Criteriul National

Un tânăr musulman din Istanbul merge de 4 ani la Iași să îi mulţumească Ocrotitoarei Moldovei – Cultura

Un tânăr musulman din Istanbul merge de 4 ani la Iași să îi mulţumească Ocrotitoarei Moldovei – Cultura
octombrie 12
02:53 2019
Un tânăr de 34 de ani din Istanbul merge de 4 ani la Iași să îi mulţumească Octotitoarei Moldovei. Deşi este musulman, spune că Sfânta Parascheva este sfânta lui, pentru că l-a ajutat într-un moment în care avea nevoie de un sprijin, potrivit Mediafax.

La 348 de ani de când moaştele Cuvioasei Parascheva ajungeau la Iaşi, aduse de domnitorul Vasile Lupu din Constantinopol, în capitala Moldovei, un musulman din Istanbul vine să îi mulţumească Sfintei.

Mustafa este profesor de istorie şi de patru ani, în fiecare octombrie se aşează la rând să ajungă la moaştele sfinte, la fel ca oricare alt pelerin.

„Vreau să precizez faptul că sunt musulman, nu m-am convertit de la creștinism sau altceva. Așa că vin aici cu identitatea mea musulmană. Faptul că sunt musulman nu mă face să nu cred în sfinți, fie ei creștini sau din altă religie. Parascheva pot să spun cu certitudine că este Sfânta mea deoarece chiar cred în puterile miraculoase ale moaștelor ei. Am trecut prin asta și din punctul de vedere al experienței mele personale, pot spune că moaștele ei fac minuni”, a spus Mustafa.

Acum patru ani, când era într-o situaţie foarte dificilă, Mustafa a primit un ajutor de la Iaşi: un tricou trecut pe la racla Cuvioasei.

„Eram într-o situație foarte disperată, atât fizic, cât și emoțional și aveam o prietenă foarte bună din Iași. Ea încerca să mă ajute, dar nu putea din cauza distanţei. Ea nu putea să vină la Istanbul şi mi-a spus <ştii, noi avem o sfântă aici, Sfânta Parascheva şi oamenii cred că moaştele ei fac minuni. Ce ar fi dacă îţi cumpăr un tricou şi ating moaştele cu el şi ţi-l trimit, poate te ajută>. A făcut aşa şi chiar m-a ajutat. Am început să mă simt fizic mai bine, iar emoţional am început să îmi revin, aşa că am făcut un jurământ. Am spus că dacă anul viitor şi nu apare ceva neprevăzut, cu siguranţă am să o vizitez pe Parascheva. Şi aşa am făcut în 2016. Apoi am venit şi am fost captivat de aura spirituală a acestui loc şi am fost foarte mişcat de tot. Am aşteptat la rând 12 ore, dar nu am simţit nimic, a trecut atât de repede. Şi apoi am făcut un al alt jurământ, că dacă anul viitor nu se întâmplă nimic neprevăzut vin iar”, a mai spus Mustafa.

El spune că va face aceste jurăminte şi în continuare.

„Aşa că tot ce pot să spun este <mulţumesc, Parascheva, mulţumesc pentru miracole!> (…) Jurămintele am să le fac în continuare, asta e clar”, a mărturisit tânărul.

Ca orice pelerin care ajunge la Iaşi în octombrie şi Mustafa spune că nu simte nici durere şi nici oboseală în orele de aşteptare.

„Am stat zece ore, cel mai puţin cred. Dar nici măcar nu am simţit durerea de picioare şi asta e chiar miraculos. Şi când am încheiat pelerinajul m-am simţit atât de eliberat, de griji şi de dureri, şi dureri emoţionale şi tot. Şi sunt un adevărat pelerin, particip la slujbe şi la liturghii, cumpăr suveniruri. Numele meu este Mustafa, sunt musulman, dar sunt pelerin la Parascheva”, a declarat profesorul de istorie.

Părinţii şi prietenii săi ştiu că el în octombrie vine la Iaşi, iar gestul său este perceput ca unul absolut normal.

„Toată lumea ştie. Şi părinţii mei şi prietenii mei. Nu am ascuns nimic, nu m-am ascuns de nimeni. Plus că trăiesc în Istanbul, care e un oraş cosmpolit, cu religii diferite, care trăiesc una lângă alta şi nu e neobişnuit ca unii să viziteze lăcaşul de cult al altuia. În Istanbul, armenii vizitează moschee sau un musulman merge în Catedrala Sfântul Gheorghe pentru a aprinde lumânări. Nu e nimic neobişnuit pentru Istanbul. Poate în România pentru că e o ţară omogenă din punct de vedere religios, pentru că marea majoritate a populaţiei este ortodoxă şi poate pentru voi sună interesant. De unde vin eu nu e ceva atât de interesant”, a explicat tânărul.

Despre Iaşi crede că este cel mai norocos oraş din România, iar evlavia celor care vin aici în fiecare octombrie îl surprinde.

„E 2019, Europa, iar atâta evlavie şi spiritualitate sunt rare”, a spus Mustafa.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei