Criteriul National

Ungaria anunță că va bloca bugetul și planul de relansare economică al Uniunii Europene – International

Ungaria anunță că va bloca bugetul și planul de relansare economică al Uniunii Europene – International
noiembrie 16
13:59 2020
Ungaria intenționează să blocheze adoptarea bugetului Uniunii Europene și planul de relansare economică a blocului comunitar din cauza condiționării fondurilor de respectarea statului de drept, a confirmat luni purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, transmite Reuters.

Reprezentanții permanenți la UE ai statelor membre se vor întâlni luni după-masa la Bruxelles pentru a discuta despre bugetul pe 2021-2027 al blocului comunitar.

Ziarul maghiar Portofolio a scris mai devreme în cursul zilei că președinția germană a UE le va cere guvernelor să își exprime poziția politică vizavi de condiționarea fondurilor de respectarea statului de drept.

Premierul ungar Viktor Orban a trimis deja o scrisoare instituțiilor UE în care a amenințat cu folosirea dreptului de veto asupra bugetului comunitar iar în luna iulie parlamentul de la Budapesta a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului să nu accepte asemenea condiții.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, care va reprezenta Ungaria la discuțiile de la Bruxelles, a declarat că vine cu un mandat clar din partea parlamentului ungar.

Întrebat dacă asta înseamnă că Ungaria își va folosi dreptul de veto pentru a bloca bugetul UE și planul de relansare economică, acesta a răspuns că „deducția voastră este corectă”.

Guvernul premierului Viktor Orban este în conflict cu partenerii din UE de mai mulți ani, fiind acuzat de erodarea standardelor democratice.

Instituțiile UE au convenit ca viitoarele fonduri europene să fie condiționate de respectarea standardelor democratice din tratatul de fondare a Uniunii, precum respectarea independenței justiției, mass-mediei și educației, toate domenii atacate de guvernul ungar în ultimii ani.

Partidul Fidesz al lui Viktor Orban a fost suspendat din această cauză și din Partidul Popular European, familia partidelor de dreapta din Parlamentul European, iar legislativul de la Bruxelles a declanșat procedura de suspendare a dreptului de vot al Ungariei în cadrul UE.

Viktor Orban a respins toate acuzațiile și a acuzat Bruxelles-ul de standarde duble, afirmând că țara sa este pedepsită pentru lucruri care sunt permise altor state.

Săptămâna trecută, guvernul Poloniei a semnalat la rândul său Uniunii Europene că nu este de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, premierul Mateusz Morawiecki sugerând că ar putea bloca aprobarea bugetului UE.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul