Criteriul National

Un nou atentat sângeros revendicat de islamiști a avut loc în Londra

Un nou atentat sângeros revendicat de islamiști a avut loc în Londra
iunie 04
11:44 2017

Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi alte aproape 50 au fost rănite în atacurile comise sâmbătă seară. Atentatele s-au produs în centrul Londrei, iar cei trei presupuşi autori au fost împuşcaţi mortal de agenţii serviciilor de securitate,au anunţat surse din cadrul Scotland Yard.

front

 

Un martor ocular aflat pe London Bridge în momentul atacului a povestit pentru BBC ca a observat trei oameni care au descins dintr-o camionetă care a intratîn  pietoni și care au început să înjunghie aleatoriu oameni, strigând “asta este pentru Allah”, au precizat surse citate de The Telegraph.

În afară de aceste șapte victime, cei trei autori ai atacului au fost lichidaţi de poliție. Patruzeci și opt de persoane au fost internate în cinci spitale din Londra în urma atacului survenit în zona London Bridge. Este un alt act terorist ce a vizat capitala britanică. Reacția primarului metropolei britanice Sadiq Khan nu s-a lăsat așteptată ce a reiterat cu tărie dorința de aplicare a legii.

Filmul evenimentelor

Trei atacatori au tulburat liniștea sâmbătă seara la ora locală 22:08, mai precis pe mulțimea aflată pe London Bridge.Fiind într-o dubă, înainte de a ataca trecătorii cu arme albe , au fost și prin împrejurimile din Borough Market. Cei trei bărbați au fost împușcați de forțe de poliție opt minute mai târziu.Panica a pus stăpânire pe acea zonă când la scurt timp după ora 22 pm, mai multe persoane au fost bruscate de către un vehicul pe London Bridge, iar unele aruncat în aer la propriu. Focuri de armă zgomote cauzate de explozie au adăugat multe momente pline de confuzie.

Un militant islamist a intrat intenţionat cu o autoutilitară într-un grup de pietoni în zona London Bridge. După primul atac, şoferul vehiculului şi alţi doi islamişti au coborât şi au început să atace oamenii la întâmplare pe străzi şi în restaurante, folosind cuţite.

Locuitorii Londrei dar și turiștii se aflau în pub-uri,restaurante pentru a viziona finala Ligii Campionilor din acest sezon competițional. Panica s-a instaurat imediat deoarece nu au știut dacă e cazul să se refugieze în interiorul sau în fugă. Mulțimile anxioase au țipat pe străzi, încercând să se întoarcă acasă în sunetul puternic al sirenelor. „Fugi, fugi” ( „run”) a fost comanda cea mai auzită preț de mai bine de trei sferturi de oră. Poliția londoneză a reacționat prompt, fiind mereu în alertă, iar căutarea complicilor care se puteau ascunde sau pătrunde în unele imobile sau instituții, pub-uri a fost facil eliminată datorită supravegherii aeriene.

Elicopterele care au survolat zona s-au alăturat acelor bărci rapide ale poliției de pe Tamisa. De asemenea cordoanele de securitate au patrulat aproape toată noaptea, iar Londra a fost tăiată în două de operațiune de securitate. London Bridge este una dintre cele mai importante puncte de trafic ale metropolei. Acest pod este ocupat de o rută importantă care leagă îndeosebi rutele de partea sudică.

 Stația care poartă același nume, pe malul sudic este foarte aproape de turnul Shard, un simbol al Londrei dar și unul dintre cele mai aglomerate locuri publice, fiind tranzitată în fiecare zi de zeci de mii de turiști. De asemenea Borough Market găzduiește numeroase baruri și restaurante.

1

Reacţii post-eveniment

„Din păcate, şase oameni au murit, în afară de cei trei atacatori împuşcaţi mortal de poliţie”, anunţase duminică dimineaţă Mark Rowley, şeful Direcţiei antiteroriste a Poliţiei metropolitane londoneze (Scotland Yard). Autorii atacurilor purtau veste asemănătoare cu cele explozive, dar s-au dovedit a nu fi reale.

Atacurile, considerate de autorităţi de tip terorist, intervin cu doar câteva zile înaintea scrutinului parlamentar anticipat din Marea Britanie şi la mai puţin de două săptămâni după ce un terorist sinucigaş a omorât 22 de persoane şi a rănit alte zeci la concertul artistei pop americane Ariana Grande desfăşurat în oraşul britanic Manchester.

„Incidentele din Londra sunt considerate un posibil act terorist. Investigaţia se desfăşoară cu rapiditate, gândurile mele sunt la cei afectaţi de aceste evenimente groaznice”, a comunicat în cursul nopţii Theresa May, premierul Marii Britanii.

Şeful Executivului de la Londra a convocat pentru duminică dimineaţă o reuniune de urgenţă cu miniştrii de resort şi cu directorii serviciilor de securitate.

Atacurile teroriste sunt o „denaturare a islamului”, iar Marea Britanie nu poate continua să tolereze în continuare extremismul, a afirmat duminică premierul britanic, Theresa May, după atentatul din centrul Londrei, soldat, potrivit bilanţului actual, cu cel puţin şapte morţi şi 50 de răniţi.

„Atacurile teroriste constituie o denaturare a islamului, parte a unui nou curent. Învingerea acestei ideologii reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale vremurilor noastre”, a declarat Theresa May în primul discurs rostit după atacurile teroriste.

„În Marea Britanie există o toleranţă prea mare faţă de extremism, iar ţara nu poate continua în acest fel; destul chiar înseamnă destul”, a adăugat şeful Executivului de la Londra, precizând că strategia antiteroristă va fi reconfigurată.

„Nu există indicii că atacurile teroriste din ultimele luni sunt coordonate, dar terorismul generează terorism”, a adăugat Theresa May, referindu-se la atentatul comis în martie în zona Westminster din Londra, la recentul atac din Manchester şi la incidentele de acum.

„Autorii se inspiră unii de la alţii să atace, de multe ori folosind mijloace crude de atac. Nu putem pretinde că lucrurile pot continua ca până acum. Teroriştii nu sunt conectaţi prin reţele, dar sunt uniţi de o ideologie a extremismului islamist care promovează ura, diviziunile şi izolarea”, a subliniat premierul Marii Britanii.

De aceea, în semn de omagiu, cu cinci zile înainte de alegerile parlamentare, partidele din Regat politice și-au suspendat campania.Alegerile parlamentare vor avea loc la data programată, pe 8 iunie, a anunţat duminică premierul Marii Britanii, Theresa May, în contextul în care unii politicieni au cerut amânarea scrutinului din cauza atentatului comis în centrul Londrei.

Principalale formaţiuni politice au suspendat campaniile electorale din cauza atentatului, însă Theresa May a explicat că activităţile cu caracter electoral vor fi reluate luni.

Gest impresionant 

Pe parcursul nopții, londonezii și-au arătat solidaritatea cu cei afectați.  Propuneri și oferte găzdui și de a oferi asistență au curs pe tet rețelele sociale. „Membrii publicului au alergat spre pericol, a apreciat șeful poliției, Cressida Dick. Mulți și-au riscat propria lor siguranță pentru a-i ajuta pe alții, le-au acorda chiar asistență la răni grave și chiar aut detaşamentele celor de la Scotland Yard pentru obținerea de informații prompte pentru a-i identifica pe suspecți.

2

Reacţii la nivel diplomatic 

Primarul Londrei, Sadiq Khan a fost primul care a reacţionat: ”Este un atac deliberat şi laş împotriva londonezilor şi vizitatorilor oraşului nostru care profitau de o seară de sâmbătă. Nu există nicio justificare posibilă a unor asemenea acte barbare”.

Liderul Partidului Laburist (opoziţie) Jeremy Corbyn a etichetat acest atentat ca fiind  ”evenimente brutale şi şocante”.

Preşedinta Partidului Naţionalist Scoţian (SNP) Nicola Sturgeon a replicat: ”Veşti îngrozitoare de la Londra. Mă gândesc la cei afectaţi”.

Preşedintele Donald Trump: ”Orice ar putea Statele Unite să facă pentru ca să ajute Londra şi Marea Britanie, noi suntem aici – Suntem alături de voi. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”

Departamentul de Stat american a titrat: ”Atacuri laşe împotriva unor civili nevinovaţi”, iar ”toţi americanii sunt solidari cu poporul Regatului Unit”.

Premierul Canadei Justin Trudeau a rezumat filmul evenimentelor: ”Veşti teribile de la Londra”.

Noul preşedinte al Franţei Emmanuel Macron a declarat: ”În faţa acestei noi tragedii, Franţa este mai mult ca niciodată alături de Regatul Unit. Mă gândesc la victime şi la rudele lor.”. Pe aceeaşi linie, preşedintele CE Jean-Claude Juncker s-a arătat consternat: ”Urmăresc cu oroare ultimele evenimente de la Londra. Mă gândesc şi mă rog pentru victime şi familiile lor”.

Cancelarul german Angela Merkel a opinat : ”Astăzi suntem uniţi dincolo de toate frontierele, în oroare şi tristeţe, dar şi în hotărâre”. Domnia sa a adăugat că ”În lupta împotriva oricărei forme de terorism, suntem ferm şi cu hotărâre de partea Marii Britanii”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat „atentatul terorist” de la Londra şi a exprimat „profunde condoleanţe” poporului britanic, a anunţat Kremlinul duminică, potrivit agenţiei TASS.

Atentate …repetate

Atacul din data de sâmbătă 3 Iunie, de la Londra are loc la aproape două luni şi jumătate de la cel din apropierea Parlamentului britanic, soldat cu moartea a şase persoane, inclusiv a unei constănţence si cu rănirea altor 50 si la mai putin de două săptamani de la atentatul de la Manchester Arena, cand 22 de persoane au fost ucise, iar alte 116 au fost rănite.Pe data de 22 martie, atacatorul, Khalid Masood, a intrat cu maşina in pietoni pe Podul Westminster. A intrat apoi cu vehiculul intr-un gard, a ieşit din maşina avand in mană un cutit şi a fugit spre Parlament, fiind impuşcat.
Sursa foto Figaro Medias,TwitterFlux

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu