Criteriul National

Un prim bilanţ al cutremurului de 7.1 care a lovit Mexicul

Un prim bilanţ al cutremurului de 7.1 care a lovit Mexicul
septembrie 20
10:22 2017

Numeroase clădiri s-au prăbușit în capitala Ciudad de Mexico și în alte orașe din apropiere. Cutremurul de ieri s-a produs în ziua în care se împlineau 32 de ani de la cutremurul devastator din 1985, care a făcut peste 10.000 de victime în Mexic. Bilanţul cutremurului cu magnitudine 7,1 care a zguduit marţi centrul Mexicului a ajuns la 226 de persoane decedate, iar salvatorii caută în continuare supravieţuitori în clădirile prăbuşite, potrivit bbc.com

mexico

Pretutindeni a existat haos. Autoritățile din Mexic le-a luat atât de mult timp să caute eventualii supravieţuitori ce se puteau afla dedesubtul  unei clădiri înălțate,de șapte etaje din La Condesa-o parte bogată a orașului Mexico, încât sute de oameni s-au mobilizat de-a dreptul frenetic. Imaginile surprinse sunt elocvente, mexicanii folosesc mâinile asemeni unor lopeți și cărucioarele pentru cumpărături pentru a elimina resturile.

Sute de voluntari s-au alăturat serviciilor de urgență în căutarea supraviețuitorilor.

Epicentrul cutremurului s- a aflat în apropierea orașului  din Raboso de la Puebla, la aproximativ 76 de kilometri sud-est de Mexico City, la o adâancime de 32 de mile (51 km), au declarat surse geologice americane.

Cel puţin 55 de oameni şi-au pierdut viaţa în statul Morelos, la sud de capitală, iar alţi 32 în statul Puebla. În Ciudad de Mexico au fost confirmate 49 de decese, iar alte 10 în statul Mexico. Trei oameni au murit în Guerrero.Mii de oameni panicaţi au ieşit pe străzile oraşului. Potrivit martorilor, citati de Reuters, mai multe clădiri au început să se clatine puternic. În mai multe locuri, tencuiala a început să cadă de pe blocuri.

Se pare că mai multe incendii s-au declanşat în câteva clădiri afectate de cutremur. Potrivit site-ului rt.com, zeci de persoane ar fi prinse sub dărâmături.

Subsecretarul pentru învățământul public Javier Treviño a raportat că 21 de copii și patru adulți au murit la școala Enrique Rebsámen, potrivit presei locale. Organizația de știri online, Animal Politico, a raportat că cel puțin 28 de copii au fost încă prinși în școală, potrivit autorităților din Mexico City.Președintele Enrique Peña Nieto a vizitat locul tragediei, imediat după și a fost asediat de părinții disperați, spunându-i că le lipsesc copiii lor.

m

Secretariatul Mexic de Educație Publică (SEP) a declarat că 209 școli au fost afectate de cutremur, dintre care 15 au suferit pagube grave.

SEP, de asemenea, a publicat o imagine care arată un lanț uman lung pe străzile din Mexico City deșeuri de compensare și voluntari care livrează provizii de urgență.

Tweet-ul scrie în limba spaniolă este : „Ajutați-ne să identificăm deteriorările structurale ale clădirilor în imaginile următoare”.

Numărul total de morți a fost așteptat să continue să crească, în timp ce echipajele de urgență și brigăzile improvizate au fost crăpate de moloz.

Secretarul Internelor Miguel Angel Osorio Chong a afirmat la televiziunea locală că echipele de salvatori intervin la mai multe clădiri unde există informaţii că sunt blocaţi oameni, spunând că intervenţiile sunt făcute cu mare grijă şi că va fi nevoie de mai mulţi oameni pentru echipele de intervenţie.

Aproximativ două milioane de persoane din capitală nu au curent electric sau servicii de telefonie. De asemenea, autorităţile au avertizat populaţia să nu fumeze pe străzi, pentru că au fost rupte conducte de gaze.

Primarul Ciudad de Mexico, Miguel Angel Mancera a declarat pentru postul de televiziune Televisa, că cel puţin 44 de clădiri s-au prăbuşit sau sunt grav avariate.

cutremur_devastator_mexic_35823200

Reamintesc de asemenea că acest cutremur de marți a avut loc la câteva ore după ce în capitala mexicană s-a desfășurat un exercițiu de pregătire pentru seisme.În urmă cu 32 de ani, pe 19 septembrie 1985, Mexicul a fost lovit de un seism cu magnitudinea 8, soldat cu peste 5000 de morți.

Luna aceasta, 98 de oameni au murit în urma unui cutremur de magnitudine 8,1, cu epicentrul în Pacific, la aproximativ 1000 de kilometri sud-est de Ciudad de Mexico.

Președintele american Donald Trump a avut un răspuns tardiv perceput la dezastrul acesta, iar pe rețeaua Twitter a postat : „Dumnezeu să binecuvânteze oamenii din Mexico City. Noi suntem cu voi si vom fi acolo pentru voi „.

Orașul Mexico City este construit pe locul unui fost lac și solul este cunoscut pentru ”capacitatea” dea amplifica efectele cutremurelor chiar și la sute de mile depărtare.

Îmbunătățirea legilor de siguranță și o mai bună pregătire a dezastrelor a reprezentat acele măsuri luate de după  cutremurele din 1985, care au cauzat mai puține daune în capitală. Dar cutremurul de marți a lovit fără avertisment, în ciuda unui mecanism de alertă care, în mod normal, pare a fi o atenționare,în prealabil.

Sursa foto : http://www.bbc.com

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro