Criteriul National

Un nou acord SUA-Rusia privind protecția Siriei

Un nou acord SUA-Rusia privind protecția Siriei
septembrie 10
05:39 2016

kerry-lavrov

După mai multe ore de așteptare de la încheierea unor negocieri care păreau să ducă la o noua amanare, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american John Kerry au anunțat împreună, vineri noaptea, un acord intre SUA si Rusia în privința Siriei.Acest lucru e confirmat de către agențiile internaționale de presă.

Potrivit șefului diplomației americane, citat de Reuters, cele două super- puteri speră ca planul agreat va aduce pacea în Siria și va reduce suferințele oamenilor. Kerry  a afirmat că SUA a facut concesiuni ținând cont de posibilitatea ca Rusia va avea cum anume să îl convingă pe președintele sirian Bashar al-Assad să se așeze la masa negocierilor de pace.
Aranjamentul convenit de reprezentanții Moscovei și ai Washingtonului ar putea rezista în condițiile în care guvernul de la Damasc, cât și opoziția își îndeplinesc obligațiile, a mai declarat secretarul de stat. În special, ar trebui ca forțele guvernamentale sa nu mai desfășoare operațiuni militare aeriene în anumite zone controlate de opoziție. Încetarea utilizării butoaielor cu explozivi și a bombardamentelor oarbe ar putea modifica natura conflictului, a mai declarat oficialul american Kerry.

Dacă armele vor înceta timp de o săptămână, Rusia şi Statele Unite vor bombarda împreună organizaţiile teroriste Stat Islamic şi al-Nusra.

Este al doilea plan de încetare a violenţelor propus de comunitatea internaţională în acest an. Acordul ruso-american prevede încetarea tuturor atacurilor şi cale liberă pentru convoaiele umanitare care merg în zonele asediate.

John Kerry, secretarul de Stat al SUA a mai precizat :„Apare acum o alegere simplă între război şi pace, între suferinţele oamenilor şi ajutoare umanitare, între continuarea dezintegrării unei societăţi străvechi şi renaşterea unui naţiuni moderne şi unite. ”

Moscova trebuie să se asigure că regimul de la Damasc respectă aceste prevederi, spun americanii. Foarte interesant, planul prevede că Statele Unite şi Rusia vor face acţiuni coordonate împotriva teroriştilor după ce violenţele vor scădea în intensitate.

De asemenea, John Kerry îndeamnă grupările de opoziţie care vor să rămână legitime să se distanţeze de grupările teroriste Stat Islamic şi al-Nusra.

John Kerry, secretarul de Stat al SUA este de acord cu faptul că „acest plan, dacă va fi implementat, dacă va fi urmat, poate oferi un punct de cotitură, un moment de schimbare. ”

Războiul civil din Siria durează de aproape cinci ani şi jumătate, timp în care cel puţin 400 de mii de localnici au murit şi peste patru milioane au fugit din ţară. Mulţi dintre ei sunt acum în Turcia şi Europa.

3a975d2ca7ef2e4eeb11bb5232803fd3

Sursa foto : http://google.com

Sinteză știre realizată de Prof.Dr.Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo