Criteriul National

Uriașul telescop spațial James Webb a ajuns în Guyana franceză cu vaporul și va fi pregătit pentru lansarea din 18 decembrie – Spatiul

Uriașul telescop spațial James Webb a ajuns în Guyana franceză cu vaporul și va fi pregătit pentru lansarea din 18 decembrie – Spatiul
octombrie 13
09:16 2021
​James Webb, cel mai mare telescop spațial construit vreodată, a fost transportat cu vaporul în Guyana franceză și în următoarele două luni se vor face pregătirile pentru lansarea sa, prevăzută pe 18 octombrie. Telescopul de 6,5 tone este cel mai sofisticat construit vreodată, însă proiectul a suferit multe amânări și costurile totale au ajuns la 10 miliarde dolari. Telescopul ar trebui să ajungă în ianuarie la 1,5 milioane km de Terra și în câteva luni ar trebui să înceapă observațiile.

Asamblarea finală s-a făcut în Los Angeles, la una dintre fabricile companiei industriale Northrop Grumman, iar în august încărcătura a fost pusă pe vapor și transportată către Guyana franceză, via canalul Panama.

O rachetă Ariane 5 ar trebui să lanseze pe 18 decembrie telescopul de la baza din Kourou, dacă nu intervine ceva, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istoria lungă a lui James Webb.

Inginerii de la centrul spațial din Guyana franceză vor face o serie de verificări finale înainte ca telescopul să fie atașat la racheta Ariane 5.

Telescopul James Webb poartă numele celui care a condus NASA între 1961 și 1968 și va fi cel mai mare și mai puternic telescop ce va fi lansat în spațiu.

James Webb Telescope este adesea considerat generația următoare a telescopului spațial Hubble, întrucât are o oglindă mult mai mare și senzor în spectru infraroșu cu lungime de undă medie. Astronomii și astrofizicienii sunt încântați de acest telescop care va ”vedea” și mai departe în spațiu, dar și în timp.

Se speră că telescopul va detecta lumina de la primele populații de stele care s-au aprins acum 13,5 miliarde de ani.

După lansare, racheta Ariane 5 va călători o lună până la distanța de 1,5 milioane de km de Terra în așa-numitul punct Lagrange L2 care va fi pentru noul telescop un ”loc de parcare” relativ stabil de unde să poată face observațiile.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul