Criteriul National

Un român „OKE” venit în concediu…

Un român „OKE” venit în concediu…
octombrie 10
09:35 2016
Un român „OKE” venit în concediu…
 
z
     Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când aud limba vorbită de către unii confraţi, plecaţi să muncească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord , atunci când vin în concediu acasa, eu o aud foarte ” naşpa „, păstrând argoul străzii.
 
De exemplu, să pronunţi în loc de O.K(ei) OKE , e ca o piatră aruncată într-o vitrină.
    Cei solidari cu „OKE „or sa zică : Băi nene…, ăsta n-are altă treabă !
 
     Desigur, am şi altceva de făcut, dar pentru ca nu sunt laş, insensibil şi chiar îmi pasă de semenii mei, doresc să ajut să evităm asemenea situaţii, unele care ne cam fac de râs în Lume.
 
   Cum ? 
 
Mai întâi, dintru început aş propune să nu fim „hotărâţi” să refuzăm să învăţăm corect cuvinte uzuale din limba ţării unde muncim de atâţia ani.
 
În al doilea rând, atunci când suntem convinşi că nu ştim bine o limbă străină, ar fi cazul ca să o folosim numai când n-avem încotro. „ACASĂ” ,printre ai noştri, să nu încercăm să ne dăm în spectacol, ca să demonstrăm cât de cool suntem , la ce grad de erudiţie am fi ajuns …pentru că ne facem de râs !
 
În al treilea rând, să nu uităm amănuntul, detaliul conform căruia, chiar din „fleacuri” la vedere se cunoaşte ce fel de oameni suntem. E mai bine să păstrăm „misterul” capacităţii cât şi al caracterului nostru, aşa pentru liniştea noastră şi a celor cu care venim întâmplător în contact.
 
Haideţi , să vorbim cum ni-i vorba şi să ne purtăm cuviincioşi , oriunde ne-am afla !
Sursa foto : www.timpul.md
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor  şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo