Criteriul National

Unele impresii de prin Albion Partea Întâi

Unele impresii de prin Albion    Partea Întâi
noiembrie 24
14:08 2016

Se spune că atunci când ai prilejul să călătoreşti, te îmbogăţeşti şi afli destul de multe. Întru câtva, am elucidat misterul absenţei mele de pe această platformă media. De aceea, din acest considerent, mă simt dator să vă relatez anumite impresii „la cald”.

20161117_151735

Poate că de aceea, am regăsit în străvechea Insulă a Marii Britanii o populaţie amalgamată, metisată şi totdată atât de diferită faţă de societatea est-europeană, ce trăieşte şi reuşeşte să ţină ritmul intens impus de societatea occidentală , tributară ultimului mare imperiu, ca acesta al unei Uniunii Europene aflate în crize de tot felul.

Toate bune şi frumoase, numai că poporul englez este şi se consideră aparte în acel areal. Pornind de la cutume, de la limbă şi terminând cu manierele, cu modul politicos şi ferm de adresare, am avut plăcuta surpriză de a poposi o vreme, de a înţelege întru câtva mecanismele societăţii şi de a mă bucura de nenumăratele vizite, pelerinaje în principalele atracţii turistice din metropola londoneză.

Să nu vă închipuiţi că lucrurile ar fi toate roz, că acolo se obţin avantaje facil sau poporul ar fi mai fericit, mai ferit de necazuri sau …de muncă. Dimpotrivă, mai mult ca oricând, mai mult decât în trecut, populaţia se îngrijeşte de ziua de mâine muncind asiduu, încercând pe cât posibil să agonisească câte ceva, deoarece a avea o proprietate este sinonim cu accesul la un imens privilegiu.

Ca să vă fac o imagine completă şi să elimin himerele, miturile care circulă pe la noi, pot să vă amintesc faptul că în ultimii cinci ani chiriile au crescut de două ori mai mult, în timp ce salariile ( decente) pot acoperi întru oarecare proporţie această cheltuială.Restul se reduce la un program de muncă şi odihnă…

Politicile financiare şi sociale se bazează pe nişte legi precise , implacabile ce se aplică fără niciun fel de comentariu. Într-un cuvânt, populaţia Londrei estimată la mai bine de şapte milioane şi jumătate ( statistici oficiale) mânată de mirajul Ocidentului, munceşte aproape non stop pentru ca fostul mare Imperiu Britanic să se claseze pe primele locuri, în absolut orice top.

20161117_145643

Totuşi, aceste lucruri nu vin fără o factură de plătit. De exemplu, incredibil dar adevărat. Populaţia occidentală ( incluzând-o şi pe cea din U.K ) nu o duce neapărat mai bine din punct de vedere al sănătăţii. Aşa reiese dintr-un raport comun publicat recent  de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi Comisia Europeană. Cu alte cuvinte, chiar executivul comunitar cere un acces mai bun la îngrijire.

brexit

Vestea mai bună este că ponderea populaţiei în vârstă de peste 65 de ani a crescut în Uniunea Europeană. Dacă în urmă cu 50 de ani această categorie reprezenta sub 10% din totalul populaţiei, acum datele oficiale se situează la un procent de 20%, iar până în 2060 ponderea va ajunge la aproape 30 de procente.

Şi ca să nu vă întristez peste măsură, pot aminti faptul că la capitolul longevitate, speranţa de viaţă a depăşit 80 de ani în 18 state membre, însă acesta nu este neapărat un semn de sănătate bună. Dacă ţinem cont că aproximativ 50 de milioane de oameni din Uniunea Europeană suferă de boli cronice, acesta ar fi vestea cu adevărat tristă, dureroasă .

Peste o jumătate de milion de oameni aflaţi încă la vârsta activă mor în fiecare an de boli cronice, ceea ce costă Uniunea Europeană nici mai mult şi nici mai puţin de…115 miliarde de euro. Ajutoarele sociale legate de probleme de sănătate, precum boli cardiovasculare, probleme respiratorii, diabet şi probleme psihologice au un impact financiar masiv, deoarece 1,7% din PIB în medie în fiecare an este dedicat ajutoarelor pentru incapacitate de muncă sau cele alocate concediilor medicale.

Astfel se explică oarecum dorina englezilor de  a părăsi spaţiul comunitar, de a nu mai fi dependenţi de motorul exercitat de către Angela Merkel, de a nu mai fi tributari unor politici defectuoase, a unor măsuri de primire a refugiaţilor, de  o posibilă şi nedorită invazie sau chiar sămânţă de scandaluri, de lupte inter- etnice sau religioase ce ameninţă de pe acum Europa Apuseană.

20161117_151619

Totuşi, din cele trăite şi experimentate am dedus şi înţeles foarte bine aspectul că munca este preţuită, remunerată şi totodată contribuţiile, taxele şi impozitele nu se pot eluda sau negocia niciodată. Conform proverbului românesc – ” Unde-i lege nu-i tocmeală „, Sistemul britanic este aproape perfect, infailibil şi are darul de a veghea, de a supraveghea de aproape pe oricine şi orice.

Dar, despre aceste lucruri şi alte multe aspecte vă voi împărtăi cu o proximă ocazie.

Cu speranţa că aceste idei şi rânduri materializate nu v-au plictisit, îmi închei aici relatarea, nu înainte de a promite că voi reveni şi cu alte părţi ce vor creiona impresiile generale cât şi cele de călătorie din Regatul Unit,  cu precădere cele din Londra.

Iar pe final, în semn de respect şi prietenie, vă rog să ascultaţi şi să încercaţi să pătrundeţi înelesurile versurilor imului oficial engley intitulat God Save the Queen!

 

 

 

Sursa foto : Arhiva personală, Economica.net,

Prezentare realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo