aceea este important dialogul cu actuala, fosta sau fostele partenere ale individului, pentru a scoate în evidență aceste elemente.

Absența autocontrolului și empatiei

Profilul psihologic al acestor indivizi este caracterizat de o lipsă de control emoțional. Au mari dificultăți în a-și exprima emoțiile, nu știu să reflecte asupra interiorității lor și sunt lipsiți de orice formă de empatie. Acest lucru îi privează de orice remușcare pentru prejudiciul cauzat victimei.

Minciuna seducătoare

Acești indivizi își cuceresc de obicei victima seducând-o. Sunt manipulatori pricepuți, folosesc minciuni și promisiuni false și sunt dispuși să joace orice rol pentru a-și atinge scopurile, folosesc abuzul psihologic și fizic ca principală metodă de comunicare cu victimele lor. În ceea ce îi privește pe ceilalți, folosește frecvent minciuna în scopul inducerii în eroare și a menținerii unei imagini diferite de ceea ce este de fapt individul, pentru a ascunde adevăratul comportament. Minte facil și fluent, este dificilă descoperirea comportamentului simulat. (Ec. Adrian Radu)

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul