Criteriul National

Ungaria: Numire controversată în funcția de șef al Curții Supreme – International

Ungaria: Numire controversată în funcția de șef al Curții Supreme – International
octombrie 20
03:21 2020
Deputații maghiari au aprobat luni numirea unui nou președinte al Curții Supreme, în ciuda criticilor puternice ale magistraților îngrijorați de independența sistemului judiciar din țara lor, potrivit AFP.

Zsolt Andras Varga, în vârstă de 52 de ani, a primit sprijinul a două treimi din membrii Parlamentului (135 voturi pentru, 26 împotrivă), dominat de partidul Fidesz al premierului suveranist Viktor Orban.

Această numire, pentru o perioadă de nouă ani, a fost respinsă în mod covârșitor de Consiliul Național al Magistraturii (OBT).

Profesor de drept și fost membru al Consiliului Constituțional, Varga nu are „nicio experiență ca judecător”, a scris purtătorul de cuvânt al OBT, Viktor Vadasz, pe Twitter.

El a reamintit adoptarea recentă a două amendamente care pun capăt convenabil practicii conform căreia orice președinte al Curții Supreme din Ungaria trebuie, de la căderea regimului comunist, să aibă o astfel de experiență.

Zsolt Andras Varga a lucrat, de asemenea, câțiva ani ca procuror general adjunct al lui Peter Polt, un apropiat al lui Orban.

Această alegere este „contrară principiului independenței judiciare”, conchide OBT.

De la revenirea la putere în 2010, Viktor Orban a fost acuzat în mod regulat de Uniunea Europeană (UE) că a subminat statul de drept.

Potrivit mai multor organizații internaționale, el a subminat independența sistemului judiciar, a presei și a atacat libertățile academice.

În 2018, Parlamentul European a acuzat Budapesta de o „încălcare gravă” a valorilor UE și a activat o procedură conform articolului 7 din Tratatul UE, care, teoretic, poate duce la sancțiuni.

Comisia a prezentat, de asemenea, la sfârșitul lunii septembrie primul său raport comparativ cu privire la respectarea statului de drept în țările UE, fără a-și diminua criticile față de Ungaria, unde consecințele reformelor justiției provoacă de „serioase preocupări”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul