Criteriul National

Un nou duel Trump-Xi Jinping la Forumul Economic Asia-Pacific (APEC) / Influența Chinei, tot mai mare – International

Un nou duel Trump-Xi Jinping la Forumul Economic Asia-Pacific (APEC) / Influența Chinei, tot mai mare – International
noiembrie 21
04:26 2020

Președintele Donald Trump, care continuă să-și nege înfrângerea în alegerile prezidențiale din SUA, a participat vineri la reuniunea Forumului Economic Asia-Pacific (APEC), unde omologul său Xi Jinping a lăudat beneficiile liberului schimb împotriva protecționismului american și a dat asigurări că va deschide tot mai mult piața internă pentru partenerii economici, potrivit AFP.

Summitul, găzduit de Malaezia, are loc online anul acesta din cauza pandemiei Covid-19.

Acesta reunește cele 21 de țări din zona Pacificului, inclusiv cele mai mari două economii din lume, Statele Unite și China, care reprezintă aproximativ 60% din PIB-ul mondial.

La deschiderea summitului, președintele Xi Jinping și-a prezentat joi țara drept motorul comerțului mondial și a promis că „va deschide și mai mult ușile” pieței sale naționale.

„Este important ca regiunea Asia-Pacific să rămână în fruntea salvării păcii și stabilității, apărării multilateralismului și promovării unei economii mondiale deschise”, a spus el, conform presei publice chineze CCTV.

Beijingul și-a văzut rolul în APEC consolidat în ultimii ani sub efectul politicii „America first” a lui Donald Trump și retragerea sa din instituțiile multilaterale.

Președintele american nu a participat în ultimele săptămâni la summit-uri cu liderii ASEAN (care reunește majoritatea țărilor din Asia de Sud-Est).

”Postură prezidențială”

Donald Trump a aderat la summit-ul virtual vineri seară, apărând alături de alți lideri prin link video, în timp ce premierul malaezian, gazda Apec din acest an, își pronunță discursul de deschidere.

Potrivit unei surse din cadrul organizației summitului, Trump a refuzat să folosească fundalul oficial, apărând pe un fundal bej, spre deosebire de ceilalți lideri.

Trump s-a adresat liderilor Forumului într-o sesiune închisă presei. Actualul lider de la Casa Albă nu a participat la întâlnirile Apec din 2017, ceea ce a fost văzut în Asia ca un semn de dezinteres.

Casa Albă a raportat că Trump „a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a valorifica revenirea economică fără precedent după Covid-19 și de a promova pacea și prosperitatea în regiunea Indo-Pacific prin o creștere economică puternică ”.

Președintele SUA, care refuză să-și recunoască înfrângerea împotriva democratului Joe Biden, caută cu această intervenție „să-și mențină o postură prezidențială pe scena mondială”, a estimat Oh Ei Sun, analist la Singapore Institute for Business internaţional.

„Trump va dori, desigur, să profite de această ocazie pentru a se prezenta ca președinte în funcție și pentru a profita de beneficiile politicii interne”, a declarat el pentru AFP.

De asemenea, ar trebui „să sublinieze din nou protecționismul și procesul care urmărește să împiedice China să revendice rolul principal în jocul de liber schimb”.

China își mărește influența

De la alegerile din 3 noiembrie, Donald Trump a continuat să afirme, fără dovezi, că alegerile prezidențiale din SUA și numărul de voturi sunt afectate de fraude. Echipa sa a lansat multiple acțiuni în justiție, în timp ce susținătorii săi încearcă să facă presiuni pe oficialii locali să nu certifice numărul de voturi.

Președintele SUA a adoptat o linie dură cu China în timpul mandatului său, impunând o serie de suprataxe și bariere în calea sectorului său tehnologic pentru a doua cea mai mare economie din lume, în timp ce administrația lui Joe Biden este de așteptat să adopte o poziție mai nuanțată față de China.

Acest summit Apec vine la mai puțin de o săptămână după semnarea celui mai mare acord de liber schimb din lume între China și alte 14 țări Asia-Pacific.

Acest Parteneriat Economic Comprehensiv Regional (RCEP), semnat fără India sau Statele Unite, este văzut ca o victorie pentru Beijing, la originea inițiativei, și o dovadă a creșterii influenței chineze asupra regulilor Comerț internațional.

Semnatarii speră că acordul va ajuta economiile afectate de virus să se refacă și mai mulți lideri ai Apec au avertizat împotriva tentației protecționismului.

„Trebuie să facem comerț și să investim pentru a ieși din recesiunea economică actuală”, a spus prim-ministrul malaezian Muhyiddin Yassin în discursul său de deschidere.

Participanții au adoptat la sfârșitul summitului o declarație comună care să asigure hotărârea lor de a lucra împreună pentru a proteja lumea de pandemia coronavirusului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul