Criteriul National

Un italian care a violat repetat o fetiță de 8 ani se întoarce în arest. O judecătoare hotărâse să fie eliberat pe motiv că acest caz „nu a generat ieşiri în stradă” / Două situații aproape identice – Esential

Un italian care a violat repetat o fetiță de 8 ani se întoarce în arest. O judecătoare hotărâse să fie eliberat pe motiv că acest caz „nu a generat ieşiri în stradă” / Două situații aproape identice – Esential
februarie 15
16:55 2021

Un italian care a violat în mod repetat o copilă, încă de când aceasta avea 8 ani, revine în arest, după ce Tribunalul Brăila a admis o contestaţie a Parchetului, scrie Agerpres. Judecătoria hotărâse arestul la domiciliu pentru italian, acuzat că a violat-o pe fetiță în repetate rânduri, din toamna anului 2018 şi până în 9 decembrie 2020. Judecătoarea care a decis că bărbatul nu mai trebuie să stea în arest preventiv și-a motivat decizia prin faptul că acest caz nu a generat „ieșiri în stradă și proteste în presă”. O altă decizie controversată, ce pare trasă la indigo, a fost luată în cazul unui alt bărbat, tot din Brăila, acuzat că ar fi sechestrat și violat o fată de 13 ani.

  • „În şedinţa de astăzi, Tribunalul Brăila a admis contestaţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, împotriva încheierii Judecătoriei Brăila, prin care a fost admisă cererea de înlocuire a măsurii preventive a inculpatului. Astfel, prin decizia TBR a fost desfiinţată încheierea instanţei de fond şi în rejudecare a fost menţinută măsura arestului preventiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, Georgiana Streche.

Este vorba despre cetățeanul italian Conte Pietro.

În 2 februarie, Judecătoria Brăila hotărâse că este „legală şi temeinică” măsura arestului la domiciliu în cazul italianului.

Judecătoarea care a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul cetăţeanului italian Conte Pietro se află în atenţia Inspecţiei Judiciare, având în vedere şi motivarea care a stat la baza deciziei sale, scrie Agerpres.

  • „În prezenta cauză, faptele inculpatului, deşi reprobabile, nu sunt de o aşa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacţie a societăţii din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viaţa, existenţa în vreun fel. Nu au existat ieşiri în stradă, proteste în presă”, a motivat judecătoarea.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, cetățeanul italian a fost arestat preventiv în decembrie 2020, fiind acuzat că a violat în mod repetat o fetiță, încă de când aceasta avea 8 ani. Totul s-ar fi întâmplat cu ajutorul unei femei care avea fetiţa în grijă şi care a fost, de asemenea, arestată preventiv.

Conform anchetatorilor, din toamna anului 2018 şi până pe 9 decembrie 2020, la diferite intervale de timp, în două imobile din municipiul Brăila, bărbatul a întreţinut acte sexuale cu o minoră, în vârstă de 8 ani la acea vreme, profitând de imposibilitatea acesteia de a-şi exprima voinţa, precum şi de starea de constrângere morală în care se afla, din cauza autorităţii exercitate de către femeia care o avea în îngrijirea şi ocrotirea sa.

Caz aproape identic

Un caz similar a avut loc tot la Brăila, iar o judecătoare a considerat exagerat arestul preventiv în cazul unui bărbat acuzat că, timp de 8 luni, ar fi sechestrat și violat o fată de 13 ani. Suspectul este Gheorghe Dima, de 32 de ani.

„În perioada noiembrie 2016-iunie 2017, bărbatul, profitând de imposibilitatea unei minore în vârstă de 13 ani de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa ar fi întreţinut raporturi sexuale cu aceasta”, declara, în august 2020, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brăila, Laura Belciugan.

Cu toate acestea, judecătoarea Cristina Coarnă a decis să înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu pentru bărbatul trimis în judecată sub acuzația de viol și lipsire de libertate a unei minore timp de opt luni, conform Digi 24. Decizia a fost luată în 22 decembrie 2020 de către judecătoare, fiind respinsă apoi de Tribunal.

„Faptele nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare”

  • „Faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața. Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității, nu ar mai exista temei de luare a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege”, a arătat judecătoarea în motivarea deciziei sale.

Săptămâna trecută, aceeași judecătoare care are pe rol dosarul a decis din nou să înlocuiască măsura arestării preventive. Procurorii au făcut din nou contestație, iar apelul s-a judecat luni. Din nou, Tribunalul Brăila a admis contestația procurorilor și a decis ca bărbatul să rămână în arest.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul