Criteriul National

Unirea – Trenul care uneste romanii din Moldova cu cei din Romania!…

octombrie 13
16:19 2015

download  download (1)

Trenul a revenit la Chișinău în aceeași zi la ora 21.17. Denumită simbolic „Unirea”, garnitura dispune de 260 de locuri, aer condiționat și conexiune wi-fi.Trenul „Unirea” a avut în jur de 10 pasageri în prima sa călătorie, restul fiind jurnaliști, invitați și reprezentanți ai Partidului Liberal. Printre primii călători s-au numărat liderul PL Mihai Ghimpu și primarul Dorin Chirtoacă, ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc, precum și directorul Căilor Ferate Iurie Topală. Potrivit celui din urmă, 127 de bilete au fost accesate pe site-ul întreprinderii, însă mult prea puține au fost procurate datorita preturilor ridicate pentru o calatorie, mai ieftin fiind cu clasicul microbus.

imagesTrenul „Unirea” s-a oprit în stația Socola din Iași, deoarece până aici ajunge calea ferată cu ecartament de tip sovietic. Până acum, această porţiune era o linie moartă, însă a fost reabilitată. Prin urmare, garnitura nu va mai staţiona ore în şir la Ungheni pentru schimbarea osiilor. Deși autoritățile au promis că durata călătoriei nu va depăși trei ore, prima călătorie a trenului a durat patru ore și jumătate. Întârzierea este cauzată de aceleași șine pe ecartament larg ce nu fuseseră folosite de mult timp, mecanicul fiind nevoit să meargă cu o viteză de 15-30 km/h. Din spusele călătorilor, procesul de control al pașapoartelor a durat aproximativ o oră și jumătate. Directorul general al CFM, Iurie Topală, a declarat că se poartă tratative ca să fie instituit un punct comun de trecere a frontierei, iar trenul să ajungă până la Gara Principală din Iași. Pentru aceasta, este nevoie să fie construite încă circa 6 km de ecartament larg pe teritoriul orașului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo