Criteriul National

Un Nobel pentru Greta? Experții cred că Thunberg ar putea câștiga Premiul pentru Pace în 2020 – Esential

Un Nobel pentru Greta? Experții cred că Thunberg ar putea câștiga Premiul pentru Pace în 2020 – Esential
septembrie 17
15:39 2020
Premiul Nobel pentru Pace ar putea ajunge în acest an la activista ecologistă Greta Thunberg și la mișcarea Vineri pentru Viitor pentru a scoate în evidență legătura dintre deteriorarea mediului și amenințările la adresa păcii și securității, afirmă unii experți, potrivit Reuters.

Câștigătorul premiului în valoare de un milion de dolari, probabil cel mai prestigios din lume, va fi anunțat la Oslo în 9 octombrie fiind ales din 318 candidați, premiul putând fi împărțit în trei.

Adolescenta în vârstă de 17 ani a fost nominalizată de trei parlamentari norvegieni și doi legiuitori din Suedia iar dacă va câștiga ar avea aceeași vârstă ca și pakistaneza Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată Nobel de până acum.

Asle Sveen, un istoric și autor al mai multor cărți despre premiul Nobel, afirmă că Thunberg este un candidat puternic pentru premiul din 2020, a doua sa nominalizare în tot atâția ani, focurile de pe coasta de vest a Statelor Unite și creșterea temperaturilor din Arctica „lăsând oamenii fără niciun dubiu” în privința încălzirii globale.

„Nicio altă persoană nu a făcut atâtea pentru a face lumea să se concentreze asupra schimbărilor climatice ca ea”, a declarat Sveen pentru Reuters.

Comitetul Nobel a acordat premiul pentru Pace unor activiști ecologiști și înainte, începând cu kenyana Wangari Maathai pentru campania ei de a planta 30 de milioane de copaci în Africa, atribuindu-i-l și fostului vicepreședinte american Al Gore și Panoului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice în 2007.

În era crizei coronavirus comitetul ar putea alege să scoată în evidență amenințarea pe care pandemia o reprezintă la adresa păcii și securității, afirmă și Dan Smith, directorul Institutului de Cercetări pentru Pace din Stockholm.

„Există o legătură între deteriorarea mediului și problemele noastre în creștere cu pandemiile și mă întreb dacă nu cumva Comitetul Nobel va dori să scoată în evidență asta”, a declarat Smith pentru Reuters, adăugând că în caz că oficialii Nobel vor dori acest lucru „există tentația evidentă a Gretei Thunberg”.

Mișcarea Vineri pentru Viitor a început în 2018 când Thunberg a declanșat o grevă a elevilor pentru a determina luarea de măsuri în privința climei, mișcarea devenind între timp un protest global.

Mulți au fost sceptici când Greta a devenit favorita caselor de pariuri pentru a câștiga Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, în special datorită vârstei sale, dar a doua nominalizare i-ar putea crește șansele. Agenția de pariuri irlandeză Paddy Power, una din cele mai mari din lume, vede Organizația Mondială a Sănătății drept favorită cu o cotă de 2,5, urmată de Thunberg cu 3 și premierul Noii Zeelande Jacinda Ardern cu o cotă de 5.

„Greta este o renominalizare, cum a fost și în cazul Malalei”, punctează Sveen, activista pakistaneză câștigând premiul în 2014.

Alți candidați cunoscuți pentru premiul din acest an sunt „poporul Hong Kong-ului”, NATO, Julian Assange, Chelsea Manning și Edward Snowden, alte alegeri posibile fiind organizația Reporteri fără Frontiere, Angela Merkel și Organizația Mondială a Sănătății deși în cazul celor din urmă este neclar dacă au fost nominalizate, potrivit experților.

Nominalizările sunt ținute secrete timp de 50 de ani dar persoanele care le fac pot decide să își facă publică alegerea. Mii de persoane pot face nominalizări pentru premiul Nobel, printre acestea numărându-se membri ai parlamentelor naționale și guverne, profesori universitari și foști laureați.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul