Criteriul National

Un studiu interesant sau… de ce ne place să ne lăudăm cu faptul că suntem ocupați

Un studiu interesant sau… de ce ne place să ne lăudăm cu faptul că suntem ocupați
martie 02
14:39 2017

7290465-Time-Spiral-Stock-Photo-clock

În cartea sa din 1899 intitulată ”Teoria clasei pentru petrecerea timpului liber’‘, economistul și sociologul Thorstein Veblen scria că „abținere vizibilă de la muncă … devine marca convențională de realizare a materialui superioare.” Cu alte cuvinte, cel mai bogat devine, cel mai puțin pasionat de a munci,cu atât mai mult cu cât probabilitate este mai mare de a încerca să-și arate timpul liber suficient oricui.

Pentru o vreme, teoria lui Veblen a rezistat cu câteva excepții. Dar în prezent nu mai este de actualitate.
În S.U.A., se poate face acum o presupunere bună cu privire la modul în care cineva bogat se bazează pe orele lungi petrecute la locul de muncă. Cei mai sănătoși oameni din America muncesc în medie, mai mult decât cei mai săraci. Cu acest stil de viață dependent de muncă, deși vine mai greu de acceptat datorat rutinei fiecăruia, oamenii sunt ocupați să aibă mereu activitate.

De multe ori, în momente de introspecție deseori ne-am întrebat care ar fi rostul nostru pe această lume. Mulți opinează că este acela de a ne aminti cine suntem şi a ne crea ocupații , a ne șlefui talentele, a ne cultiva pasiunile etc. Însă, am ajuns să reacţionăm asemenea unor roboţi, folosind tipare impuse de mentalul social- trebuie să terminăm o şcoală, să avem un job, să ne construim o carieră, să ne cumpărăm o casă şi o maşină.  Iar pentru a ne îndeplini toate acestea şi a intra şi noi în pas cu lumea, a ne demonstra că şi noi putem ce poate lumea, am devenit mai răi, vicleni şi capabili de aproape orice pentru a obţine ceea ce încă ne lipseşte.

Silvia Bellezza profesor de marketing la Columbia Business School a identificat faptul că americanii sunt conștienți de toate cele amintite în paragraful de mai sus. Cadrul didactic american Silvia Bellezza este autorul unui material publicat recent în Journal of Consumer Research dimpreună cu Georgetown Neeru Paharia și Anat Keinan de la Universitatea Harvard cu privire la evidențierea unui simbol al statutului neobișnuit: părerea de a fi ocupat.

Această se poate traduce prin felul fiecăruia de a se simți conectat într-o anumită activitate, neținând cont de starea de bine și este „determinată de percepția pe care o persoană ocupată posedă caracteristicile dorite de capitalul uman (competențe, ambiție) și sunt rare și în cererea de pe piața muncii.”
Într- o inversare curioasă, obiectele aspiraționale nu sunt bunuri-dar sunt unele în care predomină luxul, așa cum un ceas frumos sau o mașină sunt produse în masă și la scară mai largă decât au fost folosite pentru a fi. Însă, numai cei cu adevărat muncitori, care prin felul lor mai mult sau mai puțin lăudăros de a expune totul despre modul de cât de ocupați ar fi, pot semnala abilitățile care pot fi puse în valoare pe piața forței de muncă.

În timp ce majoritatea specialiștilor se focusează pe consumul ostentativ sau ca de obicei pe modul în care oamenii cheltuiesc banii pe produse care sunt mediatizate ca atare, această lucrare comună a acestor doi intelectuali investighează consumul ostentativ în raport cu timpul. Autorii sustin că un stil de viață ocupat și suprasolicitat a devenit un simbol al statutului aspirațional, mai degrabă decât un stil de viață pe îndelete.

O serie de studii recente arată clar cum consecințele pozitive ale statutului sunt ca un răspuns la business-urile și lipsa de petrecere a timpului liber . Totodată se accentuează ideea conform căreia percepția pe care o persoană ocupată o posedă e dorită de competențe și de ambiție , chiar dacă sunt insuficiente și în cererea de pe piața muncii . Aceste cercetări descoperă un mod alternativ de consum ostentativ, care funcționează prin deplasarea accentului de pe această prețiozitate cât și a deficitul de bunuri către un alt fel de ”prețiozitate” generat de numărul redus de indivizi . Mai mult decât atât, autorii examinează valorile culturale (mobilitatea socială percepută) și diferențele între culturi (America de Nord vs Europa) pentru a demonstra moderatorilor și condițiile limită ale asociațiilor derivate din semnalele produse de orice fel de bussines.

Fără a concluziona sau a desprinde judecăți de valoare, probabilș că unul dintre cele mai importante lucruri se leagă de momentul în care s-a ajuns până în acest punct să se realizeze acest proces, aproape inconştient, mergând după cercetări și nicidecum după vreun tipar bine stabilit.Aș îndrăzni să afirm că am putea argumenta că fiecare alegere pe care o facem e aceea de a interpreta semnificațiile acestui studiu. Atâta vreme cât vom trăi într-un context social, orice putem face ca să fie interpretat și fiecare acțiune are o anumită valoare intrinsecă.

a

Sursa documentare https://www8.gsb.columbia.edu

Sursa foto Columbia Business School – Columbia Universitywww.123rf.com

Sinteză articol realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro