Criteriul National

Un rezumat al semifinalei de la US Open dintre Tecău -Rojer vs Kontinen- Peers

Un rezumat al semifinalei de la US Open dintre Tecău -Rojer vs Kontinen- Peers
septembrie 08
19:00 2017

Duo-ul Tecău -Rojer a triumfat în semifinală , trecând de favoriții numărul 1, perechea Kontinen/Peers, scor 1-6, 7-6, 7-5 . Ei vor juca cu trofeul ”pe masă” în finală cu Feliciano Lopez și Marc Lopez, care au trecut de frații Bryan din SUA.

front

Curajul combinat cu acea tărie de caracter cu care au jucat în momentele cheie au constituit elementele principale ale acestei semifinale. La toate acestea s-a adăugat dorința acestor băieți de a nu renunţa ,mai ales după un prim set modest. Iar în cele din urmă, eforturile au fost răsplătite într-un meci cu echipa momentului în tenisul de dublu, care nu pierduse set în drumul spre semifinale.

După un început complet ratat, în care s-au văzut repede conduşi cu 5-0, Horia şi Rojer au luptat punct cu punct, au căutat soluţii şi nu au intrat niciun moment în degringoladă sau panică. Nici măcar atunci când au fost la doar două puncte de eliminare în tiebreak-ul setului doi. De fapt, tocmai genul acesta de atitudine i-a adus aici, într-o nouă finală de Grand Slam. Deşi în ultimii doi ani rezultatele au fost sub standardele lor – titluri mai mici, fluctuaţii, eliminări premature la turnee de acest calibru, ei au crezut în continuare şi au demonstrat că mai au multe de arătat în tenisul mondial, la cel mai ridicat nivel.

Anul acesta la turneul de la Wimbledon au pierdut în primul tur. Horia Tecău a declarat imediat că ”e important să discute împreună lucrurile care nu au mers, să vadă cum se pot ajuta unul pe altul mai bine ”. Deşi tocmai suferiseră o înfrângere grea, trebuia să meargă înainte.

Iar efectele au venit câteva luni mai târziu. Un turneu câştigat la Winston-Salem a adus un mic plus de încredere. Au urmat alte câteva meciuri dificile din care au ieşit cu bine aici la New York. De fapt, secretul a constat în promovarea atitudinii acelea bune, de care amintea Horia. Rezultatele au vorbit de la sine, deoarece treptat au reuşit să învingă iar multe perechi redutabile și să ajungă într-o situaţie de a juca pentru un titlu mare.

Adversarii lor din semifinale- Henri Kontinen şi John Peers au avut un început de meci fără greşeală. Peers a fost excelent la retur şi serviciu, Kontinen a acoperit excelent fileul, iar ezitările de început la serviciu ale lui Rojer au fost fatale pentru primul setul.

În setul second, atât Horia cât şi Rojer au căutat mai mereu soluţii. Prima schimbare a fost la retur, acolo unde au fost mai incisivi pe serviciul lui Kontinen. Au încercat să servească cât mai mult la T , ori de câte ori era finlandezul la retur. A contribuit faptul că returul lui nu a mai fost atât de eficient precum atunci când îi serveau în unghi, iar asta le-a asigurat în primă fază mai multă stabilitate, reuşind să-şi facă serviciul cu destulă uşurinţă.

‘Remontada posibilă”

Faptul că nu mai aveau de recuperat, iar serviciul aducea multe puncte, i-a făcut ceva mai siguri pe lovituri, mai ofensivi. Drept urmare, au început să acopere fileul din ce în ce mai bine. La 5-4 au avut şi o minge de set după câteva retururi senzaţionale, doar că aşa cum o făcuseră mai mereu până atunci, Kontinen şi Peers au avut din nou cele mai bune răspunsuri în momentele importante şi au egalat la 5.

tecau-rojer2

În tie-break, punctele jucate până la 3-5 au fost o prezentare pe repede- înainte a tot ceea ce se jucase până atunci. Peers a folosit serviciu redutabil, cu acelaşi Kontinen inspirat cu selecţia loviturilor. Tecău şi Rojer erau din nou în urmă, nesiguri la fileu şi destul de temători. De acolo însă, dinamica jocului s-a schimbat în doar câteva secunde.

Nemaiavând ce să piardă, Tecău şi Rojer au lovit mingera mai plin, mai curajos, au avut iniţiativa, reuşind să egaleze. O dublă greşeal ăa lui Peers le-a prilejuit o a doua minge de set, pe care de data asta au fructificat-o.

Cumva firesc, Tecău şi Rojer au început mai montaţi decisivul, au continuat să preseze, au reuşit break-ul, iar Peers şi Kontinen păreau că vor ceda după şansele irosite în setul doi. Au urmat game-uri fără probleme pe propriul serviciu, atât pentru Horia cât şi pentru Jules. La 3-1, dublul româno-olandez a avut şanse de dublu break, iar după ce au ratat acele mingi de break, a fost suficientă o mică ezitare a olandezului pentru a-şi pierde serviciul. Ce a urmat a fost o luptă cu multe game-uri strânse, serii de puncte extrem de spectaculoase şi din nou Horia şi partenerul lui au fost la 2 puncte de eliminare, la 4-5.

3

Finalul semifinalei prefaţează lupta din ultimul act al US Open

Au reuşit însă să iasă din această situaţie dificilă cu mult calm şi luciditate, mai ales Horia, care a părut ceva mai convingător şi mai stăpân pe joc. Ieşiţi dintr-o nouă situaţie critică, au fost grozavi în game-ul următor, când au reuşit 4 puncte consecutive, dintre care două retururi câştigătoare, făcând break-ul şi urmând să servească pentru meci – iar aici Jules a închis meciul fără niciun fel de emoţie.

Pentru titlu, Horia şi Jules se vor lupta cu Feliciano Lopez şi Marc Lopez. Dublul hispanic a trecut în trei seturi de fraţii Bryan. În întâlnirile directe scorul este 1-1, însă Rojer şi Tecău au câştigat ultimul meci împotriva spaniolilor chiar anul acesta, la Rotterdam.

Finala este aşteptată cu viu interes de specialişti, dar şi de toată suflarea tenisului mondial.

Rezumatul video :

Sursa foto : Click,Dolce Sport,Pinterest

Acest material a fost oferit de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo