Criteriul National

Un principiu important al proiectării caselor pasive – termoizolaţia continuă

Un principiu important al proiectării caselor pasive – termoizolaţia continuă
aprilie 26
17:32 2021

Pentru că românii sunt din ce în ce mai preocupaţi de reducerea consumului de energie şi de protejarea resurselor naturale, iar o mare parte din consumul energetic este casnic, pentru încălzirea sau răcirea caselor, specialiştii sugerează o soluţie foarte bună în acest sens, termoizolaţia continuă, astfel încât să nu se mai piardă energia, facturile să nu mai fie atât de mari, iar resursele să fie corect folosite.

Cele mai mari consumuri de energie sunt la casele vechi proiectate şi construite fără atenţie la detalii ce ţin de eficienta şi nu folosesc materiale de calitate. Casele pasive, însă, reprezintă expresia maximă a eficienţei din punctul de vedere al specialiştilor Cross Design. Pentru a obţine o astfel de casă, trebuie proiectată şi construită urmând unele principii de bază, printre care şi termoizolaţia suficient de groasă şi de calitativă, pusă corect în funcţiune.

Ce este termoizolaţia continuă şi ce importanţă are în etapa de proiectare?

Termoizolaţia are rolul de a păstra căldura în interiorul casei pe durata iernii şi de a proteja casa de supraîncălzire pe durata verii. Pentru a îndeplini acest important rol, pereţii, pardoseala şi acoperişul casei trebuie izolate cu grijă, iar termoizolația să fie continuă, cu un strat izolator continuu pe suprafaţa casei care este în contact cu exteriorul. Dacă există întreruperi în stratul de izolaţie, se creez punţi termice ce duc la diferenţe de temperatură interior-exterior şi la pierderi de energie termică, precum şi la apariţia mucegaiului şi condensului.

Este importantă stabilirea termoizolaţiei încă din etapa de proiectare a casei, astfel încât rezultatele să fie satisfăcătoare în acest sens.

Ce grosime să aibă termoizolaţia?

Pentru că cele mai mari pierderi de căldură se înregistrează prin acoperiş, aerul cald ridicându-se în mod natural, grosimea termoizolaţiei acoperişului trebuie să fie cea mai mare, iar straturile de termoizolaţie să fie perfect îmbinate în formă de ţesătură pentru a anula efectul de punte termică dat de lemn, un foarte bun izolator termic cu rol structural, care însă nu se poate compara cu un material termoizolant.

La pereţi, grosimea stratului izolator este cea necesară acoperişului, însă aceasta nu este o regulă universal valabilă. Se fac calcule pentru a stabili grosimea stratului de termoizolaţie în funcţie de zona în care se află casa, de expunerea la soare şi de multe alte criterii importante. Pentru a vedea cât de bine funcţionează izolarea casei, se va face termografierea locuinţei, o metodă de a verifica pierderile de căldură însă doar după ce casa a fost construită. Aceasta termografie se realizează prin lumina IR la o diferenţă de temperatură între interiorul şi exteriorul casei de 10 grade C.

Se va recurge la materiale de izolare de calitate, a căror performanță este dată de conductivitatea şi rezistenţa termică, de densitate şi permeabilitate la vapori, pentru un consum energetic scăzut, costuri de întreţinere mici şi facturi neglijabile.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul