Criteriul National

Un judecător din Brazilia a autorizat eliberarea fostului președinte Lula – International

Un judecător din Brazilia a autorizat eliberarea fostului președinte Lula – International
noiembrie 08
23:01 2019

Un judecător brazilian a ordonat vineri eliberarea fostului președinte Luiz Ignacio Lula da Silva din închisoare, potrivit unui document al tribunalului, relatează Reuters.

Asta, după magistrații Curții Supreme au declarat joi neconsotituțională prevederea conform căreia o persoană poate fi încarcerată înainte de epuizarea tuturor căilor de atac, după ce condamnarea a fost confirmată în apel, potrivit Agerpres.

Decizia, foarte aşteptată, a fost obţinută după dezbateri îndelungate, cu un scor de 6 la 5.

Ea ar putea implica eliberarea a încă aproape 5.000 de deţinuţi, însă nu automat, fiecare caz urmând să fie evaluat de un judecător de aplicare a pedepselor.

Lula (74 de ani), care ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani şi 10 luni de detenţie, a fost încarcerat în aprilie 2018, la scurt timp după condamnarea sa în apel, chiar dacă mai are dreptul la recurs în faţa unor instanţe superioare.

Imediat după anunţarea deciziei Curţii Supreme, avocaţii lui Lula au declarat că vor cere ‘eliberarea fostului preşedinte încarcerat în mod injust de 579 de zile’.

Printre deţinuţii care ar putea fi puşi în libertate se află zeci de persoane condamnate, ca şi fostul preşedinte, în ancheta anticorupţie ‘Lavage Express’.

Lula a fost acuzat că a beneficiat de un apartament de lux într-o staţiune turistică în apropiere de Sao Paolo, în schimbul acordării de contracte unei companii din grupul de construcţii BTP Odebrecht.

Fostul preşedinte şi-a declarat în permanenţă nevinovăţia, afirmând că este victima unui complot pentru a-l împiedica să revină la putere.

Gleisi Hoffmann, preşedinta Partidului Muncitorilor (PT), fondat de Lula în 1980, a salutat decizia Curţii Supreme, care ‘întăreşte democraţia şi Constituţia, ameninţate de guvernul de extremă dreapta’ al preşedintelui Jair Bolsonaro.

Decizia Curţii Supreme braziliene a fost salutată şi de noul preşedinte argentinian, peronistul de centru-stânga Alberto Fernandez, care l-a vizitat pe Lula în închisoare în campania electorală, provocând iritarea lui Bolsonaro.

‘Îi absolvim pe bandiţi şi îi dezarmăm pe cetăţeni’, a reacţionat Eduardo Bolsonaro, fiul preşedintelui brazilian, referindu-se la rezistenţa parlamentului de a relaxa legislaţia privind deţinerea şi purtarea armelor de foc.

Lula era favorit în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din octombrie 2018, la care nu a putut însă în cele din urmă să participe, asistând neputincios la victoria extremistului de dreapta Jair Bolsonaro.

Acesta l-a ales ca ministru al justiţiei pe Sergio Moro, fostul judecător care îl condamnase pe Lula în primă instanţă în iulie 2017.

Decizia Curţii Supreme ‘este o lovitură dură pentru Sergio Moro, care era încă atotputernic acum şase luni’, a scris pe Twitter jurnalistul american Glenn Greenwald, al cărui site The Intercept Brasil se află la originea dezvăluirilor care pun sub semnul întrebării imparţialitatea fostului judecător. Site-ul de investigaţii a început să publice în luna iunie schimburi de mesaje ce arătau o conivenţă între Sergio Moro şi procurorii responsabili cu ancheta ‘Lavage express’.

Eliberarea lui Lula ar modifica scena politică din Brazilia, unde opoziţia nu îşi mai face practic auzită vocea după instalarea în funcţie a lui Bolsonaro în ianuarie. Lula are în continuare milioane de simpatizanţi, mai ales în nord-estul defavorizat.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei