Criteriul National

Unii dintre psihologii americanii sunt de părere că au descoperit scopul depresiei

Unii dintre psihologii americanii sunt de părere că au descoperit scopul depresiei
februarie 14
11:49 2017

Depresia ar putea fi un mecanism de adaptare la problemele complexe ale vieții. Această maladie este omniprezentă în societatea postmodernă. În 2015 colosala sumă de aproximativ 16 milioane de euro a fost investită contra acestei maladii reprezentând un procent de 6,7 la suta dintre adulții din SUA care au avut de trecut peste un episod semnificativ din viețile lor. Depresia pune pe cei mai mulți stăpînire neținând cont de vârstă, de conturile bancare sau de cei care au experimentat și alte disfuncționalități, dizabilități, sau orice alte tulburări psihice sau de comportament.

e

De asemenea, este un tratament deosebit de scump. Din 1999 până în 2012, procentul de americani care a trecut pe antidepresive a crescut de la o valoare estimată la 6,8 la un procent de 12 la sută. Piața globală  de medicamente este programată să atingă un indice în valoare de peste 16 miliarde de dolari americani până în anul 2020. Institutul National de Sănătate Mintală definește un episod depresiv major ca „o perioadă de două săptămâni sau mai mare de timp în care există fie o dispoziție depresivă sau pierderea interesului sau plăcerii, și cel puțin patru alte simptome care reflectă o schimbare în funcționare, cum ar fi probleme  cu somnul, mâncatul, cu energia, cu concentrare, și imaginea de sine . ”

Acest lucru se încadrează în concordanță cu ceea ce Matthew Hutson, într-o nouă caracacterizare pentru publicația de specialitate Nautilus, descrie ca modelul bolii de depresie este ” o defalcare, un defect al sistemului, ceva care urmează să fie remediat și mutat din trecut. ” În ansamblul lui convingător și provocator, domnul Matthew Hutson avansează un argument  în care depresia poate servi unui scop, eventual, pozitiv în optica evoluției a mai multor profiluri a unor cercetători care studiază această maladie de mai bine de un secol.

Dar, mai degrabă decât ceea ce a însemnat pentru toți, o parte a lumii științifice a reușit să revină la esență, la acea îndumnezeire a evoluției și a încercat să se concentreze pe ceea ce este imediat util pentru viața umană astăzi: anume că, în unele cazuri, depresia poate fi-(asemeni unui arc al vieții)- produsul unor introspecții și semnificații personale. Toate acestea nu sunt în niciun caz menite să reducă la minimum suferința pe care depresia o poate provoca – dar există pentru a sugera utilizările pe care le poate servi.

Paul Andrews, un psiholog evoluționist de la Universitatea McMaster din Canada susține cu tărie faptul că depresia poate fi ca un fel de buchet al stării de simptome, care includ „anhedonie”, sau incapacitatea de a simți mult plăcere „, o adaptare pentru analiza problemelor complexe.”Oamenii care sunt afectați în mod frecvent de depresie tăcută, de multe ori în spirală și lor le ia mai multă vreme starea de a fi în faza de somn REM, o fază asociată cu consolidarea memoriei. Acest lucru reflectă un design evolutiv, unde argumentul merge, după cum rezumă specialistul, „trage-le departe de preocupările normale ale vieții și să se concentreze pe înțelegerea sau rezolvarea unei probleme de bază pe care l-a declanșat episodul depresiv.” Cum ar fi să zicem că o relație „a eșuat”. Din punctul dumnealui de vedere, episodul este un fel de stare alterată, una diferită de zumzetul vieții de zi cu zi, cel care ar trebui să ne facă să acordăm o atenție la ceea ce a dus la acea supărare.

Dacă de exemplu, 80 la sută dintre subiecți într-un studiu de 61 de persoane atinse și diagnosticate de depresie a constatat că au perceput unele beneficii „tăcute” în dobândirea stării de vinecare, se impune de fapt o cercetare exhaustivă în evaluarea problemelor și prevenirea greșelilor viitoare.

Pentru moment, ipoteza domnului Andrews e analitică. De fapt, provine de la un termen care combină termenul hipo grecesc (sub) cu -thesis (introducere). Este un concept, o observație, una care acționează ca o structură de anchetă suplimentară. Cu toate acestea, deja, există ceva foarte puternic, și chiar și acționabil, în reconceptualizarea (unor) episoade depresive ca având o funcție, ca fiind o căutare spre înțelegere pentru ca pacientul, bolnavul să beneficieze de vindecarea mult dorită . Alte cercetări ajută la răspândirea luminii în cazul acestei direcții.

De aceea Laura King, un psiholog de la Universitatea din Missouri și-a petrecut câțiva zeci de ani studiind experiențele oamenilor afectați ireversibil. Doamna a declarat într-un interviu recent că oamenii care provin din experiențe dificile nu depind de valoarea pe care acestea le-au suferit, dar gradul de reflexie – sau ceea ce înseamnă procesul de luare i-a determinat abordarea unei anumite limite inferioare. Ca urmare a acestei logici, în cazul în care evoluția unui episod depresiv persistă este indicat ca specialiștii să își dea seama ce s-a dus într-o parte, ce noduri emoționale trebuie sa fie descâlcite, ce atașamente trebuie să fie identificate și totodată ce abordare trebuie să aibe modele, nemaipunând în balanță faptul că identificarea antidepresivelor sunt un tratament incomplet.

Ca și concluzie venită din partea specialiștilor americani există probleme structurale chiar și mai mari,  în jurul culturii și industriei sănătății mintale. În cazul în care vindecarea depresiei necesită nu doar o ameliorare a simptomelor, ci o remaniere de modele în cadrul psihologiei unei persoane, acestea au un profund subiectivism, mai degrabă decât orice proces obiectiv, ceea ce înseamnă că metoda științifică poate avea dificultăți în accesarea acestuia. Din moment ce nu este obiectiv, este perceput ca fiind mai puțin real sau adevărat, din moment ce se află în interioritate, nu acolo, în lume, ușor testabil. De asemenea, terapia – fie cognitiv -comportamentală sau psihanalitică – necesită o mulțime de bani și o mulțime de timp și nu este bine susținută de către societățile de asigurare din S.U.A.

 

Sursa foto GoodTherapy.org 

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro