Criteriul National

Un proiect de până la trei ani de închisoare pentru protestatarii care „împiedică exercitarea puterii de stat”

Un proiect de până la trei ani de închisoare pentru protestatarii care „împiedică exercitarea puterii de stat”
martie 03
13:16 2017

Un proiect de lege prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între șase luni și trei ani dacă prin manifestarea lor „cu scopul de a schimba ordinea constituțională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat”. Acest act normativ a ajuns în Senatul României, fiind inițiat de către deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

psd-465x390

//

 UPDATEPSD a anunţat că nu susţine proiectul deputatului social-democrat.

Potrivit proiectului de lege de modificare a Codului Penal, depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, la capitolul 397 din Codul Penal referitor la “Acţiuni împotriva ordinii constituţionale”, se introduce un nou articol :

„Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvărşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

 //

 Dintru început vrem să vă aducem aminte de faptul că acest proiect vine in completarea legii nr.286/2009 privind Codul penal.

Faptul că acest demers este atât de dorit, lasă loc de interpretări, chiar dacă în expunerea de motive, domnul Tudor Ciuhodaru susține contrariul amintind că acest proiect trebuie adoptat în contextul cererilor pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Potrivit deputatului PSD, „în România libertatea, democrația, dreptul de mișcare și libera exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român”. 

Domnia sa a mai spus că reglementările pe care le propune prin această iniţiativă crede că orice parlamentar român ar trebui să se gândească că încălcarea articolului 1 din Constituţia României este „nenegociabil.” și i se pare ” normal să respecte” primul articolul  din Constituţia României.

Motivele deputatului PSD:

„Romania a fost intodeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul nostrul traiesc multe minoritati ce nu se pot plange ca sunt prignote sau marginalizate de statul roman. Pot folosi limba materna, pot invata in limba materna, se pot manifesta liber si isi pot promova cultura si religia.”
–  „Noul cod penal nu condamna toate formele de incalcare a articolului 1 si articolului 13 din Constitutia Romania.”
– „Lipsa unor masuri care sa descurajeze si sa pedepseasca orice actiune impotriva ordinii constitutionale savarsite de persoane, organizatii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestari.”
- „Evenimentele de la Targu Mures, in cadrul carora s-a cerut autonomia Tinutul Secuiesc, precum si cererile europarlamentarilor romani de etnie maghiara Laszlo Tokes si Csaba Sogor impun ca Parlamentul Romaniei sa adopte acest act normativ prin care sa reglementam faptul ca in Romania libertatea, democratia, dreptul de miscare si libera exprimare, nu pot merge pana la nivelul la care, prin abordari extremiste, separatiste, revizioniste, se ataca esenta statului roman.”
Declarațiile domniei sale nu au întârziat să apară.
„Aceste reglementări pe care le propun eu existau în vechiul Cod penal. Nu ştiu de ce domnul Predoiu când le-a transpus nu le-a mai prevăzut. Încălcarea ordinii constituţionale şi îngreunarea exercitării puterii de stat există deja în Codul penal. Eu vin pentru a completa acel vid legislativ punând nişte pedepse mult mai soft, ca să spun aşa, pentru anumite lucruri care nu erau prevăzute”, a explicat deputatul.

Tudor Ciuhodaru a susţinut că „extremismul, revizionismul şi separatismul nu sunt tolerabile în Europa, cu atât mai puţin în ţara noastră”, citat de News.ro.

Reamintim faptul că libertatea de întrunire este protejată de Constituție în România conform articolului 39 care amintește următoarele  :

„Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”, se arată în Legea fundamentală a țării.

Sursa documentare : Presa internă

Sursa foto Evz

Redacția ziarului Criteriul Național 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo